|
|
| Religija krivnje | |
|
+6Goran hromi Fantom Chakotay flory Alpha 10 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Religija krivnje pon svi 31, 2010 12:49 am | |
| Razumijem wanderera. Opet, postavlja se pitanje je li tvoja svijest takav instrument da tako odgovaraš i tako činiš, Chakotay. Isto pitanje, samo na dubljoj razini, oko mozga. Imamo li mi slobodnu volju ili mozak upravlja nama? Način da to otkrijemo (i u primjeru mozga i svijesti) nije u pregledavanju poznatoga, nego promatranjem naših reakcija u sasvim nepoznatom okruženju - hoćemo li se kretati po bivšim manirama ili raditi nešto novo, ''slobodnije''.
No sada, što se tiče razmišljanja iz moje perspektive. Je li svijest instrument kojim MI djelujemo u svijetu ili smo mi sami po sebi jedna mala kuglica nakupine svijesti? Mislim da ne trebamo odijeljivati nas i svijest jer smo njome prožeti i ona je utkana u nas, ona jeste mi. | |
| | | wanderer Majmun
Broj postova : 1462 Age : 37 Registration date : 24.05.2010
| Naslov: Re: Religija krivnje pon svi 31, 2010 3:49 am | |
| - Chakotay je napisao/la:
- Nema problema, evo odgovaram na tvoj post iako to nisam trebao. Mogu, ali i ne moram, no ja odlučujem i biram napisati ovaj post potpuno slobodno
Slobodno pišeš jer si slobodan čovjek. I tvoj post izražava odluku koju si donio. Ali čim je tvojoj odluci prethodilo biranje, onda je slobodna volja djelomična jer ona je izraz logike, a ne svijesti. Ti si slobodno birao, a biranje i izbor nije isto što i volja
Zadnja promjena: wanderer; pon svi 31, 2010 3:34 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Religija krivnje pon svi 31, 2010 1:43 pm | |
| A što bi onda bila slobodna volja? | |
| | | wanderer Majmun
| Naslov: Re: Religija krivnje pon svi 31, 2010 3:22 pm | |
| Voljni proces koji dolazi iznutra. Energetski impuls suštine/duše, kad biram nesvjesno. Kad ne poznam situaciju i parametre ali ''znam da trebam učiniti tako i tako'' | |
| | | Chakotay Guardian
Broj postova : 8409 Age : 48 Location : Zagreb Registration date : 28.12.2007
| Naslov: Re: Religija krivnje pon svi 31, 2010 8:52 pm | |
| Hm kako znaš, ako nisi svjestan i kako možeš birati i izabrati ako nisi svjestan mogućnosti i posljedica ponuđenih opcija.
Ok ovo gornje kužim, vi mislite da naš mozak ili nešto drugo upravlja nama, pa da mi ustvari ne izabiremo već da je sve unaprijed određeno, a mi samo slijedimo obrazac. No iz naše perspektive se čini da mi izabiremo jer nismo svjesni toga.
Hm to bi moglo biti tako no da li to možemo uopće dokazati, možda bi dokaz dome bio da bi u dvije iste situacije isto izabrali, ali opet ne postoje dvije potpuno iste situacije. Zato se ja vračam na subjektivan dojam, a on mi daje za pravo da kažem da ja doista sam odabirem slobodno, možda sam i u krivu, ali meni se čini da je tako.
Posljedica stava da ne postoji slobodna volja je da nitko ne bi morao odgovarati za svoja djela, ne bi bilo niti krivnje/kazne niti nagrade. Jer kako nekoga osuditi i kazniti ako on nema mogućnost da utječe na svoja djela, već čini ono što mora čini po nekom nevidljivom obrascu. | |
| | | wanderer Majmun
| Naslov: Re: Religija krivnje uto lip 01, 2010 4:44 am | |
| - Chakotay je napisao/la:
Hm to bi moglo biti tako no da li to možemo uopće dokazati, možda bi dokaz dome bio da bi u dvije iste situacije isto izabrali, ali opet ne postoje dvije potpuno iste situacije. Zato se ja vračam na subjektivan dojam, a on mi daje za pravo da kažem da ja doista sam odabirem slobodno, možda sam i u krivu, ali meni se čini da je tako.
Posljedica stava da ne postoji slobodna volja je da nitko ne bi morao odgovarati za svoja djela, ne bi bilo niti krivnje/kazne niti nagrade. Jer kako nekoga osuditi i kazniti ako on nema mogućnost da utječe na svoja djela, već čini ono što mora čini po nekom nevidljivom obrascu. @Chakotay, slobodna volja o kojoj ti govoriš je ograničena društveno moralnim normama. Ono na što ja mislim je vibriranje duše i tijela na istoj frekvenciji, razvijanje tog odnosa i podizanje razine svijesti. Ali da se vratim na temu i kažem ono što ja vezujem za taj problem slobodne volje i krivnje religije. Ovaj tvoj citat gore je jako dobar predložak za pitanje o krivnji religije i za pitanje da li je samo religija kriva ili se iza nje skrivaju i neki drugi krivci. Na primjer – po čijoj se slobodnoj volji tek rođeno dijete uvodi u religiju. Po djetetovoj ne. Ono nema mogućnost da utječe na svoja, a ni tuđa djela. Ne čine li se tu neke stvari po nekim nevidljivim obrascima, a da nitko ne biva osuđen niti kažnjen zbog toga iako ti koji čine jako dobro znaju da čine, imaju mogućnost da čine i imaju mogućnost da utječu na svoja djela. Nema krivnje, nema kazne, sve je u skladu s proklamiranim društveno moralnim normama. Dijete ionako nema pojma. Ono je postalo dio stada, a odrastanjem će ga institucije sistema uz pomoć roditelja pretvoriti u koristan kotačić koji će se do kraja života vrtjeti i misliti da ima slobodu izbora. | |
| | | Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Religija krivnje uto lip 01, 2010 3:34 pm | |
| Najbolji rob je onaj koji ne zna da je rob A u trenucima kada shvati da nije tako i to naglasi bit će proglašen izvrnutim, čudnim ili barem nevaljalim. | |
| | | Fantom Superforumaš CE-4
Broj postova : 10363 Age : 53 Location : Salzburg Registration date : 23.06.2009
| | | | Chakotay Guardian
Broj postova : 8409 Age : 48 Location : Zagreb Registration date : 28.12.2007
| Naslov: Re: Religija krivnje sri lip 02, 2010 12:16 am | |
| - wanderer je napisao/la:
- [
@Chakotay, slobodna volja o kojoj ti govoriš je ograničena društveno moralnim normama. Ono na što ja mislim je vibriranje duše i tijela na istoj frekvenciji, razvijanje tog odnosa i podizanje razine svijesti.
Kužim što hoćeš reći, ako duša i tijelo ne vibriraju na istoj frekvenciji dolazi do određenog disbalansa koji nam onemogućava potpunu spoznaju i tada ne znamo da neke mogućnosti postoje. Pa kad nismo svjesni nekih mogućnosti/izbora onda ih i ne možemo izabrati, a da smo ih bili svjesni odabrali bi upravo njih, pa onda baš i nismo potpuno slobodni. No tu je pitanje zašto naša duša i tijelo ne vibriraju na istoj frekvenciji, da li mi možemo i na to utjecati? Što se tiče djeteta koje je kršteno dok je bilo malo odlukom svojih roditelja. Je, u pravu si, on tada nije imao slobodu izbora, ali kad je odrastao onda ju ima, ne mora se držati nikakvih vjerskih pravila ili običaja. Možda će ga čak okolina zbog toga osuđivati, ali i dalje je slobodan to ne činiti. Mi smo na kraju krajeva slobodni činiti i ono što je zabranjeno i kažnjivo, naravno snosit ćemo posljedice u obliku kazne, no možemo, mi sami moramo odlučiti to ne činiti. Činjenica je da neki čine kaznena dijela iako su zabranjena. | |
| | | wanderer Majmun
| Naslov: Re: Religija krivnje sri lip 02, 2010 5:27 pm | |
| - Citat :
Kužim što hoćeš reći, ako duša i tijelo ne vibriraju na istoj frekvenciji dolazi do određenog disbalansa koji nam onemogućava potpunu spoznaju i tada ne znamo da neke mogućnosti postoje. Pa kad nismo svjesni nekih mogućnosti/izbora onda ih i ne možemo izabrati, a da smo ih bili svjesni odabrali bi upravo njih, pa onda baš i nismo potpuno slobodni. No tu je pitanje zašto naša duša i tijelo ne vibriraju na istoj frekvenciji, da li mi možemo i na to utjecati? Ovo si jako dobro rekao Chakotay. Svaka čast Slično mislimo i zato sam rekao da je slobodna volja ograničena ali je i potencijal u svakom od nas. Duša je uvijek spremna i čeka. Čovjek je taj koji treba podići frekvenciju radom na sebi. - Citat :
- Što se tiče djeteta koje je kršteno dok je bilo malo odlukom svojih roditelja. Je, u pravu si, on tada nije imao slobodu izbora, ali kad je odrastao onda ju ima, ne mora se držati nikakvih vjerskih pravila ili običaja.
To s krštenjem je samo prvi korak u programiranju kojim se sustav služi. Poslije dolaze drugi, treći i ostali programi. Sustav proizvodi ljude kakvi su sustavu potrebni. Religija je samo dio sustava i zato je ne treba kriviti više od ostalih dijelova sustava. Odrasli pojedinac može odbaciti jedan program ali to ne mijenja bitno njegov svjetonazor. On više nije u stanju prepoznati stvarnost jer život mu je postao navika. Mehaničnost misli, komocija i navike sprječavaju svako novo opažanje i održavaju svijest u stanju u kojem se teško može podići frekvencija. Put u se - van sebe, uvijek ista šetnja. Njom je svima dana iskupnička svota. Nemir usred mira, u mramoru kretnja, Kružna cesta duše, taj je hod divota: Sreća, to je golem zaborav života.( T. Ujević, Kružna cesta sreće) | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Religija krivnje | |
| |
| | | | Religija krivnje | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|