Broj postova : 594 Age : 38 Location : Alnilam sys Registration date : 19.11.2009
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje uto oľu 30, 2010 2:29 pm
naspram recimo sunčeva ekvatora
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje uto oľu 30, 2010 11:21 pm
Skulptura je napisao/la:
Mjesec drži Zemlju
Ne drži
Skulptura Guardian
Broj postova : 6015 Age : 39 Location : Earth Registration date : 05.09.2009
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri oľu 31, 2010 12:24 am
Ne možeš samo tako reći "Ne drži" bez ikakvog obrazloženja. Ja sam ti objasnio zašto je to tako i priložio dokaz. Znači ne radi se o mom osobnom mišljenju što ne znači da se ne slažem sa time. Ta teorija mi je puno vjerojatnija nego da Zemlja stoji tako samo zato jer se nitko ne žali
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri oľu 31, 2010 3:16 pm
Ono što sam dosada čitao jest da Mjesec i Sunce uzrokuju nestabilnost Zemljine osi uzrokovajući precesiju i nutaciju. O stabilnosti još zbilja ništa nisam čitao. Mogao bih pitati nekoga u vezi toga.
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri oľu 31, 2010 3:52 pm
Aaaaali Skulp, objasnio sam ti
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri oľu 31, 2010 11:50 pm
Legionar je napisao/la:
Ništa ju ne drži pod tim nagibom. Zemlja nema 'potrebu' uskladiti os vrtnje sa ''ispravnim'' stajanjem u Svemiru. Ne postoji nešto što 'povlači' Zemlju da kut inklinacije bude 0°. On je takav i nitko se ne buni. Naprotiv, to nam omogućuje godišnja doba, kako kaže šmizla Ravnotežno stanje se mora postići jer se Zemlja uvijek oko svoje osi mora vrtiti jednoliko, osim u ekstremnim slučajevima prolaska planeta X i slično
Misliš na ovo? To si bio krivo shvatio ako se ne varam....
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet tra 01, 2010 12:05 am
Ovako, jedan dan kada ćemo se napokon vidjeti ću posvetiti dio vremena da ti objasnim o astronomiji koliko te zanima, a koliko znam i mogu
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet tra 01, 2010 12:11 am
Bilo bi mi drago. Ali znaš i sam da su velik dio svega toga samo teorije. Znači nitko od nas dvoje ne mora biti u pravu. Ne znam od kuda ti vadiš informacije o svemu tome (škola i sl.)... Mene eto to zanima pa gledam raznorazne dokumentarce, čitam po netu kolko stignem i tako. Sve što kažem ovdje ima neko pokriće koje je, naravno, možda pogrešno. Isto tako je možda pogrešno i to što ti misliš o svemu tome. Samo bi te, bez ljutnje, zamolio da ako ideš nešto demantirati, bar napiši zašto si to demantirao. U suprotnom je najbolje ništa ne napisati jer dolazi do bespotrebnog spamanja teme kao u ovom slučaju...
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet tra 01, 2010 12:13 am
U redu
schmizzl PraGlodavac
Broj postova : 594 Age : 38 Location : Alnilam sys Registration date : 19.11.2009
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje pon svi 24, 2010 8:15 pm
stiže nova teorija, smišljala sam ju bar 15 minuta - mjesec svakako ne drži zemlju stabilnom pod tim i tim kutem... od prvobitnog kaosa - sve se polako spravlja u red - i mi smo zatekli ovo stanje i sad razglabamo o njemu... jednom, ćemo svi sa svime biti ravni i uspravni
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje pon svi 24, 2010 8:30 pm
I za 15 minuta stiže pitanje:''Može malo detaljnije?''
schmizzl PraGlodavac
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje pon svi 24, 2010 8:52 pm
ajde ovako, ta teorija odgovara kako ovome, tako i općenito sunčevom sustavu, i našoj ekliptici , ....sad sam malo u gužvi, ali sutra stiže detaljno objašnjenje!
Remke Pračovjek
Broj postova : 3399 Age : 29 Location : Osijek Registration date : 05.07.2009
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje pon svi 24, 2010 9:10 pm
Mjesec nema jednaku putanju oko zemlje, nego se stalno mijenja, malo se izduzuje, malo se suzuje, tako da se nekad udaljava vise nego inace, ali i cuo sam da se udaljava tj. da se povecava putanja vise nego se suzuje ali nisam cito postove pa neznam jel tko piso o ovome
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje uto svi 25, 2010 12:02 am
@Remke, treba čitati postove. Uopće se ne priča o tome.
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje uto svi 25, 2010 1:06 pm
schmizzl je napisao/la:
stiže nova teorija, smišljala sam ju bar 15 minuta - mjesec svakako ne drži zemlju stabilnom pod tim i tim kutem... od prvobitnog kaosa - sve se polako spravlja u red - i mi smo zatekli ovo stanje i sad razglabamo o njemu... jednom, ćemo svi sa svime biti ravni i uspravni
Vi svi samo pišete da Mjesec ne drži Zemlju pod tim kutom a nitko ne napiše što ju zapravo drži. Ne može tako "stajati sama od sebe". Nemoguće je. Nešto mora postojati što ju uvijek održava pod istim kutom. Ja kažem da je to Mjesec.
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje uto svi 25, 2010 6:04 pm
Skulp-tu-ra Nemoj pročitati Newtnove zakone nego ih i nauči na primjeru. Ako hoćeš, dam ti ja svoj udžbenik iz fizike za prvi razred pa ću ti pokazati koje gradivo trebaš pogledati. Tada će ti sigurno biti jasno, ok?
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 12:42 am
Što će mi onda biti jasno?
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 12:48 am
Zašto Mjesec apsolutno ništa ne mora držati pod tim kutom
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 12:52 am
Ne Mjesec nego Zemlju. U tom slučaju, što onda sprječava da se taj kut promjeni?
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 1:00 am
Da, Zemlju Zemljina rotacija. Za promjenu tog kuta potrebno je uložiti energiju. No taj sustav sam po sebi, u ravnotežnom stanju, ne treba silu za postojanje pod time kutem. Ljudi su izmislili taj kut. Zamislili su okomicu na Zemljinu ekliptiku i kutna udaljenost od tog pravca je kut zemljine osi rotacije. To smo napravili da bismo objasnili godišnja doba i mogli uspoređivati nagib Zemljine osi s nagibom drugih planeta i radi boljeg snalaženja na nebu. Ima puno razloga. Svi se svode na definiranost lokacija objekata. Da se vratim na pitanje. Taj kut je slučajnost... takav je. Kako se materijal nakupljao pri stvaranju planeta tako je ispao takav kut. Nekakvim udarom nečega u Zemlju došlo bi do promjene tog kuta jer bi na Zemlju djelovala nekakva energija i sila, ali sila za održavanje tog kuta nije potrebna.
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 11:52 am
Ahaa! Ovako. Ako već ideš nekim matematičkim putem pronači objašnjenje, onda uzmi malo više toga u obzir. Kako bi bilo da nema Mjeseca? Pogledaj Mars koji ima nestabilan kut upravo zato što nema velikog mjeseca.
I opet ću ti staviti video. Ne traje dugo i pogledaj ga ovaj put jer je super objašnjeno ovo o čemu govorim
Pola dokumentarca je o tome što bi bilo da Mjesec "odluta" a pola o tome što bi bilo da Mjesec nikad nije niti postojao.
Skulptura je napisao/la:
schmizzl PraGlodavac
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje sri svi 26, 2010 1:30 pm
ja prva znam teoriju o tome što bi bilo kad bi bilo, i i što će biti... btw... svi planeti imaju svoj "kut"! on ovisi o brzini rotacije, revolucije i smjeru kretanja!
i tako, saturn ima "kut", a onih 60 "mjeseca" rade što?
u biti... skulptura, tvoja je mišljenje možda čak i točno - obzirom da je mjesec taj koji usporava zemljinu rotaciju... a zemlja ubrzava njegovu.... ne znam... moram još malo razmisliti... makar još uvijek kažem, nije mjesec taj koji drži zemlju pod tim kutem - je jedan od čimbenika, ali ne nužno jedini ili glavni!
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet svi 27, 2010 9:51 pm
Nije to moje mišljenje To je mišljenje s kojim se ja slažem i svako drugo mišljenje o tome ne može biti ispravno. Može ali je vjerojatnost jako mala
Naravno da Mjesec nije jedini čimbenik, ali je najveći. Mjesec i Zemlja imaju velik međusobni utjecaj i da nemamo Mjesec ovakav kakav imamo, puno toga bi bilo drugačije. Da nam Mjesec "odluta", "odlutali" bi i mi Naravno, ne instant, ali kroz parsto tisuća ili nekoliko milijuna godina bi se sve na Zemlji pošemerilo
Evo jedan link s wikice o Zemljinom nagibu. Izdvojio bi ovaj ključni dio, a ostatak je na linku:
Other planets may have a variable obliquity, too; for example, on Mars, the range is believed to be between 11° and 49° as a result of gravitational perturbations from other planets. The relatively small range for the Earth is due to the stabilizing influence of the Moon, but it will not remain so. According to Ward, the orbit of the Moon (which is continuously increasing due to tidal effects) will have gone from the current 60 to approximately 66.5 Earth radii in about 1.5 billion years. Once this occurs, a resonance from planetary effects will follow, causing swings of the obliquity between 22° and 38°. Further, in approximately 2 billion years, when the Moon reaches a distance of 68 Earth radii, another resonance will cause even greater oscillations, between 27° and 60°. This would have extreme effects on climate. - http://en.wikipedia.org/wiki/Axial_tilt
schmizzl PraGlodavac
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet svi 27, 2010 10:25 pm
što se tiče ispravnog... i za zemlju se TVRDILO da je ravna, dok jedna "budala" nije dokazala da je okrugla!
puno se tvrdnji i iz ovog članka smatra ispravnim, a možda/vjerojatno to nije tako!
jesi bio na Marsu, ti, ili bilo tko drugi, pa da kaže, takav je otklon! i da, btw, o ovom se famoznom marsu kasnije u tablici ispostavlja da je 26, 27 stupnjeva otklon?!?! wtf...
ovo nik+je direktno kontra tebe, već preispitivanje te teorije, i ja sam čitala taj članak na wiki
Skulptura Guardian
Naslov: Re: Mjesec se udaljava od Zemlje čet svi 27, 2010 10:44 pm
Razumijem Svaku teoriju je dobro preispitivati. A i zabavno No mislim da sam ovu dosta preispitao i uvjerio sam se da je to najvjerojatnije tako.
Rekao sam "najvjerojatnije", da ne bi došlo do zabune
Nije potrebno doći na Mars da bi se izmjerio otklon. Mjeri se prema "zamišljenoj" ravnini tj. Sunčevih 180°. Barem mislim da je to tako... no tako nekako zasigurno je
Što se tiće Marsa. Njegov otklon varira od 11° do 49° kako piše u Wikici. Ovih 25° ili koliko već je valjda neka srednja mjera ili nešto slično.
EDIT: Zbog tih 11° do 49° na Marsu nije moguća održiva klima. Mars nema Mjesec. Zemljin otklon varira od 22° 38’ do 24° 21’. Zbog tako malog otklona imamo održivu klimu na Zemlji. Zemlja ima Mjesec