Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Emocije

Go down 
+9
Skulptura
Denisx
Jeff Hardy
Stripy
Blizzard
floridana
Svjetloisjena
gloria_g
Alpha
13 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Emocije Empty
PostajNaslov: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 2:40 pm

Emocije odrazavaju nasu reakciju na svijet oko nas.

Temeljne su (znaci, imaju ih svi ljudi): Gadjenje, Ljutnja, Sreca, Strah, Tuga

Ostale su: Agresija, Apatija, Bijes, Depresija, Dosada, Entuzijazam, Euforija, Frustracija, Krivnja, Ljubav, Ljubomora, Melankolija, Mrznja, Nada, Panika, Pohota, Ponos, Prihvacanje, Samilost, Sram, Srdzba, Sumnja, Tjeskoba, Usamljenost, Zadovoljstvo, Zahvalnost, Zbunjenost, Zavist, Zaljenje

E sad...cemu sluze emocije? Da li su oni koji imaju siru paletu emocija na nekinacin 'vrjedniji'? Da li je dobro ili bolje posjedovati tj. ne posjedovati odredjene emocije?

Da li emocije koce ljude u njihovom razvoju ili su neohodne za isti? Ili je 'tajna' u pravom 'omjeru'?
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger
Broj postova : 4131
Registration date : 16.11.2007

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 5:26 pm

mislim da nikako ne možemo govoriti o vrednijim ili manje vrednijim ljudima. mislim da su samo sretniji oni s "pravim omjerom"....
jer, u velikom svoj dijelu život je....

....život je bol!!

pa gledano s tog aspekta, vrlo moguće da je lakše onima s manje izraženim ili manje "prijemčljivim" emocijama.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 5:52 pm

Aha...da...ali pitam se sto je bolje za nekakav razvoj... Mislim, ako si uskracen za neke emocije tipa suosjecajnost kako mozes napredovati...ili mozes na neki drugi nacin...ili...?

A onda opet ispada da su emocije uglavnom kemija...i oni koji su uskraceni za odredjen kemijski koktel nije 'kriv' sto je 'takav'...

Da su sretniji oni kojima su emocije manje izrazene se i meni cinilo...a onda opet da li to znaci da ne mogu ni tako intenzivno dozivjeti i sam osjecaj srece...ili recimo ushicenje...?
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 5:57 pm

da, čini mi se da to je povezano. emocije i razvoj, napredak.
jer, eto npr. Hitler je sigurno imao emotivnih problema, ako s ičim, onda sa suosjećajnošću, jer vidimo do kuda ga je to duguralo....tj. u koji napredak.

jer ako voliš (uzmimo tu emociju kao primjer) sigurno nećeš čini zlo onome koga voliš, svjesno i namjero, sa ciljem da to zlo učiniš....zar ne??
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 6:11 pm

E...al npr. Hitler je vjerojatno bio dobar prema ljudima koje je volio...to je onaj sindrom kad ulove serijskog ubojicu pa susjedi kazu kako je bio krasan muz, otac, susjed i cude se...to sto je malo rasparao par ljudi...a eto... :P

I onda...koji je njegov put napretka i ima li ga? Jel bi njemu bio napredak da 'skuzi problem'? A s druge strane to zvuci sudbinski...jer nije on kriv sto mu je kemija takva...to je vise stvar sudbine...

Eto...opet nazad u petlju...
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 6:25 pm

da, al ajmo ovaj puta izbjeći petlju, pa se skoncentrirati samo na ovaj život, sada, materijalni, bez inkarnacije, planova prije rođenja i ostaloga....

dakle, mislim da nas upravo emocije čine ljudima, u protivnom smo monstrumi

a i postoji uvjetovana i neuvjetovana ljubav
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 04, 2008 11:30 pm

Emocije nam često pokazuju jesmo li ili nismo na pravom putu. Osim toga, kao što Alpha gore reče, ako nismo u stanju doživjeti emocije s negativnim predznakom, bit ćemo uskraćeni i za ono što nam život daruje u pozitivnom smislu. Ne bih se nikad odrekla svojih osjećaja i žao mi je ljudi koji ih imaju manje nego ja jer mislim da su otupjeli i da su prikraćeni za nešto jako važno. Naravno, emocije treba držati pod kontrolom, inače može nastati katastrofa...
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 12, 2008 9:56 am

primjetila sam u uvodnom postu da kod temeljnih i ostalih emocija ima više onih s negativnom predznakom pa onda nije ni čudo da se često loše osjećamo jer ove pozitivne trebaju biti jače da bi potisnule ove negativne... ako možemo uopće pričati o predznacima.
koliko jednoj ljubavi treba intenziteta da nadjača mržnju, gađenje, ljutnju, ljubomoru, srđbu itd...?
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 12, 2008 10:32 am

pitanje napretka, ima li ga ili nema kad su u pitanju emocije? da bi napredovali trebamo biti sposobni prepoznati vlastite emocije a nakon toga analizirati zašto do njih dolazi. uglavnom ljudi ne razmišljaju o njima već im se samo prepuštaju pa tako kad nas obuzme ljutnja reagiramo svakako šta dodatno zakomlicira život i na kraju kad ta emocija popusti nam je žao zbog nekih reakcija. mislim da napretka nema sa samim emocijama ako nismo sposobni ih prepoznati a za to nam treba inteligencija. kombinacija ovo dvoje dakle ravnoteža bi bila idealna a to se zove emocionalna inteligencija. zarazliku od IQ-a EQ se može naučiti.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 12, 2008 10:33 am

evo malo o emocionalnoj inteligenciji

emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja osjećaja, njihovog jasnog identificiranja, razumijevanja, sposobnosti kontroliranja i korištenja za izražavanje misli. Samo po sebi je razumljivo koliku ulogu osjećaji imaju u nošenju sa svakodnevnim situacijama, komuniciranju s drugim osobama i najvažnije koliku oni ulogu imaju u donošenju odluka.
Emocionalno inteligentna osoba neće se lako zbuniti, rijetko žali za svojim odlukama ili postupcima, te se vrlo dobro nosi sa stresom. Ona prihvaća izazove i ne slama se pod pritiskom, samo-ograničavajuća je, ali ima visoko samopouzdanje i zna prepoznati svoje vrijednosti. Uglavnom je zdravija i više zadovoljna životom
Najvažnije od svega je da za razliku od IQ-a koji je definiran rođenjem, EQ se može

razvijati, može se raditi na njegovom povećanju bez obzira na godine.

Za razliku od IQ-a, EQ je i teže mjeriti. Ipak, znanstvenici su razvili nekoliko načina mjerenja, a najpoznatiji je razvio Reuven Bar-On, izraelski psiholog.

On definira sljedeće kriterije:
Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Intrapersonalna skala – Govori kako osoba vidi sebe i koliko je kompetentna identificirati različite emocije u isto vrijeme. Ova kategorija također mjeri samopouzdanje, samosvjesnost i neovisnost osobe.

Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Interpersonalna skala –Odnosi se na odnos osobe s drugim osobama prema dvije najvažnije stvari:

1. Empatija – sposobnost osobe da osjeti tuđe emocije.

2. Društvena odgovornost – svijest o doprinosu za opće dobro.

Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Interpersonalni odnosi – Oni mjere sposobnost osobe da kreira i zadrži obostrano zadovoljavajuće odnose s drugim ljudima, s velikom dozom intimnosti i iskrenosti. Tu se cijene osobine poput razumijevanja tuđih problema i situacije, fleksibilnost i tolerancija.

Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Skala upravljanja stresom – Pokazuje koliko je neka osoba dobra u toleriranju stresa i kontroliranju impulzivnih reakcija.

Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Skala raspoloženja – Emocionalno inteligentni ljudi su sretniji i optimističnijeg pogleda, jer se dobro nose s negativnim osjećajima.

Naravno, ljudi su nepredvidivi i teško je potpuno zavladati svojim osjećajima, ali to ne znači da ne biste trebali pokušati.

Kako povećati emocionalnu inteligenciju?

1 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Naučite prepoznati osjećaje

Stalno sami sebi pojašnjavajte svoje osjećaje. Često se zapitajte „kako se osjećam?“, a ako osjećate čitav niz različitih emocija, razlučite ih i rangirajte ih. Ali nikad ih nemojte preuveličavati, ali ni minimalizirati.

2 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Preuzmite odgovornost za svoje osjećaje

Nemojte tražiti vanjska objašnjenja za ono što osjećate ili stalno sebe prikazivati kao žrtvu. Prepoznajte što osjećate i pokušajte razumjeti zbog čega to osjećate.

3 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Predvidite svoje osjećaje

Naučite unaprijed predvidjeti kako ćete reagirati nakon određenog događaja ili akcije. Izbjegavajte raditi stvari koje će inspirirati negativne osjećaje.

4 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Pitajte druge kako se osjećaju

Ne možete znati kako se netko osjeća ako ga ne pitate osim ako imate izrazito razvijenu empatiju. U svakom slučaju, morate ih prvo razumjeti da biste mogli suosjećati s njima. Slušajte ih pažljivo bez predrasuda.

5 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Budite manje osjetljivi

Ako netko kaže nešto s čim se ne slažete, nemojte se odmah povlačiti ili napadati. Ovakve reakcije govore samo kako se ne možete nositi s kriticizmom. Umjesto toga, zahvalite na iskrenosti i usredotočite se na vrijednost njihovih komentara.

6 Emocionalna inteligencija, test emocionalne inteligencije Probleme sagledajte cjelovito

Kada vam se nešto loše dogodi i mislite kako propada cijeli svijet, razmislite o tome koliko je vaš problem zaista ozbiljan. Koliko će on važnosti imati za 10 godina? Deset mjeseci? Deset tjedana? Deset minuta?
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 12, 2008 10:34 am

jedan kratki test i površni test

TEST EMOCIONALNE INTELIGENCIJE – EQ
Iskreno odgovorite na sljedećih 10 pitanja sa da ili ne.

1 - Možete li jasno izraziti svoje osjećaje u najjednostavnijoj rečenici – „Osjećam…“?

2 - Možete li prepoznati različite osjećaje?

3 - Jeste li emotivno neovisni o drugima?

4 - Možete li prepoznati zbog čega se osjećate tako kako se osjećate?

5 - Možete li uvijek kontrolirati svoje ponašanje?

6 - Jeste li sposobni zaboraviti pogreške i ostaviti iza sebe ono za čim žalite?

7 - Jeste li zadovoljni sa svojim postignućima?

8 - Iskorištavate li svoje potencijale?

9 - Misle li drugi kako imate visoko mišljenje o sebi?

10 - Prihvaćate li sebe takvima kakvi jeste?

Emocionalno inteligentni ljudi će odgovoriti s „DA“ na 8 do 10 pitanja. Vi?
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimeuto stu 18, 2008 7:22 pm

ispada da sam totalno emocionalno neinteligentna kava
mogu prepoznati osjećaje i zašto se oni javljaju bez problema ali ne mogu uvijek kontrolirati svoje ponašanje. kad sam ljuta ljuta sam itd...i otkud znam misle li drugi da imam visoko mišljenje o sebi conf1 ...teško praštam sebi svoje pogreške. prije ću drugima oprostiti nego sebi.
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 19, 2008 11:30 am

slažem se flo s tobom.
mislim da je ovaj test ipak pre štur, ne može se to odrediti na temelju ovih 10 pitanja mislim....
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 19, 2008 11:48 am

Meni ispalo 7/10, dakle nisam emocionalno inteligentan po testu.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimesri stu 19, 2008 3:17 pm

floridana je napisao/la:
primjetila sam u uvodnom postu da kod temeljnih i ostalih emocija ima više onih s negativnom predznakom pa onda nije ni čudo da se često loše osjećamo jer ove pozitivne trebaju biti jače da bi potisnule ove negativne... ako možemo uopće pričati o predznacima.
koliko jednoj ljubavi treba intenziteta da nadjača mržnju, gađenje, ljutnju, ljubomoru, srđbu itd...?

Mislim da ovih koje bi definirali kao negativne ima vise iz prosto egzistencijalnog razloga... Dakle, prilicno je bitno imati osjecaj gadjenja kako bi bili na oprezu i kako ne bi npr. trpali u usta svakave gadosti pa se tako i uspjesno otrovali.
Strah isto tako...kako bismo na vrijeme pobjegli od neprijatelja.
Ljutnja moguce ima veze s agresijom koja bi mogla biti potrebna za borbu.
Hocu reci da bolje pamtimo i vise ucimo na 'losim' iskustvima nego na dobrim...a jako je bitno iz prvog puta zapamtiti koga se trbeba bojati nego koje je boje cvijet kojeg volis...cisto za prezivljavanje...pa valjda...tako nekako mi se to cini...

A Tuga...eh, tuga...cemu sluzi tuga...valjda da bude protuteza Ljubavi...ne znam...

E, da...sto se onog testa tice...meni vise djeluje kao neki karakterni test ili tako nesto... Kakav god da jeste totalno sam glupa zubi
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimečet stu 20, 2008 10:15 am

Tuga mi nije protuteža Ljubavi. ona je više protuteža Sreći. sretni smo kad dobijemo nešto (banaliziram) a tužni kad nešto izgubimo.
protuteža Ljubavi bi bila Mržnja.
u pravu i šta se tiče ovih negativnih. važne su za opstanak.
a za šta je ljubav važna? po mome i ona je važna za opstanak.
[Vrh] Go down
Stripy
Pračovjek
Stripy

Male
Gemini Buffalo
Broj postova : 2514
Registration date : 04.04.2008

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimečet stu 20, 2008 2:46 pm

pa prema nekima emocije služe egu da opstane
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 12:09 pm

@Flo...slazem se s tobom...ali eto...u svjetlu samo primarnih emocija...sparila sam te dvije...
Mislim...da li je zbilja Ljubav neophodna za egzistenciju? Hmmm...

@Stripy...dakle...bez emocija nema ni ega...ali da li smo onda i dalje ljudi?
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 12:16 pm

mislim da jeste. ona je čarolija zubi važna za produženje vrste, podizanje potomstva itd....
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 12:31 pm

Paaa...za produzenje vrste je dovoljan nagon. Valjda. Osim toga pitanje je koliko je sama prokreacija vazna. Hocu reci da li to znaci da oni koji nisu imali djecu su zaludu rodjeni? Da je jedini pravi smisao predati svoj DNA dalje?
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 12:35 pm

e sad smo došli do smisla...kada smo pukli drito u zid zubi
važna je ljubav ako ništa ono zbog potomstva. nikoga i ništa čovjek više ne voli kao svoje potomstvo.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 1:26 pm

Paaa...dobro...ali...neki ljudi ostavljaju svoju djecu. Neki ljudi zlostavljaju svoju djecu. Da li zivotinje vole isto kao i ljudi? I one imaju mlade. I one se razmnozavaju.
I jos jednom...da li je to smisao? Da li znaci da ako nismo odradili svoj dio prijenosa DNA smo zivjeli zaludu?
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 3:03 pm

mislim alpha da je to apsurd. i ako je tako, onda je život stvarno okrutan.
pa što bi svi oni parovi koji nastoje imati djecu, a ne mogu, poubijali se???

pa zar se ne rodi svako od nas s nekom dramom, nekim poslanje, nekom ulogom??
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 3:42 pm

...i meni se nekako cini da nije valjda da je smisao samo to - prokreacija...

Mislim, nije valjda...

I sto je s ljudima koji odaberu da nemaju djecu i zivot posvete necemu...recimo znanosti...otkriju lijek protiv raka...ili netko se posveti vjeri i humanitarrnom radu...ali sve zaludu jer nisu imali djecu...
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
gloria_g

Female
Leo Tiger

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitimepet stu 21, 2008 5:21 pm

točno, svatko od nas ima svoju ponaosobnu, individualnu ulogu u svijetu, i otisak koji ostavlja iza sebe
[Vrh] Go down
Sponsored content

Emocije Empty
PostajNaslov: Re: Emocije   Emocije Icon_minitime

[Vrh] Go down

Emocije
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» racio vs. emocije
» Glazba i emocije