Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'

Go down 
Autor/icaPoruka
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimeuto sij 28, 2014 4:55 pm

'CRNE RUPE NE POSTOJE!'
Kontroverzna teorija najvećeg živućeg znanstvenika Hawkinga


OXFORD - Crne rupe ne postoje. To je tvrdnja koja bi izazvala salvu smijeha u znanstvenim krugovima da ju je izrekao bilo tko drugi, no nju je prošli tjedan predstavio najpoznatiji živući znanstvenik Stephen Hawking.

U svojem novom znanstvenom radu duhovitog imena ‘Očuvanje informacija i vremenska prognoza crnih rupa,’ objavljenom online na arxiv depozitoriju znanstvenih radova prije službene objave u časopisima, Hawking je predstavio teoriju koja je našla kompromis između Einsteinove teorije relativnosti i moderne teorije kvantne dinamike.

Prema općoj teoriji relativnosti, crne rupe dobile su ime zbog toga što niti svjetlost ne može pobjeći od njihovog gravitacionog privlačenja.

Relativistička fizika vrlo je jasna po pitanju crnih rupa: postoji takozvani ‘obzor događanja,’ koji predstavlja ‘točku bez povratka’ - jednom kada neki predmet ili čestica prođe obzor događanja na putu prema središtu crne rupe, više se nikad neće vratiti. ‘Upala’ je u crnu rupu.

No, Hawking je već u jednom od svojih seminalnih radova dokazao da crne rupe nisu ‘rupe bez dna,’ već da su u stanju gubiti masu kroz proces koji je po njemu nazvan ‘Hawkingova radijacija’.

Einsteinov pogled je jasan: kada bi netko upao u crnu, i prošao obzor događanja, iz njegove perspektive ne bi se dogodilo ništa dramatično - ne bi primjetio nikakvu osjetnu promjenu. Nešto kasnije, rastrgale bi ga plimne sile uzrokovane različitom snagom gravitacije uzduž njegova tijela, no sam prolazak obzora događanja morao bi proći bez incidenata.

S druge strane, kvantna dinamika govori kako iza obzora događanja vlada kaos, podivljali pakao koji bi spalio i uništio onoga tko prođe obzor.

Hawking je u svojem novom radu pronašao rješenje za paradoks dva potpuno različita viđanja uvjeta koji vladaju s one strane obzora događanja, a njegovo rješenje dramatično mijenja naše razumijevanje crnih rupa.

Koje je njegovo rješenje? Jednostavno: crne rupe ne postoje. Preciznije, obzor događanja kakvog su do sada opisivale teorija relativnosti i kvantna dinamika ne postoji. A ako ne postoji obzor događanja - onda ne postoje ni crne rupe, tj. nisu crne. Hawking ih u šali naziva - sivima.

Umjesto obzora događanja, Hawking opisuje ‘izgledni obzor,’ koji mijenja oblik i veličinu u skladu s kvantnim fluktuacijama unutar crne rupe.

Informacija može pobjeći iz crne rupe, tvrdi Hawking, no kaotična priroda crne rupe onemogućava interpretaciju te informacije. Što uđe u rupu, više nije zauvijek izgubljeno, ali je zauvijek neprepoznatljivo.


Svemir: relativan ili kvantan?

Premda teoretski i eksperimentalni fizičari sve bolje razumijevaju i Einsteinovu teoriju relativnost i moderne teorije kvantne fizike, te iako obje grane fizike neupitno točno opisuju svijet u kojem živimo, rubni slučajevi ukazuju na velike paradokse.

Teorija relativnosti precizno opisuje ponašanje planeta, zvijezda i drugih astronomskih tijela, postavlja brzinu svjetlosti kao ograničenje brzine u kozmosu, što za posljedicu ima bizarne promjene u referentnim sustavima u pokretu - ovisno o brzini kretanja vrijeme se usporava ili ubrzava, predmeti se stišnjavaju ili razvlače, a masa raste ili pada.

Teorija relativnosti postavila je logiku i zdrav razum naglavačke kada je rekla: brzina svjetlosti je jedina konstantna i nepromjenjiva, a prostor i vrijeme su relativni.

Kvantna fizika, s druge strane, precizno je opisala zbivanja na drugom ekstremu - najsitnijim česticama i silama koje na njih djeluju. Danas znamo da je svjetlost i čestica i val, da se i druge subatomske čestice mogu ponašati poput valova, da predmeti koje ne promatramo mogu istovremeno biti u više međusobno isključivih stanja (slavni primjer Schrödingerove mačke koja je istovremeno živa i mrtva), te da u vakuumu neprekidno nastaju i nestaju parovi čestica.

Svaka od te dvije grane fizike je u pravu kada se radi o njenoj specijalnosti - jako jako velikih stvari u slučaju teorije relativnosti, i jako jako sitnih stvari u slučaju kvantne fizike, no za sada niti jednom znanstveniku nije uspjelo naći teoretsku poveznicu između te dvije grane.

Pronalazak ‘teorije svega’ ili ‘velike unificirane teorije’ smatra se svetim Gralom moderne fizike, a vodeći kandidati su raznovrsne teorije struna, čije matematičke postavke zahtjevaju svemir od deset i više dimenzija kako bi bile funkcionalne.

Najveće neslaganje između kvantne i relativističke fizike uprave je na polju crnih rupa, i razumijevanju utjecaja gravitacije na svijet kvantne fizike.

Bez konkretnih eksperimentalnih opažanja, čovječanstvo je stiglo pred zid u našem razumijevanju temeljnih zakona univerzuma, što je glavni razlog zašto se u svijetu grade akceleratori čestica vrijedni desetke milijardi dolara, poput LHC-a u Švicarskoj.


Izvori:
jutarnji.hr
nature.com
arxiv.org

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimeuto sij 28, 2014 11:05 pm

Mislim da je ovaj naslov previše bombastičan.
Autor je htio reći da trenutačni model crne rupe nije dobar. Naravno da postoje takvi objekti, samo su im svojstva malo različita od onih koja su se dosad smatrala.
To mi ima smisla, naravno. :)
Fizika je tako i tako stalno u procesu promjena postojećih teorija. Ne bih ovo nazvao ništa revolucionarnim.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
2pac
Majmun
2pac

Male
Virgo Broj postova : 1053
Age : 1020
Location : 4life
Registration date : 10.04.2012

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimesri sij 29, 2014 9:09 pm

Jaaooo kako sam znao!

Uvjek sam govorio da bilo koja informacija u Univerzumu ne može vječno biti izgubljena!
A ova TOE ili theory of everything, još su podosta daleko znanstvenici od toga. Teorija struna je najzadnaj grana fizike do koje su došle znanstvene zajednice. Znajte da je već to Nikola Tesla otkrio davno prije, ima čak jedan tekst koji dokazuje to. Samo što je on govorio u prenesenom značenju.

Sve je povezano u Univerzumu, možemo biti na 100000000000000000 (beskonačno mnogo) mjesta istovremeno.
Samo što će se Zemlja prije raspadnuti, nego što znanstvenici dođu do takvih zaključaka...
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimesri sij 29, 2014 10:14 pm

2pac je napisao/la:

Uvjek sam govorio da bilo koja informacija u Univerzumu ne može vječno biti izgubljena!

Jedno je govoriti a nešto sasvim drugo je pokušati dokazati to što govorimo. Svašta znanstvenici pretpostavljaju ili "govore" no najveći problem je te priče i nagađanja potkrijepiti dokazima.

Hawking je već dosta davno shvatio da informacija ne može biti izgubljena, unatoč tome što je do tada vjerovao suprotno. Uglavnom, to nije nikakva novost, makar izgleda da informacija ipak može biti izgubljena, ali ne na način da je nema nego da bude "neprepoznatljiva" pa je kao takva beskorisna, što će reći da to više nije informacija kakva je ušla u obzor događanja ilitiga izgledni obzor, nego neka druga.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
2pac
Majmun
2pac

Male
Virgo Broj postova : 1053
Age : 1020
Location : 4life
Registration date : 10.04.2012

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimečet sij 30, 2014 9:12 pm

Istina, prijatelju. Dobro kažeš...
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon lip 30, 2014 5:04 pm

nitko još ne zna ni što su crne rupe ali najveca misterija je tunguska eksplozija ,možda je asteroid eksplodirao na velikoj visini roll 
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon lip 30, 2014 5:46 pm

Kako se nitko nije ovo zapitao? Crna rupa nema smisla uopće!
Znanstvenici koji sve podređuju fizici, što je i normalno, jer ova razina postojanja u kojoj živimo je bazirana na zakonima fizike vjeruju u postojanje crnih rupa i istražuju ih.

Znači zvijezda se uruši i napravi rupu u svemiru? WTF!?
To bi imalo smisla na višim razinama postojanja, ali ovdje to nema smisla.

Ja vjerujem da su crne rupe manifestacija neke sile s viših razina postojanja i da se ona očituje u ovom fizičkom svemiru kao to nešto što zovemo crna rupa.
Možda je to i portal/crvotočina u druge dijelove svemira, a možda i spaja paralelne svemire?
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon lip 30, 2014 7:59 pm

možda na to pitanje još nitko ne zna odgovor samo se nagađa ,možda je to izlaz u druge svemire kao prečaci do drugih svjetova ,ostaje nam samo misliti  bag 
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon lip 30, 2014 10:21 pm

Upravo tako, a ne možeš ni nikakvu sondu poslati ili tako nešto
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon lip 30, 2014 11:18 pm

Novus ordo seclorum je napisao/la:

Znanstvenici koji sve podređuju fizici, što je i normalno, jer ova razina postojanja u kojoj živimo je bazirana na zakonima fizike vjeruju u postojanje crnih rupa i istražuju ih.

Ova rečenica uopće nema smisla. U crne rupe ne trebaš vjerovati, one postoje i to je činjenica.

Novus ordo seclorum je napisao/la:

Znači zvijezda se uruši i napravi rupu u svemiru? WTF!?
To bi imalo smisla na višim razinama postojanja, ali ovdje to nema smisla.

Crna rupa unatoč takvom nazivu nije rupa. Crna rupa je velika masa zbijena u malom prostoru. Crne rupe su jedni od najmasivnijih objekata u svemiru, i zbog toga imaju vrlo jaku gravitaciju koja privlači sve u blizini.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimeuto srp 01, 2014 12:13 am

Vjerujem ja u postojanje, pa čak su i teleskopi i snimili, ali kažem da njeno postojanje nema smisla meni. Nema mi smisla da tako nešto postoji u fizičkom svemiru.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimečet srp 03, 2014 11:07 pm

@skulp, nisam siguran da nije rupa, crna rupa radi svoje gustoće toliko zakrivi prostor da napravi proboj u prostor vremenu što bi se moglo prikazati i kao rupa. Iako mi ne znamo kako to točno izgleda i kuda odlazi ono što padne u crnu rupu.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepet srp 04, 2014 12:23 am

Crna rupa je u svakom slučaju objekt, ali ne možemo točno tvrditi što se tamo događa, ali s obzirom na gustoću crnih rupa možemo pretpostaviti da se protive nekima od zakona fizike, ili takve zakone još ne razumijemo. Sve što pređe obzor događaja prestane postojati, odnosno ta informacija prestaje biti ta informacija i pretvara se u nešto potpuno drugo, ne nestaje doslovno. Unutar obzora događaja ne znamo što se dešava, znamo samo da povratka nema i da informacija ili objekt koji je ušao u obzor događaja biva sabijen u jednu točku i time dobiva beskonačnu masu, tu točku nazivamo singularnost, neki kažu i da je to "središte" crne rupe.

Postoje teorije koje govore o mogućem putovanju kroz prostor-vrijeme pomoću crnih rupa i o tzv. bijelim rupama koje su izlaz, ali meni osobno to nije prihvatljivo objašnjenje. Teoretski bi rupu u prostor-vremenu mogli otvoriti, ali onda to nije crna rupa nego crvotočina, za koju ne znamo gdje i kada će nas dovesti. Drugim riječima, tu teoretsku crvotočinu ne bi mogli kontrolirati.

Novus ordo seclorum je napisao/la:

Vjerujem ja u postojanje, pa čak su i teleskopi i snimili, ali kažem da njeno postojanje nema smisla meni. Nema mi smisla da tako nešto postoji u fizičkom svemiru.

Nema baš nekog egzaktnog objašnjenja, ali ima smisla. Jedini problem je gustoća crne rupe koja je beskonačna, u pricipu je to ključna prepreka u objašnjenju crnih rupa.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimesri lis 21, 2015 8:47 pm

Novus ordo seclorum je napisao/la:
Kako se nitko nije ovo zapitao? Crna rupa nema smisla uopće!
Znanstvenici koji sve podređuju fizici, što je i normalno, jer ova razina postojanja u kojoj živimo je bazirana na zakonima fizike vjeruju u postojanje crnih rupa i istražuju ih.

Znači zvijezda se uruši i napravi rupu u svemiru? WTF!?
To bi imalo smisla na višim razinama postojanja, ali ovdje to nema smisla.

Ja vjerujem da su crne rupe manifestacija neke sile s viših razina postojanja i da se ona očituje u ovom fizičkom svemiru kao to nešto što zovemo crna rupa.
Možda je to i portal/crvotočina u druge dijelove svemira, a možda i spaja paralelne svemire?
Pre ce biti prema drugim Dimenzijama,to je nekako najlogicnije,kao u SF filmovima Interstellar i Hronika o Ridiku,inace jedni od najboljih SF filmova u poslednjih 20 godina za mene,ako ne i najbolji SF filmovi. ;) .
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitimepon stu 30, 2015 7:30 pm

Crne rupe ne postoje,to je samo nasa interpretirana,pretenciozna i imaginarna ILUZIJA,hahaha. ;) .
[Vrh] Go down
Sponsored content
Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Empty
PostajNaslov: Re: Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'   Hawking: 'Crne rupe ne postoje!' Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Hawking: 'Crne rupe ne postoje!'
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Astronomija i misterije svemira-
Forum(o)Bir: