| Crna rupa | |
|
+39primitive101 Athena PEPE-Top Secret konoko1 Chakotay Skulptura Daja Hack_The_Universe Remke Narayana Aurora Borealis Michael Wittmann Gea Cylon Casper Legionar zvezda Dunja the tomboy Berny_Sinara gothic45 ThE_IMMORTAL Cuppycake.Disaster Zeus Cico Yado silver Kirk arhont mare KaKa 22 fazan u hladnjaku Neo gloria_g finga Blizzard Alpha Tutankhamon Svjetloisjena vedran 43 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
gloria_g Čovjek
Broj postova : 4131 Age : 50 Location : Zagreb Registration date : 16.11.2007
| Naslov: Re: Crna rupa uto kol 12, 2008 12:45 pm | |
| od tog širenja/rastezanja...neće li puknuti....jednom??? | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Crna rupa uto kol 12, 2008 1:09 pm | |
| - Majstor Za Ufo je napisao/la:
onda se i sunce miče po tvome,a neka tijela se kreću zato što se svemir širi i radi više mjesta za tijela(nebeska naravno) ali, ni ti sa sigurnošću ne mižeš reći da se sva tijela (opet nebeska) kreću ali,znam da nisu sva ni statična,ipak crna rupa je sigurno statična. Da, Sunce se miče, ne stoji. Vrti se oko težišta s ostalim planetima sunčeva sustava, a sve zajedno Sunce povlači sa sobom u vrtnji oko središta galaksije. Kako bi ti u svemiru odredio koje se tijelo s obzirom na neko drugo miče? Recimo da jedna zvijezda 'stoji', a druga se 'miče' pored nje. Po čemu bi odredio koja se zvijezda miče, a koja ne? Sa perspektive statične zvijezde ova druga se i miče, ali opet sa perspektive zvijezde koja se miče izgleda kao da se ova statična miče. A zbog djelovanja gravitacije + Hubbleovog zakona jednostavno se sva tijela u svemiru miču, nema izuzetaka. Crna rupa je ostatak zvijezde i ponaša se poput ostalih tijela i također se miče, međudjelovanje s ostalim tijelima postoji + tu je Hubbleov zakon. - gloria_g je napisao/la:
- od tog širenja/rastezanja...neće li puknuti....jednom???
Ono s balonom je čisto laičko objašnjenje. Svemir nije sličan balonu, već je to višedimenzionalan prostor koji se možda širi sam u sebe. To u 3D nije nikako moguće, ali u 4D jest. | |
|
| |
fazan u hladnjaku Višestanični organizam
Broj postova : 57 Age : 32 Location : Virovitica Registration date : 14.06.2008
| Naslov: Re: Crna rupa uto kol 12, 2008 2:44 pm | |
| - Omega je napisao/la:
Ono s balonom je čisto laičko objašnjenje. Svemir nije sličan balonu, već je to višedimenzionalan prostor koji se možda širi sam u sebe. To u 3D nije nikako moguće, ali u 4D jest. hoćeš reći da je svemir 4D? i zašto to nebi bilo moguće u 3D? | |
|
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Crna rupa uto kol 12, 2008 4:25 pm | |
| Pa vec mi ovdje razlikujemo 3+1 dimenziju...
Mislim, mora biti vise od ove nase 3 dimenzije...jednostavno se neke stvari ne mogu objasniti bez barem jos jedne... | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa sri kol 13, 2008 3:22 pm | |
| - JL-Quellek je napisao/la:
hoćeš reći da je svemir 4D? i zašto to nebi bilo moguće u 3D? Hoću reći da je svemir višedimenzionalan. U teoriji struna svemir ima 10-11 dimenzija, a spominje se i brojka 26 za barione. U jednostavnijem pogledu svemir se shvaća kao četverodimenzionalan. U 3D prostoru, kako da se nešto širi samo u sebe? U 4D prostoru svemir se može širiti sam u sebe. Ovo bih prikazao jednostavnije sa primjerom Kleinove boce. U 3D nije moguće spojiti grlo boce sa dnom bez da se ide kroz tijelo boce. Međutim u 4D je to izvedivo. Izrazito je teško objasniti 4D, ali isto tako ljudi 4D jednostavno ne mogu shvatiti na pravi način, to je nešto previše za naš um. Matematički se to može shvatiti, ali kako je to u svemiru, to je druga priča. Materija se u svemiru ponaša na način kao da svemir ima dodatnu dimenziju, to prikazuju Einsteinove jednadžbe. | |
|
| |
gloria_g Čovjek
Broj postova : 4131 Age : 50 Location : Zagreb Registration date : 16.11.2007
| Naslov: Re: Crna rupa sri kol 13, 2008 5:03 pm | |
| zanimljivo, možeš li mi to ponašanje materije u svemiru, malo pojasniti. thx | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa sri kol 13, 2008 5:57 pm | |
| Ne znam o tome duboko na molekularnoj razini, ali mogu reći na globalnoj razini. Samo shvaćanje gravitacije daje dojam viših dimenzija. Prije je to bilo shvaćano kao sila, ali sada se to shvaća samo kao posljedica udubljenja prostora u smjeru više dimenzije, a ne kao sila iako je tako osjećamo. Einstein, kojega mnogi blate jer ga ne razumiju, jest proveo tu ideju u jednadžbe i rezultati dobiveni jednadžbama se odlično slažu sa stvarnošću. Einsteinovi zaključci ne kontriraju Newtonu, samo ga nadopunjavaju. Drugim riječima Einsteinove jednadžbe su točnije od Newtonovih, iako se još uvijek Newtonove jednadžbe primjenjuju jer razlika rezultata između tih jednadžbi je mala ako se računa za mase koje ne uzrokuju veliki pomak protoka vremena. Ono što se Newtonovim jednadžbama ne može objasniti jest zašto gravitacija skreće svjetlost, to jest foton energije. U Newtonovom smislu za međudjelovanje među tijelima treba postojati masa, ali budući da foton nema masu, tada uopće ne bi trebao međudjelovati sa drugim tijelima. Problem je što djeluje. Einstein je to objasnio na princip svijenosti prostora i geodezijskih linija. Dokazi da se svijetlo svija pod utjecajem gravitacije su tu, a najbolji je dokaz Einsteinov prsten. Ono što je dalje Einstein otkrio jest povezanost brzine, mase i protoka vremena te da je brzina svjetlosti u vakuumu konstanta. Dakle, ono što je kroz jednadžbe dobio jest da brzina gibanja čestica uzrokuje dilataciju vremena, to jest brže gibanje = sporiji protok vremena. Dokaz su mioni iz naše atmosfere koji se detektiraju na Zemljinoj površini, a opet život im je prekratak da bi iz atmosfere dospjeli do površine Zemlje. Ono što se događa jest da se mioni, uzrokovani interakcijom kozmičkog zračenja i atoma atmosfere, gibaju velikim brzinama prema Zemlji i tada im se vrijeme uspori pa zato i 'prežive' svoj put do površine Zemlje. Isto tako masa objekta usporava protok vremena, a to je objašnjivo na način da je prostor svijen u dodatnu dubinu, a uz to i vrijeme... Ono što se može primjetiti kod masivnih tijela jest crveni pomak svjetlosti sa površine, a to se događa i kad se neki objekt udaljava od nas. Svjetlost sa površine ide prema nama brzinom c, ali kod veće mase svjetlost 'gubi energiju' i zato k nama dolazi u većim valnim duljinama. Još je jedan efekt tu značajan. Pri većoj brzini tijelo koje se giba prividno se 'smanji', skrati. To je opet objašnjivo na princip svijanja prostora na način da tijelo koje se brže giba ima i prividno veću masu, pa se zbog toga prostor više svine. | |
|
| |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| |
| |
| Naslov: Re: Crna rupa sri kol 13, 2008 6:02 pm | |
| | |
|
| |
| |
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Crna rupa čet kol 14, 2008 11:15 am | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa čet kol 14, 2008 11:40 am | |
| Svi smo mi užasno komplicirani. Srećom, svatko na svoj način. Inače bi svijet stao, zapeo u crnoj rupi | |
|
| |
KaKa 22 Prašina
Broj postova : 2 Age : 33 Registration date : 17.08.2008
| Naslov: Re: Crna rupa sri ruj 03, 2008 7:42 pm | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa sri ruj 03, 2008 7:55 pm | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa uto ruj 23, 2008 1:19 am | |
| | |
|
| |
mare Riba
Broj postova : 154 Age : 35 Location : zagreb Registration date : 26.07.2008
| Naslov: Re: Crna rupa čet ruj 25, 2008 6:02 pm | |
| ljudi,danas bilo na tv-u da crne rupe ne postoje..... | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa čet ruj 25, 2008 6:21 pm | |
| - mare je napisao/la:
- ljudi,danas bilo na tv-u da crne rupe ne postoje.....
A u kojoj emisiji? | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa čet ruj 25, 2008 7:32 pm | |
| - mare je napisao/la:
Na koju točno emisiju misliš? Ujutro je bila jedna emisija o crnim rupama. Bit te emisije bile su same informacije. Hawking je zapanio znanstvene krugove izjavom da crna rupa guta informacije, a to se kosi sa osnovnim temeljom fizike. Znanstvenici su pobili Hawkinga novom teorijom da crna rupa ne uništava informacije, nego da se informacije održe na samom rubu crne rupe. Hawking je međutim to pobio i rekao ideju o multiverzumu tako da u nekim svemirima postoje crne rupe, a u nekim ne. Na taj način se informacija ne bi izgubila, ali niti je ta teorija dokazana. Iskreno mislim da je znanost zapela zbog naše krutosti uma, a pogotovo zbog iskustva koje je glavni razlog kočenja znanosti sada. Uglavnom crnih rupa otkriveno je mnogo i može se reći da su itekako postojani objekti. | |
|
| |
arhont PraGlodavac
Broj postova : 579 Age : 34 Location : Slavonski Brod Registration date : 06.06.2008
| Naslov: Re: Crna rupa čet ruj 25, 2008 10:28 pm | |
| E Omega znam da nije vezano za temu, ali jesi ti sebi ikad mjerio IQ, ako nisi mislim da bi trebao, svijetu trebaju osobe poput tebe, hehe. | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa pet ruj 26, 2008 12:47 am | |
| - arhont je napisao/la:
- E Omega znam da nije vezano za temu, ali jesi ti sebi ikad mjerio IQ, ako nisi mislim da bi trebao, svijetu trebaju osobe poput tebe, hehe.
Uh, puno hvala na ovom lijepom komplimentu Ne, nikad nisam mjerio IQ, ali isto tako izmjeriti se ne može. A oni testovi... Znam da sam prosjek, dakle 90, a za ostalo mi baš svejedno Nisam baš tako dobra osoba kako si me opisao sada, ali da se trudim biti što bolji to je istina. Još jednom hvala na komplimentu :vopi: | |
|
| |
| Naslov: Re: Crna rupa pet ruj 26, 2008 8:35 am | |
| Eclypso, možeš li molim te još jednom pojasniti ono mionima koji dolaze do zemlje iako ne bi trebali dolaziti s obzirom na životni vijek? | |
|
| |
arhont PraGlodavac
Broj postova : 579 Age : 34 Location : Slavonski Brod Registration date : 06.06.2008
| Naslov: Re: Crna rupa pet ruj 26, 2008 8:56 pm | |
| - Eclypso je napisao/la:
- arhont je napisao/la:
- E Omega znam da nije vezano za temu, ali jesi ti sebi ikad mjerio IQ, ako nisi mislim da bi trebao, svijetu trebaju osobe poput tebe, hehe.
Uh, puno hvala na ovom lijepom komplimentu
Ne, nikad nisam mjerio IQ, ali isto tako izmjeriti se ne može. A oni testovi... Znam da sam prosjek, dakle 90, a za ostalo mi baš svejedno
Nisam baš tako dobra osoba kako si me opisao sada, ali da se trudim biti što bolji to je istina.
Još jednom hvala na komplimentu :vopi: Ma nema na cemu, inteligencija se uvijek cijeni i dalje mislim da bi trebao pokusati izmjeriti si IQ, probaj nabaviti one testove od mense, jer ako ti ide matematika znaci da je tvoj logicni um jako razvijen, samo ga nastavi razvijati, hehe. | |
|
| |
Kirk Stanica
Broj postova : 20 Age : 36 Registration date : 08.05.2008
| Naslov: Re: Crna rupa pet ruj 26, 2008 11:12 pm | |
| ma pusti taj iq, ja sam ako se sjecam ima 115 pa sam glup | |
|
| |
mare Riba
| Naslov: Re: Crna rupa sub ruj 27, 2008 5:42 pm | |
| - Svjetloisjena je napisao/la:
- mare je napisao/la:
A u kojoj emisiji? JA NEZNAM KAK SE ZOVE AL SE SJECAM-NEKI FIZICAR(STARI,JEDVA PRICA I U KOLICIMA JE)SE BAVIO TIME I NESTO IZRACUNAVAO I REKAO JE DA U NAS NEMA CRNE RUPE. TO SAM GLEDALA MALCOMA I PREBACILA KAD SU BILE REKLAME(GRR)PA SAM U TOM DJELU POGLEDALA O TOME....LIK IMA ISPRED SEBE NEKI DISPLAY I BRIJE PO NJEMU I NEKAK JE TAK TO ZAKLJUCIO. | |
|
| |
mare Riba
| Naslov: Re: Crna rupa sub ruj 27, 2008 5:46 pm | |
| - Kirk je napisao/la:
- ma pusti taj iq, ja sam ako se sjecam ima 115 pa sam glup
NISI GLUP NEGO TE VJEROJATNO POLOVICA STVARI KOJA ZANIMA TVOJE VRSNJAKE-NE ZANIMA TEBE ILI SI LJEN. INACE IQ JE TEST-NE PAMETI VEC VISE SNALAZLJIVOSTI.ON TI KAZUJE KOLIKO SI SNALAZLJIV I KOLIKO BRZO ZAKLJUCUJES I RAZMISLJAS.MOZES IMAT I IQ 160.PA PROLAZIT S DVA. KO I ANSTAJN-IMO SULJU IZ MATKE A FIZIKU JE RASTURO!!! TO TI JE TAK | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Crna rupa | |
| |
|
| |
| Crna rupa | |
|