| Religija - Je li potrebna? | |
|
+29Chakotay Berny_Sinara dr.chaos0 Legionar Neo legenda007 Casper fastforward zvezda king Blizzard Absynthia gothic45 Tutankhamon LarusArg ja i samo ja Merkurica vjestica danijeel sanja gloria_g meli floridana Sigmund Freud Alpha Pandora Aleksandar Veliki Svjetloisjena razzor123 33 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
dr.chaos0 Majmun
Broj postova : 1100 Age : 31 Registration date : 26.11.2009
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto sij 26, 2010 6:58 pm | |
| Iskreno ja sam agnostik i to onaj koji naginje prema ateistu. Ali kada ste u govnim do grla vijerujte mi makar bili ateista budete se molili bogu. Ali religija je potrebna covijeku ko i ribi bickikal | |
|
| |
legenda007 Pračovjek
Broj postova : 2191 Age : 56 Location : na morskom plavom žalu gdje leluja vjetrić mio.... Registration date : 23.12.2009
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto sij 26, 2010 7:59 pm | |
| iako sam vjernica, smatram da je riječ o nekoj vrsti tradicije..ovde u ovom mom zatucanom mistu gdje živim silom prilika, prvo šta se pita je...ideš li u crkvu...ako je odgovor potvrda, bez obzira kakav je čovik, može bit najgori ali - valja...a ako je odgovor negativan, moš bit bolji od kruva - ne valjaš...ma, .......... | |
|
| |
Berny_Sinara Pračovjek
Broj postova : 2704 Age : 34 Location : Zagreb :D Registration date : 24.02.2009
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto sij 26, 2010 10:58 pm | |
| iskreno vjerujem al ne tipicno krscanski i tocka | |
|
| |
Chakotay Guardian
Broj postova : 8409 Age : 48 Location : Zagreb Registration date : 28.12.2007
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri sij 27, 2010 1:16 am | |
| Vjera nikada ne može biti tradicija, odlazak u crkvu ili obavljanje obreda može biti tradicionalno, ali sama vjera, to je ipak naš unutarnji odnos prema Bogu, prirodi, univerzumu.... A što se tiče tipičnog vjernika, ja još nisam vidio niti jednog, samo ne tipične | |
|
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri sij 27, 2010 1:44 pm | |
| Religija je nekim ljudima jednostavno nuzna. Ako gledamo cisto fizioloski moguce da se neki ljudi prosto rode sa manjim osjecajem za duhovno. Kao sto se rode sa manjim talentom za nesto. Isto tako, ako predopostavimo da postoji reinkarnacija i da dusa napreduje, onda su neki ljudi na takvom nivou da su sami po sebi u kontaktu sa duhovnoscu i svime sto ona nosi, a neki nisu...slicno kao i kod fizioloskog slucaja. Kako god bilo ovi koji nisu sami po sebi duhovno razvijeni (da tako kazem) trebaju nekog da ih nauci vjerovat. A zasto bi ih netko to uopce ucio i zasto im vjera treba? Pa, isto kao sto nam treba ljubav. Ili kao sto ucimo neke drustveno prihvatljive norme. Svaka vjera se zasniva na ljubavi, dobroti, empatiji...ljudi koji su u slabijem kontaktu s duhovnim cesto imaju i manjak empatije i tome slicno. Vjera ih uci tome. Mozda sve to ima i onu drugu stranu poput fanatizma i tome slicno...ali kad se podvuce crta namjera je dobra. | |
|
| |
mistik112 Prašina
Broj postova : 9 Age : 35 Registration date : 29.03.2010
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pon oľu 29, 2010 11:39 pm | |
| vjera je jednostavna stvar ali vecina ljudi je zaludjena idealima nametnutim od svojih roditelja ili obitelji kojima su njihovi pretci i tako od pocetka vremena usadili vjerovanje ali na temelju temelja vjerujemo u nešto kada o tome neznamo ništa... | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto oľu 30, 2010 12:52 am | |
| Em što je zaluđena, em što je zarobljena tim idealima. Ne dozvoljavaju razmišljati izvan toga, a kamoli shvatiti da postoje druga shvaćanja Boga izvan te religije. Čim netko nije u toj religiji, taj ne vjeruje u Boga... | |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto oľu 30, 2010 7:58 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
- A zasto bi ih netko to uopce ucio i zasto im vjera treba? Pa, isto kao sto nam treba ljubav. Ili kao sto ucimo neke drustveno prihvatljive norme. Svaka vjera se zasniva na ljubavi, dobroti, empatiji...ljudi koji su u slabijem kontaktu s duhovnim cesto imaju i manjak empatije i tome slicno. Vjera ih uci tome...
Upravo to; pogodila si bit u dvije rečenice, kad bi se bar o tome više pričalo na misama i na vjerskim obredima, mislim da bi tada bilo puno više iskrenih vjernika. | |
|
| |
TiaMa'at Riba
Broj postova : 121 Age : 44 Location : The Temple of the Crescent Moon Registration date : 15.04.2010
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? čet tra 15, 2010 2:14 pm | |
| - Legionar je napisao/la:
Čim netko nije u toj religiji, taj ne vjeruje u Boga... Pa i ne treba vjerovati u boga, treba vjerovati u sebe i zamjeniti vjeru u natprirodno sa iskustvom svijeta oko sebe i u sebi. Za tako nešto nema potrebe ni za vjerom ni za religijom, naročito nema potrebe za dogmama i smjernicama izvana. | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto tra 20, 2010 12:37 am | |
| I što kada vjeruješ u natprirodno iskustvo? Što dalje ako nema neke Više Sile koja je prisutna? | |
|
| |
TiaMa'at Riba
Broj postova : 121 Age : 44 Location : The Temple of the Crescent Moon Registration date : 15.04.2010
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto tra 20, 2010 9:21 am | |
- I što kada vjeruješ u natprirodno iskustvo? Što dalje ako nema neke Više Sile koja je prisutna?
A što bi bilo to natprirodno? | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto tra 20, 2010 10:02 am | |
| | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? uto tra 20, 2010 8:46 pm | |
| Natprirodno... Paranormalno... To je nešto što nije znanstveno objašnjivo, nije dio uobičajene svakodnevnice ljudi i blizu je granice same mašte što se tiče sveukupnog društva | |
|
| |
TiaMa'at Riba
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 9:01 am | |
| - Omega je napisao/la:
- Natprirodno... Paranormalno... To je nešto što nije znanstveno objašnjivo, nije dio uobičajene svakodnevnice ljudi i blizu je granice same mašte što se tiče sveukupnog društva
Nije objašnjivo sada, sa našim sadašnjim spoznajama i iskustvima, ali možda jednoga dana bude pa će sve imati svoje mjesto u prirodnom poretku. Barem se nadam | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 10:13 am | |
| Meni je pojam 'natprirodno' kao i 'paranormalno' totalno virtualan, da tako kazem, nestvaran...prosto zato jer smatram da ne postoji nista takvoga...kako nesto moze biti natprirodno? Sto je onda to? Nesto mimo prirode? Ne moze biti mimo prirode. Dakle, nije natprirodno nego je nama nerazumljivo, a kako volimo bit najpametniji onda smo smislili pojam koji opravdava nase neznanje | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 12:21 pm | |
| - TiaMa'at je napisao/la:
- A što bi bilo to natprirodno?
Pa ti si rekla da vjeru u nešto drugo treba zamijeniti vjerom u natprirodno, objasni onda ti u što to točno rečeš da treba vjerovati | |
|
| |
TiaMa'at Riba
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 12:23 pm | |
- TiaMa'at je napisao/la:
- A što bi bilo to natprirodno?
Pa ti si rekla da vjeru u nešto drugo treba zamijeniti vjerom u natprirodno, objasni onda ti u što to točno rečeš da treba vjerovati Gdje sam ja to rekla? IMO je nepotrebno vjerovati, treba znati. | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 12:25 pm | |
- Pa i ne treba vjerovati u boga, treba vjerovati u sebe i zamjeniti vjeru u natprirodno sa iskustvom svijeta oko sebe i u sebi.
Onda sam te ovdje krivo shvatio. Sada kužim. Sorry | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 4:16 pm | |
Nije objašnjivo sada, sa našim sadašnjim spoznajama i iskustvima, ali možda jednoga dana bude pa će sve imati svoje mjesto u prirodnom poretku. Barem se nadam Da, jednom se možda sve to i objasni na neki egzaktniji način @ Alpha Tako je, nije nešto mimo prirode, nego je stvar u tome da to nešto ne razumijemo. Ne znam kad je uopće nastao pojam natprirodnog, vjerujem da još od davnina, i prije nego su različite pojave uzvišene do božanske razine. U biti se oduvijek pojam ''prirodnog'' vezao za naša iskustva i onim što mi definiramo kao prirodno, to se i danas radi, pa kada se pojavi nešto novo, neuobičajeno, to je odmah u kategoriji ''natprirodnog'', tj. nečega što ne razumijemo. | |
|
| |
DrChaos Višestanični organizam
Broj postova : 32 Age : 44 Registration date : 18.04.2010
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? sri tra 21, 2010 8:17 pm | |
| sad nisam čitao vaše postove....ali imam svoje neko mišljenje o otemi...
mislim da je potrebna jer ljudi moraju(barem većina) vjerovati u nešta,nečemu se nadati i smatrati da im to može pomoći....a sada kako tko tumači tu vjeru/religiju to je njegovo osobno mišljenje.... | |
|
| |
tinac Stanica
Broj postova : 23 Age : 29 Location : LA ( Ladmirevci Registration date : 04.04.2010
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pet tra 23, 2010 1:02 am | |
| Ja barem mislim obrnuto od tebe DrChaos. Do prije 2 godine sam vjerovao da je potrabna i sve to. Dok nisam svhatio da je to samo da ljudi pokušaju savladati svoje mane. Dogodilo mi se puno stvari koje bi pobožni ljudi rekli da je to Bog zaslužan, ali ja mislim da mi sami upravljamo životom i okolicom. Nekim djelom nesvjesno ,a glavni razlog je presloženi mozak koji mi imamo. Kad bolje razmislim čovjek da korisiti 100% mozga bio bi poput boga,ali to naš organizam ne bi mogao izdržati. Ako išta od ovoga svhatite bit će mi drago heheh | |
|
| |
TiaMa'at Riba
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pet tra 23, 2010 9:58 am | |
- TiaMa'at je napisao/la:
- Pa i ne treba vjerovati u boga, treba vjerovati u sebe i zamjeniti vjeru u natprirodno sa iskustvom svijeta oko sebe i u sebi.
Onda sam te ovdje krivo shvatio. Sada kužim. Sorry Nema frke @ tinac - Slažem se s tobom. Mogu jedino dodati da mislim da je čovjek skovao pojam božanstva kako bi zamislio samog sebe i vlastito maksimalno iskorištavanje potencijala. U biti, u politeizmu su božanstva više bila nalik ljudima. Naravno, imali su nekakve moći koje ljudi nemaju, no po ostalim osjećajima i radnjama oni su bili ljudi - jeli su, plakali, varali, ljutili se, smijali se, plakali, mješali su se s ljudima. U monoteizmu toga nema - monoteistički bog ima pretenziju da je sam stvorio sve, distanciran je od svega toga, ali mu svejedno treba udovoljiti - amplifikacija ljudske taštine IMO. Već sam napisala i stojim iza toga: nije čovjek na sliku i priliku boga, već je bog na sliku i priliku čovjeka. | |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pet tra 23, 2010 3:03 pm | |
Već sam napisala i stojim iza toga: nije čovjek na sliku i priliku boga, već je bog na sliku i priliku čovjeka. A čime ti to stojiš iza toga, spoznala si sve što postoji, znaš kako je to sve nastalo, što je bilo prije toga, što se dešava s ljudima nakon smrti, imali li inteligentnog života u Svemiru... Mislim da mi malo pretjerujemo u veličanju nas samih, ako postoje bića koja su po razvoju niža od nas tj. manje razvijena onda je logički za pretpostaviti da postoje i bića koja su razvijenija od nas. Zašto bi Bog bio na našu, a ne primjerice na sliku tih razvijenih bića. Još je bolje pitanje zašto bi Bog imao bilo kakav oblik koji bi bio stalan. | |
|
| |
TiaMa'at Riba
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pet tra 23, 2010 3:12 pm | |
| Bića, ne entiteti.
A stojim iza toga svojim iskustvom - do sada mi se nije ukazalo nikakvo božanstvo da mi dokaže da je superiornije, ali po mitovima/predajama/legendama o božanstvima i bogu mogu zaključiti da su to samo amplificirane ljudske osobine.
I opet, ako smo "mi na njegovu sliku i priliku" loše mu/nam se piše što se tiče karakteristika. | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? pet tra 23, 2010 3:25 pm | |
| Chakotay, ako su to naša (ljudska) božanstva koja smo mi stvorili tada i ako postoji nešto što nam se prikazuje, a prikazuje se na nama razumljiv način onda smo mi ta božanstva stvorili na našu sliku i priliku, ili su se oni stvorili na našu sliku i priliku, ovisno o tome postoji li ti božanstvo (entitet) ili ne | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Religija - Je li potrebna? | |
| |
|
| |
| Religija - Je li potrebna? | |
|