Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Crna rupa

Go down 
+39
primitive101
Athena
PEPE-Top Secret
konoko1
Chakotay
Skulptura
Daja
Hack_The_Universe
Remke
Narayana
Aurora Borealis
Michael Wittmann
Gea
Cylon
Casper
Legionar
zvezda
Dunja the tomboy
Berny_Sinara
gothic45
ThE_IMMORTAL
Cuppycake.Disaster
Zeus
Cico
Yado
silver
Kirk
arhont
mare
KaKa 22
fazan u hladnjaku
Neo
gloria_g
finga
Blizzard
Alpha
Tutankhamon
Svjetloisjena
vedran
43 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
Autor/icaPoruka
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger
Broj postova : 4131
Registration date : 16.11.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimeuto kol 12, 2008 12:45 pm

od tog širenja/rastezanja...neće li puknuti....jednom???
scratch
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimeuto kol 12, 2008 1:09 pm

Majstor Za Ufo je napisao/la:

onda se i sunce miče po tvome,a neka tijela se kreću zato što se svemir širi i radi više mjesta za tijela(nebeska naravno) ali, ni ti sa sigurnošću ne mižeš reći da se sva tijela (opet nebeska) kreću ali,znam da nisu sva ni statična,ipak crna rupa je sigurno statična.

Da, Sunce se miče, ne stoji. Vrti se oko težišta s ostalim planetima sunčeva sustava, a sve zajedno Sunce povlači sa sobom u vrtnji oko središta galaksije.

Kako bi ti u svemiru odredio koje se tijelo s obzirom na neko drugo miče? Recimo da jedna zvijezda 'stoji', a druga se 'miče' pored nje.
Po čemu bi odredio koja se zvijezda miče, a koja ne? Sa perspektive statične zvijezde ova druga se i miče, ali opet sa perspektive zvijezde koja se miče izgleda kao da se ova statična miče.
A zbog djelovanja gravitacije + Hubbleovog zakona jednostavno se sva tijela u svemiru miču, nema izuzetaka.

Crna rupa je ostatak zvijezde i ponaša se poput ostalih tijela i također se miče, međudjelovanje s ostalim tijelima postoji + tu je Hubbleov zakon.

gloria_g je napisao/la:
od tog širenja/rastezanja...neće li puknuti....jednom???
scratch

Ono s balonom je čisto laičko objašnjenje. Svemir nije sličan balonu, već je to višedimenzionalan prostor koji se možda širi sam u sebe. To u 3D nije nikako moguće, ali u 4D jest.
[Vrh] Go down
fazan u hladnjaku
Višestanični organizam
fazan u hladnjaku

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 57
Registration date : 14.06.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimeuto kol 12, 2008 2:44 pm

Omega je napisao/la:

Ono s balonom je čisto laičko objašnjenje. Svemir nije sličan balonu, već je to višedimenzionalan prostor koji se možda širi sam u sebe. To u 3D nije nikako moguće, ali u 4D jest.

hoćeš reći da je svemir 4D? i zašto to nebi bilo moguće u 3D?
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimeuto kol 12, 2008 4:25 pm

Pa vec mi ovdje razlikujemo 3+1 dimenziju...

Mislim, mora biti vise od ove nase 3 dimenzije...jednostavno se neke stvari ne mogu objasniti bez barem jos jedne...
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri kol 13, 2008 3:22 pm

JL-Quellek je napisao/la:

hoćeš reći da je svemir 4D? i zašto to nebi bilo moguće u 3D?

Hoću reći da je svemir višedimenzionalan. U teoriji struna svemir ima 10-11 dimenzija, a spominje se i brojka 26 za barione. U jednostavnijem pogledu svemir se shvaća kao četverodimenzionalan.

U 3D prostoru, kako da se nešto širi samo u sebe?
U 4D prostoru svemir se može širiti sam u sebe.

Ovo bih prikazao jednostavnije sa primjerom Kleinove boce. U 3D nije moguće spojiti grlo boce sa dnom bez da se ide kroz tijelo boce. Međutim u 4D je to izvedivo.

Crna rupa - Page 2 Kleinpl5

Izrazito je teško objasniti 4D, ali isto tako ljudi 4D jednostavno ne mogu shvatiti na pravi način, to je nešto previše za naš um.
Matematički se to može shvatiti, ali kako je to u svemiru, to je druga priča.
Materija se u svemiru ponaša na način kao da svemir ima dodatnu dimenziju, to prikazuju Einsteinove jednadžbe.
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger
Broj postova : 4131
Registration date : 16.11.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri kol 13, 2008 5:03 pm

zanimljivo, možeš li mi to ponašanje materije u svemiru, malo pojasniti.
thx
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri kol 13, 2008 5:57 pm

Ne znam o tome duboko na molekularnoj razini, ali mogu reći na globalnoj razini.

Samo shvaćanje gravitacije daje dojam viših dimenzija. Prije je to bilo shvaćano kao sila, ali sada se to shvaća samo kao posljedica udubljenja prostora u smjeru više dimenzije, a ne kao sila iako je tako osjećamo.
Einstein, kojega mnogi blate jer ga ne razumiju, jest proveo tu ideju u jednadžbe i rezultati dobiveni jednadžbama se odlično slažu sa stvarnošću. Einsteinovi zaključci ne kontriraju Newtonu, samo ga nadopunjavaju.

Drugim riječima Einsteinove jednadžbe su točnije od Newtonovih, iako se još uvijek Newtonove jednadžbe primjenjuju jer razlika rezultata između tih jednadžbi je mala ako se računa za mase koje ne uzrokuju veliki pomak protoka vremena.

Ono što se Newtonovim jednadžbama ne može objasniti jest zašto gravitacija skreće svjetlost, to jest foton energije.
U Newtonovom smislu za međudjelovanje među tijelima treba postojati masa, ali budući da foton nema masu, tada uopće ne bi trebao međudjelovati sa drugim tijelima. Problem je što djeluje.
Einstein je to objasnio na princip svijenosti prostora i geodezijskih linija.

Dokazi da se svijetlo svija pod utjecajem gravitacije su tu, a najbolji je dokaz Einsteinov prsten.

Ono što je dalje Einstein otkrio jest povezanost brzine, mase i protoka vremena te da je brzina svjetlosti u vakuumu konstanta.
Dakle, ono što je kroz jednadžbe dobio jest da brzina gibanja čestica uzrokuje dilataciju vremena, to jest brže gibanje = sporiji protok vremena.
Dokaz su mioni iz naše atmosfere koji se detektiraju na Zemljinoj površini, a opet život im je prekratak da bi iz atmosfere dospjeli do površine Zemlje. Ono što se događa jest da se mioni, uzrokovani interakcijom kozmičkog zračenja i atoma atmosfere, gibaju velikim brzinama prema Zemlji i tada im se vrijeme uspori pa zato i 'prežive' svoj put do površine Zemlje.

Isto tako masa objekta usporava protok vremena, a to je objašnjivo na način da je prostor svijen u dodatnu dubinu, a uz to i vrijeme...
Ono što se može primjetiti kod masivnih tijela jest crveni pomak svjetlosti sa površine, a to se događa i kad se neki objekt udaljava od nas. Svjetlost sa površine ide prema nama brzinom c, ali kod veće mase svjetlost 'gubi energiju' i zato k nama dolazi u većim valnim duljinama.

Još je jedan efekt tu značajan. Pri većoj brzini tijelo koje se giba prividno se 'smanji', skrati. To je opet objašnjivo na princip svijanja prostora na način da tijelo koje se brže giba ima i prividno veću masu, pa se zbog toga prostor više svine.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri kol 13, 2008 6:00 pm

Hvala, ovo pojašnjenje je čak i meni razumljivo whee

Ipak moram pitati - Omega, jesi li pročitao Talbotov Holografski svemir? Zanima me što bi ti rekao o toj knjizi, ozbiljno hug study
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri kol 13, 2008 6:02 pm

Svjetloisjena je napisao/la:
Hvala, ovo pojašnjenje je čak i meni razumljivo whee

Ipak moram pitati - Omega, jesi li pročitao Talbotov Holografski svemir? Zanima me što bi ti rekao o toj knjizi, ozbiljno hug study

Nisam to još čitao. Možda i budem :)
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet kol 14, 2008 8:38 am

Eclypso je napisao/la:

Nisam to još čitao. Možda i budem :)

Kako MOŽDA? face
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet kol 14, 2008 11:15 am

Os da ti ja objasnim kako MOZDA. Omega ti je kompiciran za popizdit i ne samo da nece prihvatit tek tako preporuku za npr. knjigu nego ako vec dobije preporuku i ako mu se cak i ucini zanimljivo uzet ce odmak i reci MOZDA. Nije mu ovo prvi put face

Omega... miga hug hug
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet kol 14, 2008 11:40 am

Svi smo mi užasno komplicirani. Srećom, svatko na svoj način. Inače bi svijet stao, zapeo u crnoj rupi :D
[Vrh] Go down
KaKa 22
Prašina
KaKa 22

Male
Gemini Goat
Broj postova : 2
Registration date : 17.08.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri ruj 03, 2008 7:42 pm

Jel ikoga brine pokus u Francuskoj 10.rujna, ima veze s crnom rupom.Sto mislite o tome? Evo link http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_clanak&tekst_id=77988&web_page_id=main_page_news
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=400515
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesri ruj 03, 2008 7:55 pm

KaKa 22 je napisao/la:
Jel ikoga brine pokus u Francuskoj 10.rujna, ima veze s crnom rupom.Sto mislite o tome? Evo link http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_clanak&tekst_id=77988&web_page_id=main_page_news

Nadam se da neće proizvesti crnu rupu, osim u svojim mozgovima. Ujedno se nadam da su sigurni u ono što rade, jer mnogi drugi očito nisu. Btw, čitala sam roman u kojem se dosta spominju crne rupe koje su ljudi proizveli i koje su izmaknule kontroli - ne mogu se sad sjetiti naslova - a napisan je prije spomenutog romana Dana Browna...
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimeuto ruj 23, 2008 1:19 am

KaKa 22 je napisao/la:

Novinari krivo prenose informacije, to jest preuveličavaju. Crna rupa ako se i stvori neće biti opasna.
[Vrh] Go down
mare
Riba
mare

Female
Virgo Snake
Broj postova : 154
Registration date : 26.07.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet ruj 25, 2008 6:02 pm

ljudi,danas bilo na tv-u da crne rupe ne postoje.....
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet ruj 25, 2008 6:21 pm

mare je napisao/la:

A u kojoj emisiji?
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet ruj 25, 2008 7:32 pm

mare je napisao/la:

Na koju točno emisiju misliš?

Ujutro je bila jedna emisija o crnim rupama. Bit te emisije bile su same informacije. Hawking je zapanio znanstvene krugove izjavom da crna rupa guta informacije, a to se kosi sa osnovnim temeljom fizike.

Znanstvenici su pobili Hawkinga novom teorijom da crna rupa ne uništava informacije, nego da se informacije održe na samom rubu crne rupe. Hawking je međutim to pobio i rekao ideju o multiverzumu tako da u nekim svemirima postoje crne rupe, a u nekim ne. Na taj način se informacija ne bi izgubila, ali niti je ta teorija dokazana.

Iskreno mislim da je znanost zapela zbog naše krutosti uma, a pogotovo zbog iskustva koje je glavni razlog kočenja znanosti sada.

Uglavnom crnih rupa otkriveno je mnogo i može se reći da su itekako postojani objekti.
[Vrh] Go down
arhont
PraGlodavac
arhont

Male
Aries Horse
Broj postova : 579
Registration date : 06.06.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimečet ruj 25, 2008 10:28 pm

E Omega znam da nije vezano za temu, ali jesi ti sebi ikad mjerio IQ, ako nisi mislim da bi trebao, svijetu trebaju osobe poput tebe, hehe.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimepet ruj 26, 2008 12:47 am

arhont je napisao/la:
E Omega znam da nije vezano za temu, ali jesi ti sebi ikad mjerio IQ, ako nisi mislim da bi trebao, svijetu trebaju osobe poput tebe, hehe.

Uh, puno hvala na ovom lijepom komplimentu :)

Ne, nikad nisam mjerio IQ, ali isto tako izmjeriti se ne može.
A oni testovi... Znam da sam prosjek, dakle 90, a za ostalo mi baš svejedno :D

Nisam baš tako dobra osoba kako si me opisao sada, ali da se trudim biti što bolji to je istina.

Još jednom hvala na komplimentu :vopi:
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimepet ruj 26, 2008 8:35 am

Eclypso, možeš li molim te još jednom pojasniti ono mionima koji dolaze do zemlje iako ne bi trebali dolaziti s obzirom na životni vijek? moli
[Vrh] Go down
arhont
PraGlodavac
arhont

Male
Aries Horse
Broj postova : 579
Registration date : 06.06.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimepet ruj 26, 2008 8:56 pm

Eclypso je napisao/la:
arhont je napisao/la:

Uh, puno hvala na ovom lijepom komplimentu :)

Ne, nikad nisam mjerio IQ, ali isto tako izmjeriti se ne može.
A oni testovi... Znam da sam prosjek, dakle 90, a za ostalo mi baš svejedno :D

Nisam baš tako dobra osoba kako si me opisao sada, ali da se trudim biti što bolji to je istina.

Još jednom hvala na komplimentu :vopi:

Ma nema na cemu, inteligencija se uvijek cijeni i dalje mislim da bi trebao pokusati izmjeriti si IQ, probaj nabaviti one testove od mense, jer ako ti ide matematika znaci da je tvoj logicni um jako razvijen, samo ga nastavi razvijati, hehe. lol!
[Vrh] Go down
Kirk
Stanica
Kirk

Male
Aries Dragon
Broj postova : 20
Registration date : 08.05.2008

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimepet ruj 26, 2008 11:12 pm

ma pusti taj iq, ja sam ako se sjecam ima 115 pa sam glup
[Vrh] Go down
mare
Riba
mare

Female
Virgo Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesub ruj 27, 2008 5:42 pm

Svjetloisjena je napisao/la:
mare je napisao/la:

A u kojoj emisiji?
JA NEZNAM KAK SE ZOVE AL SE SJECAM-NEKI FIZICAR(STARI,JEDVA PRICA I U KOLICIMA JE)SE BAVIO TIME I NESTO IZRACUNAVAO I REKAO JE DA U NAS NEMA CRNE RUPE.
TO SAM GLEDALA MALCOMA I PREBACILA KAD SU BILE REKLAME(GRR)PA SAM U TOM DJELU POGLEDALA O TOME....LIK IMA ISPRED SEBE NEKI DISPLAY I BRIJE PO NJEMU I NEKAK JE TAK TO ZAKLJUCIO.
hekla
[Vrh] Go down
mare
Riba
mare

Female
Virgo Snake

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitimesub ruj 27, 2008 5:46 pm

Kirk je napisao/la:
ma pusti taj iq, ja sam ako se sjecam ima 115 pa sam glup
NISI GLUP NEGO TE VJEROJATNO POLOVICA STVARI KOJA ZANIMA TVOJE VRSNJAKE-NE ZANIMA TEBE ILI SI LJEN.
INACE IQ JE TEST-NE PAMETI VEC VISE SNALAZLJIVOSTI.ON TI KAZUJE KOLIKO SI SNALAZLJIV I KOLIKO BRZO ZAKLJUCUJES I RAZMISLJAS.MOZES IMAT I IQ 160.PA PROLAZIT S DVA.
KO I ANSTAJN-IMO SULJU IZ MATKE A FIZIKU JE RASTURO!!!
TO TI JE TAK
znojko
[Vrh] Go down
Sponsored content

Crna rupa - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Crna rupa   Crna rupa - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Crna rupa
[Vrh] 
Stranica 2 / 12.Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-