Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Mjesec se udaljava od Zemlje

Go down 
+4
schmizzl
Legionar
Remke
Yo93
8 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 1:21 am

Skulptura je napisao/la:
Što drži Zemlju pod tim nagibom i zašto?
Zašto se mora postići ravnotežno stanje između noći i dana?
Ništa ju ne drži pod tim nagibom. Zemlja nema 'potrebu' uskladiti os vrtnje sa ''ispravnim'' stajanjem u Svemiru. Ne postoji nešto što 'povlači' Zemlju da kut inklinacije bude 0°. On je takav i nitko se ne buni. Naprotiv, to nam omogućuje godišnja doba, kako kaže šmizla :)
Ravnotežno stanje se mora postići jer se Zemlja uvijek oko svoje osi mora vrtiti jednoliko, osim u ekstremnim slučajevima prolaska planeta X i slično :P
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 2:54 am

Da Mjesec iznenada uspori vrtnju oko Zemlje, onda bi se lagano spiralno približavao Zemlji opet ubrzavajući i vjerojatno bi našao novu ravnotežnu putanju, samo bliže Zemlji.

Općenito u svemiru sve teži ka nekoj ravnoteži. Kaotično gibanje je također težnja ka ravnoteži, međutim to su posebni slučajevi u koje ne spada slučaj Zemlje.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Registration date : 05.09.2009

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 5:06 pm

Legionar je napisao/la:
Skulptura je napisao/la:
Što drži Zemlju pod tim nagibom i zašto?
Zašto se mora postići ravnotežno stanje između noći i dana?
Ništa ju ne drži pod tim nagibom. Zemlja nema 'potrebu' uskladiti os vrtnje sa ''ispravnim'' stajanjem u Svemiru. Ne postoji nešto što 'povlači' Zemlju da kut inklinacije bude 0°. On je takav i nitko se ne buni. Naprotiv, to nam omogućuje godišnja doba, kako kaže šmizla :)
Ravnotežno stanje se mora postići jer se Zemlja uvijek oko svoje osi mora vrtiti jednoliko, osim u ekstremnim slučajevima prolaska planeta X i slično :P
Jel imaš možda kakvu znanstvenu potvrdu toga, ili bar teoriju koju je netko izrekao?
Pitam jer ja imam za ovu "svoju".

[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 5:39 pm

To nije teorija. To je tako. Zemlja nema potrebu za 'vraćanjem' na 0° inklinacije. :)
No rekoh, nekakvo igranje nogometa planetima bi dovelo do promjena.

EDIT: Sada gledam video. Što ti mene točno pitaš? :)
[Vrh] Go down
schmizzl
PraGlodavac
schmizzl

Female
Aries Tiger
Broj postova : 594
Registration date : 19.11.2009

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 7:21 pm

u ovom filmu ima nekoliko zanimljivih činjenica, ali je sve skupa meni bezveze - krajnje subjektivna procjena :)
film nagovješta propast kada mjesec ode, a propasti nećemo..

ono što na filmu traje sekundu, nama traje tisuće godina...neće se ništa takvo desiti!!

možete reći da nagađam, ali bome, i oni nagađaju!!
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 9:55 pm

Legionar je napisao/la:
To nije teorija. To je tako. Zemlja nema potrebu za 'vraćanjem' na 0° inklinacije. :)

Skulptura je napisao/la:
Legionar je napisao/la:

Ipak, ovakvo pretjerivanje da će zbog toga nestat života na Zemlji je ... pretjerivanje :P
Možda i nije pretjerivanje.
Zemlja je "nagnuta" pod kutom od 23.45°.

Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 2hgctwl

Taj nagib održava Mjesec, i zbog njega imamo dan i noć u određenim razmacima. Zamisli da se taj nagib promjeni i da se Zemlja počne "nekontrolirano" vrtjeti. "Dan" bi mogao trajati sekundu, noć po par tjedana i sl. Ne bi bilo održive klime i vjerojatno bi ubrzo nestao život na Zemlji. Bar ovaj inteligentni, bakterije bi vjerojatno preživjele :P
[Vrh] Go down
schmizzl
PraGlodavac
schmizzl

Female
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 22, 2010 11:50 pm

duljina trajanja dana i noći ne ovisi o ovome, a i bez mjeseca, ne bi dan trajao sekundu a noć koliko već.
i u filmu kad se spominje nekontrolirana vrtnja, misli se na presecijsku vrtnju, ne na rotaciju! :)
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 5:08 pm

Može se desiti da na određenom djelu Zemlje dan ne bude nikada. Unatoč tome što se Zemlja okreće oko svoje osi, kut može biti tako postavljen da sunce ne može doči do djela Zemlje na kojem bi inače trebao biti dan. Također, kut može biti takav da sunce izravno udara u sj. pol npr. Tako bi temperature na sj. polu bile kao recimo sada oko ekvatora. Led bi se otopio, bla, bla...

Uglavnom, ako je ta teorija istinita, a najvjerojatnije jest. Bez Mjeseca ne bi bilo niti života na Zemlji.
Bar ne ovakvog kakvog poznajemo.

EDIT:
I sada imamo mjesta na Zemlji na kojima dan i noć traju po pola godine...
[Vrh] Go down
josip21
banned

Male
Libra Buffalo
Broj postova : 4822
Registration date : 15.12.2008

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 5:54 pm

Skulptura je napisao/la:
Legionar je napisao/la:

Skulptura je napisao/la:
Legionar je napisao/la:

Ipak, ovakvo pretjerivanje da će zbog toga nestat života na Zemlji je ... pretjerivanje :P
Možda i nije pretjerivanje.
Zemlja je "nagnuta" pod kutom od 23.45°.

Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 2hgctwl

Taj nagib održava Mjesec, i zbog njega imamo dan i noć u određenim razmacima. Zamisli da se taj nagib promjeni i da se Zemlja počne "nekontrolirano" vrtjeti. "Dan" bi mogao trajati sekundu, noć po par tjedana i sl. Ne bi bilo održive klime i vjerojatno bi ubrzo nestao život na Zemlji. Bar ovaj inteligentni, bakterije bi vjerojatno preživjele :P

jedno je sigurno....da se zemlja pocne nekontrolirano vrtjeti svima nama bi se.....zavrtjelo u glavi.... scratch

promjeni se kut i otopi se led na sjevernom polu.....a stvori se na ekvatoru....i opet sve isto..... study

ih kako je to kod mene sve jednostavno....trebao sam ja u znanstvenike....

ajmo jos koje pitanje...a sta da se zemlja prestane vrtiti oko svoje osi...sta onda..??..da cujemo teorije...
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 6:08 pm

I to je moguće ako bi nestao Mjesec. Naravno, trebala bi neka sila koja bi zaustavila vrtnju. Ali kad bi došlo do toga, na strani koja je okrenuta prema suncu, temperature bi bile poprilično visoke, a na suprotnoj strani niske. Zamisli planet na kojem je na jednoj strani pustinja a na drugoj led. Makar nisam siguran da bi bila pustinja. No svakako bi bilo je**no vruće :P

EDIT:
Eh da. Gravitacija... Nemam pojma što bi bilo scratch
[Vrh] Go down
josip21
banned

Male
Libra Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 6:21 pm

ee sad....ako je jedna strana uvijek okrenuta prema suncu onda se zemlja ipak vrti....koliko ja kuzim..... scratch
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 6:24 pm

Ovisi kako gledaš. Ako gledaš iz iz perspektive "vanjskog" svemira, onda se okrene jednom godišnje za puni krug. Ali ne okreće se oko svoje osi. Znači jedna strana bi konstantno gledala prema suncu...
[Vrh] Go down
josip21
banned

Male
Libra Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 7:14 pm

ali ako jedna strana gleda stalno prema suncu onda ce da se zemlja okrene oko svoje osi....jednom godisnje.....
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 7:24 pm

Ne :)
Činjenica da jedna strana uvijek gleda prema Suncu dokazuje upravo suprotno, da se Zemlja ne okrene oko svoje osi. Ne znam kako da ti to slikovito objasnim :/
[Vrh] Go down
Q to the E
Riba
Q to the E

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 132
Registration date : 09.09.2008

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 7:32 pm

misli na ovo: ako se zemlja ne okreče oko svoje osi a vrti se oko sunca onda će pola godine jedna strana biti okrenuta prema suncu a pola godine druga.

ja mislim da bi tada cijela zemlja bila pustinja
[Vrh] Go down
josip21
banned

Male
Libra Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 7:39 pm

tako je.....znaci uzmi u ruku nasto okruglo i simuliraj kao da se okrece oko nekoga objekta....pa ces da vidis.....
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 8:16 pm

Pogledao sam film koji govori o tome što bi bilo da Mjeseca uopće nije bilo u razvoju Zemlje i života na Zemlji. Vjerujem da bi bilo tako kako su to opisali, otprilike.

@ Skull
Kažeš da Mjesec drži ovu Zemljinu os. Može li se znati odakle ti ta informacija? zubi

Što se tiče pitanja rotacije, slučaj koji je opisan je identičan sustavu Zemlja-Mjesec gdje Mjesec stalno jednom stranom gleda prema Zemlji, što ujedno znači da se vrti oko svoje osi, jednom u 27 dana. Zemlja bi se u tom slučaju okrenula jednom oko svoje osi u godinu dana.

Da Zemljina rotacija stane? Ne znam kako bi to bilo moguće. To bi trebali postojati procesi koji bi konstantno usporavali rotaciju Zemlje, te bi se rotacijska energija trošila na nešto drugo. No da Zemlja potpuno zaustavi rotaciju, onda bi bilo kako QtdE kaže, pola godine jedna strana, pola druga. No to nije ravnotežno stanje u sustavu sunčeva sustava. Tada bi Zemlja zapravo počela rotirati do stanja ravnoteže, koje bi bilo približno ono u kojem je period rotacije oko godinu dana.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 8:55 pm

Omega je napisao/la:
@ Skull
Kažeš da Mjesec drži ovu Zemljinu os. Može li se znati odakle ti ta informacija? zubi

Rekao sam da Mjesec "drži" Zemlju nagnutu pod kutom od 23.5°. To je objašnjeno u filmiću. Sad ne znam na što misliš ako ne na to :/
[Vrh] Go down
schmizzl
PraGlodavac
schmizzl

Female
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 8:59 pm

e pa zemlja se ne može prestati rotirati!
može brže ili sporije, ali prestati ne! :) evo teorije :)
čitava se galaksija vrti, pa da mi nećemo.. :) :) :)

a nimalo ne podržavam teoriju da mjesec drži zemlju pod kutem od 23 stupnja... nimalo... :)

vjerujem da mjesec stabilizira određene procese, ali da se ne radi o nagibu..
spominjana precesija..ako i dođe do pomaka, ne vjerujem da će on biti neusklađen i abnormalan... na sve ćemo se naviknuti!

i evo, ful su mi retardirane spike da je bilo onako ne bi bilo ovako itd.. i onda ne bi bilo inteligentnih bića, nas, itd.. i onda se ljudi počnu pribojavati što će biti sutra!
kako čovjek, koji je po prirodi idiot može znati što bi bilo kad bi bilo??
tko misli da smo slučajno ovdje, neka misli i dalje. da, baš smo mi trebali nastati, mi, mi, mi, a ne ljudičaste životinje.
jer da nije tako, ne bi smo ni nastali!

a osim toga, da je bilo onako, sada bu humanoidna populacija bila drečavo zelena i kričavo ljubičasta..i onda bi oni razglabali što bi bilo kad bi bilo!! :) :) :)
malo sam nabrijana, nemojte mi zamjeriti...

@skulprura... ova naša nagnutost...
zemljin je evkvator za 23 stipnja otklonjen od ekliptike - kažeš, taj otklon drži mjesec (znači, on ga je i napravio)..
zemljina je ekliptika otklonjena od sunčeva ekvatora za 7 stupnjeva... princip je sličan ili isti.... što onda našu putanj oko sunca drži nagnutom? opet mjesec?
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 23, 2010 9:02 pm

Šmizla, to je znanstvena teorija, i moram se složiti s njom jer mi ima logike. Ako imaš kakvu teoriju o tome što zapravo Zemlju održava pod kutom od 23.5°, podjeli ju s nama. Samo nemoj kao Legi reč da stoji tako sama od sebe jer u svemiru ništa ne stoji samo od sebe. Sve ima uzrok i posljedicu.
[Vrh] Go down
Yo93
Višestanični organizam
Yo93

Male
Aquarius Rooster
Broj postova : 64
Registration date : 28.02.2010

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 29, 2010 12:05 pm

uff vidim ja da vi imatze volje teske da pisete ovoliko ^^ a i vecina je ocito vec na faxu pa zna neke stvari.....a ja nisam indigo dijete xD da bi znao odgovor xD....haha....ugl...istinaje znaci da se udaljava i da bi mogli izgubit mjesec....
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 29, 2010 12:16 pm

Care zubi
Da, udaljava se, ali veoma sporo :)
[Vrh] Go down
Yo93
Višestanični organizam
Yo93

Male
Aquarius Rooster
Broj postova : 64
Registration date : 28.02.2010

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimepon oľu 29, 2010 9:54 pm

hehe....^_^....aha ma samo me to zanimalo...a sad vi pisite vamo sta ocete vezano uz ovo...ja cu pokusat citat xD...ili vas bar pratit
[Vrh] Go down
schmizzl
PraGlodavac
schmizzl

Female
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 30, 2010 1:38 am

@skulptura, čitav je sunčev sustav nagnut!
pa čak i sam mjesec... oko 1 stupanj.

mislim da ne smije postojati objašnjenje za jedno, a ne za drugo, jer sve je okrenuti na praktički istu stranu... i sve po istom principu :)
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitimeuto oľu 30, 2010 12:12 pm

Sve ima neko objašnjenje. Razlog mora postojati.
Naspram čega je Sunčev sustav nagnut?

P.S. Ne drži ga Mjesec nagnutim, ali drži Zemlju :)
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje   Mjesec se udaljava od Zemlje - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Mjesec se udaljava od Zemlje
[Vrh] 
Stranica 2 / 4.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Mjesec
» Mjesec
» Je li Mjesec ostatak propalog planeta?
» Preokretanje magnetskih polova Zemlje