Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

 

 Nestale civilizacije, Maje

Go down 
+43
2pac
Novus ordo seclorum
Florence123
Viktor-x
Flamezar
mEN_iN_WHite
tonco
Neobicni forumas
konoko1
Blizzard
Neo
Wall-e
Gea
Remke
Dragony
delaylah
Chakotay
Mama
jedan_lik
silver
arhont
Skulptura
biga
air_neos
Fantom
Liquid
Daja
ThE_IMMORTAL
MoW
Alpha
4ucker
einstein20
Legionar
king
GoodAlien
danyf5
Aleksandar Veliki
fazan u hladnjaku
marko suzic
zvezda
Svjetloisjena
malena
Rain
47 posters
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Autor/icaPoruka
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 16, 2007 5:34 pm

NESTALE CIVILIZACIJE - MAJE

Nestale civilizacije, Maje Palenque1yi5Nestale civilizacije, Maje Palenquelr8
Slika prikazuje grad Palenque

Palenque je jedan od brojnih gradova Maja koji su stoljecima bili pokopani u meksickoj dzungli cija su cuda tek pocetkom 19. vijeka otkrili dvojica strastvenih istrazivaca, americki advokat Dzon Stivens i engleski dizajner Frederik Ketervud. Oni su iz zelenih prasumskih njedara iskopali veliki dio cudesnih spomenika i rusevina.
Tako je svijet dosao do izuzetnih saznanja o zivotu starih stanovnika Srednje Amerike, o fantasticnim vjerovanjima, graditeljskim domertima i umjetnosti Maja. Njihove piramide i velicanstveni hramovima, sjajne palate i misteriozne grobnice, zadivili su kulturni svijet. Nebrojeni ukrasi, kamene statue i brojni reljefi, otkrili su svijetu nevjerovatne prizore zahvaljujuci kojim su istrazivaci bar djelomicno bili u stanju da rekonstruiraju misterioznu proslost tog prastarog tajanstvenog naroda.

Nestale civilizacije, Maje 013messicopaginapalenquqj4
Palenque

Tajna Hrama zapisa
Maje su se iznenada pojavile prije tri hiljade godina a nestale su na podjednako misteriozan nacin oko osmog-devetog vijeka nase ere.
Ipak, Stivensonu i Ketervudu je promaklo mozda najsenzacionalnije otkrice, koje je 1952. ucinio meksicki arheolog AIberto Ruz, kojem je poslo za rukom da po tragovima svojih predaka rekonstruira rusevine tog prastarog grada. Ruz se nalazio u Hramu zapisa, nazvan tako zato sto je bio ispunjen kamenim plocama ispisanim posebnim pismom koje se i dan-danas jedva moze desifrirati. Tu je bilo i mnostvo obojenih bareljefa koji zivo ilustriraju scene iz svakodnevnog zivota tih ljudi. Onda je primijetio da se jedna ploca, pokrivena brojnim napisima, moze podici. Podigao ju je i nasao se pred svojevrsnom misterijom. Kao u kakvom filmu o Indijana Dzonsu, Ruz je ugledao uske uske stepenice koje su vodile u unutrasnjost piramidolikog hrama.
Na 18 metara dubine Alberto Ruz je otkrio jos jednu kamenu plocu na kojoj su lezali skeleti sestorice Maja, vjerovatno cuvara ove vazne podzemne grobnice.
Kada je sa svojim pomocnicima uspio da pomakne i tu drugu plocu, pred njegovim ocima se ukazao nezamisliv prizor: nevelika kripta niz cije je zidove kapala voda jos iz davnih vremena, bila je prirodno dekorisana brojnim stalaktitima i stalagmitima koje su kapi vode stoljecima strpljivo gradile. U sredini mracne i memlive prostorije lezao je kameni sarkofag zatvoren plocom od jednog komada klesanog kamena, teskog vise od pet tona.

Nestale civilizacije, Maje Palenque3vn6Nestale civilizacije, Maje Pacal1lv8
Slika prikazuje sarkofag i ploču koja ga je prekrivala, pronađeno u Hramu zapisa

Fantasticni prizor
Kada je sljedecih dana, poslije mnogo poteskoca, ploca napokon podignuta, Ruz je konacno mogao da vidi licnost za koju je sagradena ova impozantna grobnica: skelet je bio ukrasen dragocijenim ogrlicama od zada i bisera.
Jedan natpis ga je identificirao - "Pravi covjek"!
Dakle, Pravi covjek!
Definicija je, nesumnjivo, bila zagonetna, ali je daleko zagonetniji bio prizor precizno uklesan u kamenu plohu ploce koja je zatvarala sarkofag. Na njemu je bio prikazan covjek u uistinu cudnom polozaju. Kao da su mu ruke pocivale na polugama i komandama nekog svemirskog broda. Dok sjedi u tipicnom polozaju astronauta, u nosu su mu cijevcice povezane sa nekim cudnim uredajima iznad glave!

Od tog trenutka pa sve do danas ovaj je prizor predmet fantasticnih pretpostavki i jedan od “dokaza” da su pretci Maja na nasu planetu stigli iz zvjezdanih prostranstava! No, bilo kako bilo, "Astronaut iz Palenquea", ostaje neobjasnjiva misterija i pored proucavanja mnogobrojnih gradova Maja koji su proteklih decenija iskopani iz zelenog prasumskog prekrivaca.
Kada su spanjolci dosli na obale Centralne Amerike i postepeno prodirali na teritorije antickog Meksika, visoka civilizacija Maja vec je bila dio slavne proslosti jednog od najzagonetnijih naroda u povijesti nase planete. Utonule pod zeleni baldahin stoljetnog prasumskog rastinja, rusevine mocnih gradova i piramidolikih hramova svjedocile su o fantasticnom graditeljskom znanju i rafiniranom ukusu njihovih graditelja.
Sve skupa, misterija je glavna karakteristika naroda Maja. Ali, i pored sve zamrsenosti, naucnicima i arheolozima poslo je za rukom da mnogo toga desifriraju i rekonstruiraju. Ipak, ostale su brojne enigme koje prekrivaju ovu velicanstvenu civilizaciju rodenu prije nepunih cetiri hiljade godina.


Nestale civilizacije, Maje Offrandeapacalvr8Nestale civilizacije, Maje Pacalci8
Nekoliko slika kipova i figura Pacala, astronauta iz Palenequea
Nestale civilizacije, Maje Pacalfigurrk6

Igra u zivot i smrt
sta predstavljaju piramide i grandiozni sveti gradovi uronjeni u dzunglu?!
Bilo ih je na stotine, rasuti po cijeloj teritoriji. Odavno se mnogi pitaju kako su Maje mogli ici od jednog do drugog grada kada je poznato da izmedu gradova nisu postojali nikakvi putevi niti ceste. Cak ni sela nisu bila povezana sa gradovima, a zna se da su se u njima redovito odrzavale feste i razliciti obredi posveceni nepoznatim bogovima. Jos veca je misterija kako su Maje podizali svoje velicanstvene hramove ako se zna da nisu poznavali tocak niti su koristili zivotinje za vucu i nosenje tovara.
Konacno, otkrilo se da se saobracaj odvijao vodenim putevima, preko guste mreze kanala koji su povezivali gradove i sela i kojima su plovile barke za saobracaj i prenos tereta. Ovu mrezu kanala tek je nedavno otkrio radar napravljen za skiciranje povrsine zemlje.
Ovi kanali su imali dvostruki smisao: sluzili su kao putne komunikacije i za navodnjavanje polja. Maje su bili veoma vijesti poljoprivrednici. Uzgajali su uglavnom kukuruz, koji je bio temelj njihove ekonomije i ishrane. Zemlja je bila rastresita i plodna: bilo je dovoljno samo iskopati rupu i u nju staviti sjeme!
Osim kukuruza, uzgajali su i krompir, grah, kakao, lan i pamuk. Cokolada je bila "nacionalno" pice a med je sluzio za zasladivanje. Riba i divljac su upotpunjavali ishranu. Maje su, pored toga, uzgajali kokosi, curke, patke...
Najnovija istrazivanja pokazuju da je zivot jednog Maja bio velikim dijelom uskladen i prilagoden vlastitom horoskopu, koji je za svakog pojedinca pravljen jos prije njegovog rodenja.

Kada bi dijete dolazilo na svijet, svestenici su utvrdivali koji je najbolji dan da mu se da ime. Postoji jedna zanimljivost vezana za imena Maja. Svaki pojedinac imao je dva imena: jedno – lazno - kortistilo mj je u svakodnevnom zivotu a ono, pravo, cuvalo se u strogoj tajnosti, znali su ga samo njegovi najintimniji - rodbina i bliski prijatelji. Pravo ime je, naime, imalo magicn i sveto znacenje, pa su Maje iskreno vjerovali da ono sudbinski utice na dogadaje u zivotu i stoga su ga ljubomorno skrvaili.
Poslije radanja, beba je stavljana u cudno opremljenu kolijevku. U njoj su postojale dvije osnovne stvari: ravna daska koja je bila postavljena pod takvim uglom da je bilo neminovno da se glava djeteta "spljosti", te niz kuglica objesenih iznad glave kako bi dijete neminovno dobilo strabizam! To i nije cudo jer su produzena, deformirana glava i strabizam za prastare Maje bili vazan znak identifikacije i plemenitosti.
U starijem dobu djetinjstva (dvanaest za djevojcice, cetrnaest za djecake) mladi su ucestvovali u tajanstvenim obredima inicijacije s kojom su ulazili u javni zivot. zenili su se veoma mladi i imali dosta djece. zene su bile graciozne, njezne i vrijedne. Tkale su zivopisne tkanine, uzgajale perad kako bi obezbjedile dovoljno perja za ukrase na odjeci. zivot su posvecivale odgoju djece, a u rijetkim prilikama uzivale su u medusobnom plesu. Imale su komplikovane frizure i nosile su "kub", jednu vrstu potkosuIja i uglavnom su hodale bose.
Maje nazivaju "Grcima Amerike", jer su imali jednu od najrazvijenijih civilizacija u zapadnoj hemisferi. Upotrebljavali su rafinirano pismo, neku vrstu hijeroglifa. Bili su izuzetni astronomi. Vrlo su precizno izracunavali okretanje planete Venere mada se jos uvijek ne zna zasto su im ti proracuni bili neophodni. Njihov kalendar (koji pocinje od 11. avgusta 3114. godine pr.n.e.), gotovo da je bio precizniji od naseg. Poznavali su "nulu" i imali su numeraciju sa dvodecimalnim sistemom.
Maje su voljeli sportska natjecanja i kolektivne sportove.
Jedna od najomiljenijih i najvise ilustrovanih na zidovima hramova bila je neka vrsta igre izmedu kosarke i odbojke. Zvali su je "pok-a-pok" a cilj je bio sto cesce loptu probaciti kroz kruzni procjep u kamenu koji je nacesce postavljan sa strane zidova nekog hrama. Lopte su bile gumene. Zapravo, pravljene su od posebne vrste drveta "sapotilla" od kojeg su Maje dobijali vrstu gume za zvakanje. I jos nesto, “pok-a-pok” se igrao veoma grubo i dinamicno. Kako i ne bi kada se igralo u zivot: kapitenu porazene ekipe otsjecana je glava u krvavom obredu uprilicenom nakon utakmice!

Nestale civilizacije, Maje 1098561pi5

Nestali u vremenu
Dnevnik Dieag de Lande, prvog biskupa na Jukatanu, u 16. stoljecu, pronaden u jednom madridskom arhivu, bio je polazna tacka za otkrice jezika i pisma Maja, koji su gotovo 90 odsto desifrovani zahvaljujuci americkom timu arheologa, epigrafista i lingvista na cijem su celu bile Linda sile, sa univerziteta Ostin u Teksasu, i Meri Miler, sa univerziteta Jel, autorica knjige "Krv kraljeva". Iz tog teksta, punog netacnosti, i iz tri "kodeksa Maja" koje su prikupili prvi evropski istrazivaci u novom svijetu, izasla su na svjetlo dana, izmedu ostalog, imena bozanstava, nebeskih tijela i jos dosta toga na 35 jezika naroda Maja.
"Alfabet" Diega da Lande svakako nije "kamen iz Rozete", zahvaljujuci kome je sampolion desifrovao egipatske hijeroglife, ali je ipak posluzio kao kljuc americkim istrazivacima pri desifrovanju 500 misterioznih znakova majanskog pisma.
Zahvaljuci tome, kulturu Maja obasjalo je novo svjetlo.

Brojni bogovi
Sve donedavna su mnogi mislili da su Maje sasvim ovisile o primitivnoj zamljoradnji - permanentnom krcenju prasumskih prostora. No, nakon temeljitog proucavanja zracnih snimaka podrucja Dzibilchaltuna, na sjevernom Yucatanu, koji je bio naseljen od 500. godine pr. n. e. do spanjolskog osvajanja, dakle neprekidno 2000 godina, te danasnjih naselja tog podrucja, neki je znanstvenik zakljucio da je Dzibilchaltun u doba najveceg procvata imao oko 40.000 stanovnika. Dokazi visokorazvijene tehnike obradivanja polja s kojih su Maje hranile mnogobrojno stanovnistvo mogu se naci i na juznom dijelu Yucatana. Na tamosnjim obroncima nadeni su ostaci prostranih terasa na kojima su Maje mogli raditi kad bi nizine povremeno bile poplavljene.
Prije se cesto govorilo o Carstvu Maja. Danas samo manjina vjeruje da je ikad postojala takva jedinstvena drzavna tvorevina. Jezik Maja rano se razgranao u mnoge varijante. Umjetnost i arhitektura krenuli su razlicitim putevima. Bjesnjeli su ratovi, savezi su se mijenjali, dinastije su se uzdizale i propadale. No, svijet Maja uvijek je povezivao jedan cinilac - vjera. Pokazivali su veliko zanimanje za djelovanje bozanskih moci. Znameniti istrazivac Maja sir Eric Thompspn pisao je:
- Profinjene metode promatranja zvijezda bile su im pomocna sredstva za astrologiju, temeljni element njihovih religioznih uvjerenja. Njihovi hramovi, npr. Tical i Palenque, bili su velicanstveni dokazi vjere naroda koji nije posjedovao nikakvo metalno orude.
Nebo Maja obuhvacalo je mnoga bozanstva u razlicitim pojavnim oblicima. Itzamna je mozda bio najveci, gospodar neba; uglavnom se prikazuje kao vremesan mudrac. Kinich Ahau, bog sunca, gospodario je danom a Ah Puch vladao carstvom mrtvih. Chac, bog kise, bio je zivotno vazan; ako bi kisa dosla prekasno, ne bi bilo zetve, a glad bi zavladala zemljom.
Da bi umilostivili te bogove, morali su im permanentno prinositi ljudsku krv. Maje su se, dakle, starali da apetite bogova utaze ratni zarobljenici, a mozda i neki kandidati iz seljackog staleza ili cak pobozni dobrovoljci. Na vrhuncu jedne zamrsene ceremonije svecenik bi kremenim nozem otvorio zrtvin prsni kos i izvadio jos zivo srce, kako bi ga, jos dok pulsira darovao bogovima.

Duboki kulturni rascjep
Kad su osvojili to podrucje, spanjolci su srusili slike bogova, spalili svete slike, sravnili mnoge piramide a kamenje upotrijebili za izgradnju crkava. Indijance su preobracali ognjem i macem. Unatoc tomu oko dva miliona Maja, prezivjelih u okolnim selima, ni nakon 400 godina nametnutog krscanstva, nije zaboravilo stara bozanstva. U proljece 1975. godine u uobicajeno doba nije bilo kise. Kukuruz se susio a seljaci bili zabrinuti. Napokon su se neki obratili Chacu, dugonosom bogu kise. Uskoro, nebo je otvorilo svoje brane i kisa je pala na sasusena, zedna polja.
U veliko doba kulture Maja seosko stanovnistvo hranilo je cijeli gornji sloj. Profesor Alfredo Barrera Vasquez s Instituta za antropologiju na Yucatanu kaze:
- Medu starim Majama postojao je dubok kulturni rascjep. Na jednoj strani bila je elita, mala skupina svecenika i poglavica, koji su posjedovali znanje vazno za zivot. Poznavali su astronomiju, arhitekturu, umjetnost i tehniku. Samo oni su znali kako treba graditi velike spomenike. Znali su predvidati pomrcine Sunca i Mjeseca i sastavljati horoskope. Zbog toga su zivjeli lijepo i veselo. Samo njima bili su namijenjeni luksuzni predmeti kao sto su zad, zivopisna pticija pera i krzna jaguara.
Ostalo je stanovnistvo moralo gospodi osigurati luksuz i zadovoljavati njihove svakidasnje potrebe. Obradivali su zemlju, sjekli stabla, lovili i donosili plodove svoga rada u hramove. Kad bi elita putovala, pucani bi ih morali nositi u nosiljkama na ramenima...
Tragovi sjaja te elite jos se mogu naci u impresivnim rusevinama njihova sredista Palenquea, u planinama meksicke savezne drzave Chiapas, u kojoj je nekoc bilo najzapadnije granicno podrucje Maja. Hramovi i piramide Palenquea protezu se 11 kilometara duz posumljenog podrucja. Ono malo sto je do danas iskopano od Palenquea iznijelo je na vidjelo umjetnine koje se u Srednjoj Americi nigdje ne mogu naci.

Nastavak u sljedećem postu ...
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 16, 2007 5:35 pm

Ugasena civilizacija
Mracan Pacalov grob izaziva stahopostovanje. Taj mocni vladar (umro 694. godine) sahranjen je u srcu jedne piramide takozvanog Hrama natpisa. To je najvredniji piramidski grob Novog svijeta. Upadljiva je slicnost s grobnicama egipatskih faraona koji su davno prije vladali u egipatskoj Dolini kraljeva. U oba slucaja piramide se uzdizu iznad groba, a graditelji su poduzeli mudre mjere da sakriju ulaz. Uz tijelo su stavljali darove za posmrtni zivot a poklopac sarkofaga nosio je sliku mrtvog kralja. No, svod Pacalova groba strozi je i barbarskiji. Pred vratima vladara zaklano je sestoro mladih zrtava da bi mu sluzili u carstvu mrtvih. Njegova je piramida svjedocanstvo divlje velicine.
Ipak, Palenque nije mogao spasiti citav njegov sjaj. Grad se ugasio iznenada u pocetku 9. stoljeca. Uskoro zatim u sredistu svijeta Maja ista je sudbina zadesila druge gradove-drzave. Propadanje je pocelo na granicama i nastavilo se prema unutrasnjosti. Klasicna kultura Maja nestala je za nekoliko narastaja. Seljaci su u napustenim hramovima postavili svoja ognjista: znamenita svetista lezala su prazna i opustosena.

Sve zauvijek nestaje
Gotovo svi istrazivaci Maja nude teorije o razlozima iznenadne propasti. Navode se slom trgovine, preveliki porezi na prihode seljaka, potresi, uragani, neprijateljski upadi i posasti. Sir Eric Thompson smatrao je da je u slomu znacajnu ulogu igrao seljacki ustanak. Isto misli i profesor Barrera.
- Razlika izmedu elite i seljaka bivala je s vremenom sve veca - kaze on. Napokon su sve veci i neprekidni zahtjevi plemstva postali nepodnosljivi. Narod se pobunio. Njegovo jedino oruzje bila je brojcana nadmoc. Vjerovatno su vecinu gospodara udavili golim rukama.
Danas nijemo pocivaju rusevine - besmrtnost kamena, tisine i samoce. Iznad toga nepromijenjenom putanjom jos prolaze zvijezde, s kojima su svecenici-astronomi Maja bili tako upoznati. Njihovu putanju slijede novi ljudi s novim instrumentima u novim zemljama. Svecenika-astronoma vise nema. Chichen Itza i Bonampak leze bez ljudi u mjesecini, urlik jaguara odjekuje napustenim hramovima Ticala i Yaxchilana; kameni demoni Copana svoje oslikane krikove usmjeruju povijesti, ali ona ih se odrekla. I to su znali proroci Maja. Prije mnogo vremena, jedan je od njih mudro napisao:
Svi mjeseci, sve godine, svi dani i svi vjetrovi putuju svojim tokovima i nestaju...

Izvor, www.bosnic.com i još nekoliko internet stranica

Nestale civilizacije, Maje 19ny3 Nestale civilizacije, Maje 190pxpacaliiee0

Nestale civilizacije, Maje Pacalfrontuy4 Nestale civilizacije, Maje Pacalseitehd4

Nestale civilizacije, Maje Astronautlikedrawingsatol2
Val Camonica, Italy - Ovaj crtež prikazuje dva bića koja sliče na drevne astronaute koji su posjećivali ovo područje. Da li su naši davni preci doista svjedoci posjeta vanzemaljskih bića?

Kolekcija od nekolicine fotografija prikazuje slike, figure i razne crteže koji ukazuju da izvanzemaljska bića posjećuju Zemlju već od davnina.

Link za download:
Veličina: 1260Kb
Format: RAR datoteka
Download

YouTube filmić koji prikazuje fotografije i skulpture:
https://www.youtube.com/watch?v=GPR_3eMmM7c&mode=related&search=


Zadnja promjena: ; uto ruj 25, 2007 3:24 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
malena
Moderator
malena


Female
Aquarius Tiger
Broj postova : 2633
Age : 38
Location : Split
Registration date : 18.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 18, 2007 8:58 am

Ove zelene još nisam vidila, zanimljivi su.
Ja bi jednu za svoju ''kolekciju''. lol
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 18, 2007 12:52 pm

Koje zelene, ove dvije face? :D
[Vrh] Go down
malena
Moderator
malena


Female
Aquarius Tiger
Broj postova : 2633
Age : 38
Location : Split
Registration date : 18.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 18, 2007 1:34 pm

Da, te dvi face. To nisam vidila prije.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena


Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 59
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimepet ruj 21, 2007 9:52 pm

Meni su zanimljivi nosevi tih majanskih likova - nos im je velik i počinje visoko na čelu.

Sjećam se da sam onaj lik koji možda prikazuje astronauta vidjela davno u nekom von Danekenovom dokumentarcu. Moram priznati da mi je taj čovjek koji se oznojene široke face unosio u kameru i samim time i u naš dnevni boravak na dosta godina zgadio ideju o arheologiji koja traga za vanzemaljskim utjecajima na stare civilizacije. Inače sam još kao dijete guitala sve moguće dokumentarce na starom crno-bijelom teveu, no onog tipa nikako nisam mogla probaviti. Tek sam mnogo kasnije počela ponovo ozbiljnije razmatrati mogućnosti o kojima je tip govorio na meni odbojan način.
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda


Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3245
Age : 42
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 23, 2007 4:54 pm

Dopada mi se tvoj tekst...

Zanima me sta ti mislis - odakle slicnost izmedju piramida Maja i onih najstarijih (stepenastih) u Egiptu? Kako bi to pokusao da objasnis?...
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 23, 2007 5:26 pm

Pozdrav zvezdo i dobrodošla. Drago mi je da si se ukljucila u diskusiju.

Moje mišljenje. A imam ih jako puno i stvarno neznam koje bi bilo najprihvatljivije.

U to doba su Zemlju posjećivala vanzemaljska bića koja su donijela tehnologiju i znanje. Donijeli su tehnologiju o piramidi i naučili ljude kako ih graditi. Ljudi su na njih gledali kao na bogove, i gradili im te građevine u čast, za štovanje...

Druga priča. Postojala je jako razvijena civilizacija (Moguće Atlantida) i pripadnici te civilizacije su kolonizirali Zemlju. Svi potjeću iz te sredine i gradili su slične građevine.

Treća priča. Piramide su bile svetišta bogovima. Pošto su bogovi na nebesima, ljudi su htjeli biti što bliže njima i gradili su piramide. E kakvu građevinu napraviti, sa ondašnjom tehnologijom, da ide jako u vis i bude stabilna nego piramidalnu.

Itd, itd, itd... Kažem, svašta je moguće. Pročitaj sve teme iz kategorije Misterije :D
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 23, 2007 5:31 pm

Ali ako je onda postojala tako jako razvijena civilizacija, sa takvom tehnologijom, kojoj se i danas čudimo, sa tehnologijom koja je nastala na zemlji a nije donesena iz svemira, onda mi se čini da je čovjek nastao puno prije nego što kaže torija evolucije, jer ipak, trebalo bi dosta dugo vremena za usvojit sva ta znanja. To je samo još jedno mišljenje...
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena


Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 59
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 23, 2007 8:47 pm

Čini se da teorija evolucije velikom brzinom odlazi u mirovinu. Otpor znanstvenika priznavanju novih otkrića koja se sve brže pojavljuje samo su njeni posljednji trzaji. Nijedna teorija nije dobra kad okošta i postane doktrina.
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda


Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3245
Age : 42
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened ruj 23, 2007 10:16 pm

Bravo!
Sa drugom pricom cu se sloziti i mislim da je to bila Atlantida... Zapravo, dugo sam verovala u prvu pricu, ali nedavni dokazi su skloni podrzavanju druge... a i nije mi vise bitno odakle je prva inteligencija dosla, postajem bliza verovanju da smo oduvek ovde... bar znam da ja jesam... ali to je vec neka druga prica, a mozda je ispravnije reci osecam nego znam... Dakle, slazem se sa teorijom o Atlantidi. Pritom bih dodala da ni sa danasnjom tehnologijom nismo u stanju da napravimo objekat velicine i dimenzija piramide bez upotrebe vezivnih sredstava i sa tom preciznoscu... nije za njih koriscena puka ljudska snaga... Usput, funkcija im uopste nije ni bilo sahranjivanje faraona, a ni hram bogova... One su imale mnogo prakticniju funkciju (mislim da je ona negde na ovom forumu objasnjena) - proizvodile su energiju... Zapravo, kada sam to procitala, odlucila sam da se uclanim, jer evo mesta gde su ljudi koji misle!!!
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 25, 2007 3:25 pm

Ovaj, filmić koji pokazuje fotografije/slike vanzemaljaca, njihovih brodova i skulpture vanzemaljaca i sl. a datiraju iz davne prošlosti

https://www.youtube.com/watch?v=GPR_3eMmM7c&mode=related&search=
[Vrh] Go down
Rain
Admin
Rain


Male
Libra Rat
Broj postova : 2812
Age : 39
Location : In tha Leteći tanjer
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 25, 2007 3:31 pm

zvezda je napisao/la:
Usput, funkcija im uopste nije ni bilo sahranjivanje faraona, a ni hram bogova

Pa naravno da nije, kada nije pronađen niti jedan faraon u tim piramidama.
"Grobnice" bez tijela sa mehanizmom za pretvorbu i proizvodnju energije sigurno nisu grobnice. Samo mi nije jasno kako se koristila ta energija, jeli se akumulirala, gdje se akumulirala, i dali je služila u "Zemaljske svrhe" ili nekome drugome. Piše da je služila za pospješivanje rasta biljaka ali sada idem previše u offtopic, ima tema o tome :D.
[Vrh] Go down
malena
Moderator
malena


Female
Aquarius Tiger
Broj postova : 2633
Age : 38
Location : Split
Registration date : 18.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimeuto ruj 25, 2007 3:37 pm

Rie je napisao/la:
Ovaj, filmić koji pokazuje fotografije/slike vanzemaljaca, njihovih brodova i skulpture vanzemaljaca i sl. a datiraju iz davne prošlosti

https://www.youtube.com/watch?v=GPR_3eMmM7c&mode=related&search=

Odličan video uradak. hail
Još jedan dokaz da nismo sami, jer previše je slika iz prošlosti da bi bila slučajnost...
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda


Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3245
Age : 42
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimečet ruj 27, 2007 5:07 pm

O koriscenju energije...
Nasi danasnji dalekovodi svakako nisu najpametniji nacin za prenos energije... S druge strane, njihova energija bila je vibracija, a kada pored predmeta koji vibrira stavis drugi predmet... i on pocne da vibrira (rezonator prenosi vibracije). I sto je duze kraj rezonatora, predmet vibrira sve jace...
Mozda ovako?...
[Vrh] Go down
marko suzic
PraGlodavacMale
Virgo Tiger
Broj postova : 702
Age : 37
Registration date : 20.04.2008

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimened svi 04, 2008 4:33 am

joj nemojte vjerovati u sve, sotona to sve cini jer ljudi vjeruju da izvanzemljci postoje...
[Vrh] Go down
fazan u hladnjaku
Višestanični organizam
fazan u hladnjaku


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 57
Age : 32
Location : Virovitica
Registration date : 14.06.2008

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:08 pm

hmmm. nije ni tako luda zamisao da su vanzemaljci zaslužni za piramide. a opet, koja im je svrha? kažu da su možda bili sletišta. ali šta će alienima sletišta? svladali su svemirske letove a da nemogu sletiti bilo gdje?
[Vrh] Go down
Aleksandar Veliki
Čovjek
Aleksandar Veliki


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 6274
Age : 116
Location : E11T
Registration date : 20.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:11 pm

JL-Quellek je napisao/la:
hmmm. nije ni tako luda zamisao da su vanzemaljci zaslužni za piramide. a opet, koja im je svrha? kažu da su možda bili sletišta. ali šta će alienima sletišta? svladali su svemirske letove a da nemogu sletiti bilo gdje?

Svladali smo i mi putovanje pod vodom, ali nemožemo kao pojedinci samo "izaći" iz podmornice. confused
[Vrh] Go down
fazan u hladnjaku
Višestanični organizam
fazan u hladnjaku


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 57
Age : 32
Location : Virovitica
Registration date : 14.06.2008

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:16 pm

Aleksandar Veliki je napisao/la:


Svladali smo i mi putovanje pod vodom, ali nemožemo kao pojedinci samo "izaći" iz podmornice. confused

istina, ali mi imamo opravdan razlog (nemogučnost disanja pod vodom) a koje je njima opravdanje ;)
[Vrh] Go down
Aleksandar Veliki
Čovjek
Aleksandar Veliki


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 6274
Age : 116
Location : E11T
Registration date : 20.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:18 pm

JL-Quellek je napisao/la:
Aleksandar Veliki je napisao/la:


Svladali smo i mi putovanje pod vodom, ali nemožemo kao pojedinci samo "izaći" iz podmornice. confused

istina, ali mi imamo opravdan razlog (nemogučnost disanja pod vodom) a koje je njima opravdanje ;)

Nemogućnost sletanja. lolcina

Vjerovatno je neki razlog postojao.
[Vrh] Go down
fazan u hladnjaku
Višestanični organizam
fazan u hladnjaku


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 57
Age : 32
Location : Virovitica
Registration date : 14.06.2008

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:34 pm

a sad jedno pitanje. jesu li samo maje imali piramide ili su ih gradili i inke, asteci, (bosanci :D ) ...?
[Vrh] Go down
malena
Moderator
malena


Female
Aquarius Tiger
Broj postova : 2633
Age : 38
Location : Split
Registration date : 18.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 8:57 pm

A egipćani i kinezi...?
[Vrh] Go down
fazan u hladnjaku
Višestanični organizam
fazan u hladnjaku


Male
Pisces Monkey
Broj postova : 57
Age : 32
Location : Virovitica
Registration date : 14.06.2008

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 9:09 pm

malena je napisao/la:
A egipćani i kinezi...?

mislio sam na južnu ameriku (ono sa bosancima je šala)
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena


Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 59
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 10:59 pm

JL-Quellek je napisao/la:
a sad jedno pitanje. jesu li samo maje imali piramide ili su ih gradili i inke, asteci, (bosanci :D ) ...?

Ima ih po Srednjoj i dijelu Južne Amerike, sigurno nisu samo Maje, ali trebalo bi detaljnije pogledati da ne odgovaram sad napamet
[Vrh] Go down
malena
Moderator
malena


Female
Aquarius Tiger
Broj postova : 2633
Age : 38
Location : Split
Registration date : 18.09.2007

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitimesub lip 14, 2008 11:36 pm

JL-Quellek je napisao/la:
malena je napisao/la:
A egipćani i kinezi...?

mislio sam na južnu ameriku (ono sa bosancima je šala)

Boink
[Vrh] Go down
Sponsored content

Nestale civilizacije, Maje Empty
PostajNaslov: Re: Nestale civilizacije, Maje   Nestale civilizacije, Maje Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Nestale civilizacije, Maje
[Vrh] 
Stranica 1 / 6.Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Nestale civilizacije
» Nestale teme i postovi
» Humanoidne-vanzemaljske civilizacije
»  anunnaki s nibrua i povijest civilizacije ljudi
» U nasem Svemiru su 333 ljudske-humanoidne civilizacije

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Alternativna povijest-
Forum(o)Bir: