| Zasto sam presla na islam? | |
|
+9SolarWind Legionar MoW Blizzard Athena Pohotni Jarac gloria_g Alpha Fantom 13 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 3:36 pm | |
| Fantom, a sto ti mislis kako si ti to dosao do te svoje presvete vjere od prije 2000 godina? Dosao si pokrstavanjem. Vrlo vjerojatno krvavim pokrstavanjem. I sto su na to trebali reci oni tvoji preci koji su 2000 godina prije nego su pokrsteni stovali vise bogova?
Poanta...slobodna volja je glavna bit zemaljskog zivota. Nismo odredjeni nicim cime ne zelimo i ne biramo biti. Naravno, u okvirima da tom svojom slobodnom voljom i izborom ne silujemo nikog drugog. | |
|
| |
gloria_g Čovjek
Broj postova : 4131 Age : 50 Location : Zagreb Registration date : 16.11.2007
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:07 pm | |
| upravo to Alpha - ali, daljnja rasprava je bespredmetna - jer to je sizifova rasprava - možemo se zauvijek vrtiti u krug. ja sam u prethodnom Fantom komentirala tvoju teoriju - 2000 godina nasljeđa blabla... a ne njenu teoriju, ali kao što rekoh, nema smisla dalje raspravljati jer se vrtimo u krug i nikakav zajednički zaključak nećemo donijeti | |
|
| |
Pohotni Jarac Riba
Broj postova : 122 Age : 52 Location : Beograd Registration date : 12.03.2010
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:10 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
- Fantom, a sto ti mislis kako si ti to dosao do te svoje presvete vjere od prije 2000 godina? Dosao si pokrstavanjem. Vrlo vjerojatno krvavim pokrstavanjem. I sto su na to trebali reci oni tvoji preci koji su 2000 godina prije nego su pokrsteni stovali vise bogova?
Nije to bilo baš toliko davno. Na Balkanu je još Srednjem veku bilo skoro polovina pagana. Rusija je pokrštena cela tek početkom XX veka. Uostalom ima o tome i u čuvenom filmu Andrej Rubljov. Preporučio bih kao literaturu Natko Nodilo: Stara vjera Srba i Hrvata... | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
Broj postova : 10363 Age : 53 Location : Salzburg Registration date : 23.06.2009
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:11 pm | |
| Sve ja to znam Alpha ali mi onaj ugodjaj obiteljskog Bozicnog rucka i one ljepote kada su gradovi okiceni uoci Bozica mi niko nemoze osporiti i reci to je kic,to je potrosacka manipulacija itd... Neka je sve to ali ja to volim i radujem se kao malo dijete svakom slijedecem Bozicnom blagdanu. Drugo volim svoju vjeru sto mi nista ne zabranjuje ili ogranicava. Ono postoje neki kodeksi koje mozes a i nemoras se pridrzavati.
Neznam da li me razumijes,ja sam u svojoj vjeri slobodan covjek.... | |
|
| |
gloria_g Čovjek
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:24 pm | |
| haha Fantom - ako sam dobro shvatila, ti si katolik kao i ja??
e pa slobodan si čovjek u vjeri - hoćeš mi reći da se nisi seksao prije braka - a to naša vjera propovijeda ako se ne varam - ovo ti je banalan primjer.
a tako i ja znam muslimane koji jesu vjernici, ali ni njihova vjera njih ne ograničava, piju alkohol, jedu svinjetinu.... | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:29 pm | |
| Fantom, ti si, eto, rodjen bas u toj vjeri i bas nju i biras. To je ok. I meni je lijepo kad se grad okiti za Bozic ali znam da ne pripadam toj vjeri. Znam da se sa mojim zivotom i intresima katolicka crkva ne slaze. Necu lagati ni sebe ni druge da sam katolik samo zato jer imam sakramente i jer se nalazim u sredini koja je mahom katolicka. Nisam katolik. Jesam vjernik. Obicaji su lijepi i obicaje mogu postovati (i kicenje bora i farbanje jaja i td.) kao dio neke tradicije ali oni me ne cine katolikom. | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
Broj postova : 10363 Age : 53 Location : Salzburg Registration date : 23.06.2009
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:38 pm | |
| - gloria_g je napisao/la:
- upravo to Alpha - ali, daljnja rasprava je bespredmetna - jer to je sizifova rasprava - možemo se zauvijek vrtiti u krug.
ja sam u prethodnom Fantom komentirala tvoju teoriju - 2000 godina nasljeđa blabla... a ne njenu teoriju, ali kao što rekoh, nema smisla dalje raspravljati jer se vrtimo u krug i nikakav zajednički zaključak nećemo donijeti Jedno je teotija a drugo je stvarnost Gloria... Recimo da si ti muslimanka,zaljubljena u mene,ja bih trazio da nase djete bude krsteno u crkvi da ima hriscansko ime u suprotnom nema nista od zajednickog zivota. Kao sto vidim tebi je to svejedno,pristajes na sve....OK. A da li je to zaista tako...??? Sta ce reci tvoji roditelji....tebi svejedno....??? Na balkanu se kao sto ti je poznato vodio vjerski rat a ne gradjanski... U tom slucaju tvoj sin bi ratovao na Srpskoj ili Hrvatskoj strani tj. pravoslavnoj ili katolickoj i ubijao bracu tj. sinove od tvoga brata ili sestre koji su ostali ono sto jesu... Naravno,reci ce neki bio je Jovan Divjak(Srbin) general na muslimanskoj strani, bio je i Zeljko Komsic(Hrvat) na muslimanskoj strani,da ali su njihove zene muslimanke i prevukle ih na njihovu stranu a djecu odgajale u duhu islamske tradicije... Gloria dobro razmisli prije nego das bilo kakav komentar... Ponavljam,vjera je odrzala moj narod,krst casni i slobodu zlatnu... Ja sam licno cetiri godine ratovao i svega se nagledao i naslusao, vjeruj mi,znam o cemu i sta govorim... | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:40 pm | |
| - gloria_g je napisao/la:
- haha Fantom - ako sam dobro shvatila, ti si katolik kao i ja??
e pa slobodan si čovjek u vjeri - hoćeš mi reći da se nisi seksao prije braka - a to naša vjera propovijeda ako se ne varam - ovo ti je banalan primjer.
a tako i ja znam muslimane koji jesu vjernici, ali ni njihova vjera njih ne ograničava, piju alkohol, jedu svinjetinu.... Nisam katolik Gloria.... | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:43 pm | |
| Nisam Gloria ali bih isto komentirala. Ako si radikalan u svojoj vjeri, ma koja bila onda, sry braco, ali dovidjenja. Ako si normalan i jako ti je vazno da se dijete krsti (ili sto god) meni bi to bilo OK. OK bi mi bilo svetkovati i tvoje i moje blagdane. OK bi mi bilo da dijete odrasta u nekoj konkretnoj vjeri ali ne da mu se istom i ispire mozak vec da, ako ce htjeti, moze sutra i samo otici u neke druge potrage duhovnog razvoja... | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 4:56 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
- Nisam Gloria ali bih isto komentirala. Ako si radikalan u svojoj vjeri, ma koja bila onda, sry braco, ali dovidjenja. Ako si normalan i jako ti je vazno da se dijete krsti (ili sto god) meni bi to bilo OK. OK bi mi bilo svetkovati i tvoje i moje blagdane. OK bi mi bilo da dijete odrasta u nekoj konkretnoj vjeri ali ne da mu se istom i ispire mozak vec da, ako ce htjeti, moze sutra i samo otici u neke druge potrage duhovnog razvoja...
Reci to onim Hercegovcima iz Livna,Tomislavgrada i Posusja i tu bi ti bio kraj Alpha moja... Bog i Hrvati-krunica i Gospa iz Medjugorja..... | |
|
| |
gloria_g Čovjek
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:03 pm | |
| Fantom, tako ima dan danas predjela Lijepe naše, gdje se roditelji odriču djeteta koje se udaje za nekog druge vjere....
ali ja odustajem, kao što rekoh, rasprava na ovu temu nema smisla... | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:06 pm | |
| @Fantom...Zasto bih im rekla to? Zasto bih nekog provocirala ako vidim da je toj osobi nesto provokacija? Sad si mogao isto tako kazati "jedite govna, milioni muha ne mogu biti u krivu" Samo zato jer postoje ortodoksni vjernici ne znaci da su u pravu niti da se ja moram tome prikloniti. Njima njihovo, meni moje i dovidjenja... | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:06 pm | |
| Goge pa zato se ti jos nisi udala.......... Pa gdje su mi oci bile.... | |
|
| |
Athena Superforumaš CE-4
Broj postova : 12351 Age : 39 Registration date : 09.09.2009
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:12 pm | |
| Da se malo ubacim u raspravu. Vjerujem da je danas puno mladih ljudi dosta fleksibilno po pitanju vjere pa da i ima "mješovitih brakova" i da vjera nije ono krucijalno što veže dvoje ljudi. Tako znam primjer dvoje mladih ljudi, pravoslavke i katolika, koji su se vjenčali, sada imaju dvoje djece. Mislim da nitko od njih nije radi supružnika prelazio na drugu vjeru. Slave zajedno i katoličke i pravoslavne blagdane i odgajaju djecu da vjeruju u Boga i neke vrijednosti koje su univerzalne, tj. striktno ne pripadaju ni jednoj ni drugoj vjeri. Smatram da je tražiti nekoga da se radi nas samih, u braku odrekne svoje vjere, ukoliko uopće želi brak vrlo netolerantno. To ga ne učvršćuje u njegovoj vlastitoj vjeri, već po mom mišljenju, samo u njegovanju netolerancije. Ljude prihvaćaš ili ne prihvaćaš kakvi jesu, ne mijenjaš ih svjesno radi sebe. Navedeni primjer žene koja je prešla na Islam, smatram nepotrebno spektakularno prikazanim, budući da je za mene vjera osobni odnos pojedinca i Boga. Ovako, vjera se nepotrebno gubi u "frazama" kojima se ne potvrđuje vjera, već samo naglašavaju neke karakterno-psihološke osobine pojedinca, koji se manifestiraju kao pomalo problematične, budući da žena očito ima potrebu podijeliti svoju vjeru sa cjelokupnom javnosti. | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:15 pm | |
| @Athena...mislim da se tu jako dobro slazemo...i ti i Gloria i ja... @Fantom...kako ti znas jel Gloria udana ili ne i zar je to uopce mjerilo icega? | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:21 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
- @Fantom...Zasto bih im rekla to? Zasto bih nekog provocirala ako vidim da je toj osobi nesto provokacija? Sad si mogao isto tako kazati "jedite govna, milioni muha ne mogu biti u krivu" Samo zato jer postoje ortodoksni vjernici ne znaci da su u pravu niti da se ja moram tome prikloniti. Njima njihovo, meni moje i dovidjenja...
Zasto to onda meni govoris... P.S. Neka pravila i kodeksi se moraju postovati,to je minimum ispod kojeg nema dalje... Uzmimo recimo za primjer da sve Hrvatice imaju isto misljenje kao ti i Gloria. Sta bi bilo od Lijepe vase i Hrvatske kao zemlje,danas je vise nebi bilo. A sto je danas tu i neovisna drzava,pred vratima EU i Nato itd...moze samo zahvaliti KATOLICKOJ VJERI i Crkvi jer biti Hrvat znaci biti i Katolik jer sve drugo drzavu vodi u nestanak i asimilaciju prozdrljivih susjeda. Da li sam u pravu ili ne,povjes je,jeste i dalje ce potvrdjivati kao pravilo opstanka jednog naroda i njegove vjere. Ponavljam,vjera je stub drzavnosti,ustavno-pravnog poretka i opstanka kako velikih tako pogotovo malih drzava i zajednica okupljenih pod skute crkve i njenih crkvenih velikodostojnika.... | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:28 pm | |
| Pa tebi govorim jer mislim da nisi zatucan i da se s tobom moze diskutirati. Btw, kad si tako odusevljen nasom drzavom zasto ne dojdes zivjeti ovdje pa da vidimo do kad ce te drzati nacionalizam | |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:35 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
- Pa tebi govorim jer mislim da nisi zatucan i da se s tobom moze diskutirati.
Btw, kad si tako odusevljen nasom drzavom zasto ne dojdes zivjeti ovdje pa da vidimo do kad ce te drzati nacionalizam Bas iz tog razloga nebih nikada zelio zivjeti u Hrvatskoj... Hrvati su veci Katolici od Pape... A ljepse polovine na forumu CE-4 me odusevljavaju a ujedno i iznenadju,pozitivno naravno... Bila bi mi cast osobno vas upoznati da malo razmjenimo misljenja,prosirimo vidike i nadjemo, nadam se zajednicki jezik....
Zadnja promjena: Fantom; uto tra 20, 2010 5:37 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:36 pm | |
| Aj Fantom ne lazi...ne smijes ti mrdnut bez da ne dobijes tri ovjerena obrasca tvoje ljepse polovice...o kakvom upoznavanju pricas | |
|
| |
gloria_g Čovjek
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 5:53 pm | |
| Fantom, počeo si me živcirati | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? uto tra 20, 2010 8:21 pm | |
| @ Athena I meni se isto čini da su mladi sve više fleksibilni što se tiče vjere, te mi je drago zbog toga Isto tako slažem se u vezi odricanja vjere zbog braka. Nego, nije mi jasno što se roditelji imaju miješati u vjeru svojih sinova ili kćeri? Uvodni tekst sam pročitao i nemam što novo reći o svemu tome. Žena je prešla iz religije u religiju, a iz onoga što je pisalo, imam osjećaj kao da kaže da bi to i drugi trebali napraviti. Ali ne izaći iz religije i kreirati vlastito vjerovanje, nego baš da treba prijeći iz religije u religiju... | |
|
| |
Pohotni Jarac Riba
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? sri tra 21, 2010 9:40 am | |
| - Omega je napisao/la:
- Nego, nije mi jasno što se roditelji imaju miješati u vjeru svojih sinova ili kćeri?
... Mislim da je neodgovorno i neoprostivo da roditelj ne učini sve ne bi li svoje dete izbavio iz mentalnih i ideoloških kandži kojekakvih kultova, učenja, religija i praksi pogodnih za razvoj zatucanosti. Zamisli imaš dete, normalno, zdravo i naprasno se promeni, počne da odlazi na nekakve seanse, skupove, vraća se kući sa sumanutim idejama i nalazi se frustriranim jer ga ti ne razumeš. Onda jednom prosto napusti kuću... ode u manastir, u nekakvu zajednicu, ili počne da spopada ljude na ulici ili po kućama u ulozi pentakostalnog misionara ili Jehovinog svedoka!!! Ili još gore, promeni ime u Muhamed, opaše se eksplozivom i ode u poštu da plati telefonski račun.... | |
|
| |
Athena Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? sri tra 21, 2010 12:57 pm | |
| Da, ali ovdje se govori o odraslim sinovima i kćerima. Naravno da odgajaš dijete u vjeri (nebitno je li formalna ili sadrži neke univerzalne vrijednosti), daješ mu neke smjernice, ali kasnije je izbor opredijeljenja i vjerovanja samo na tom odraslom "djetetu". Tako ja na to gledam. Dakle, smatram da se roditelji ne bi smijeli miješati u odluke svoje odrasle djece, njihove vjere niti vjere njihovih odabranika. Naravno da će im biti manje ili više drago što su njihova djeca ili odabranici njihovih sina i kćeri iste ili različite vjere, ali ne bi smjeli osuđivati/uvjetovati. Inače, radi se isključivo o pokušaju egoistične projekcije svjetonazora roditelja na već odrasle ljude pa bili oni i njihova djeca. To ne opravdavam. | |
|
| |
Pohotni Jarac Riba
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? sri tra 21, 2010 1:20 pm | |
| - Athena je napisao/la:
- Da, ali ovdje se govori o odraslim sinovima i kćerima.
Dakle, smatram da se roditelji ne bi smijeli miješati u odluke svoje odrasle djece, njihove vjere niti vjere njihovih odabranika.
Za roditelja je dete uvek dete, bilo ono malo ili odraslo i prirodno je da će se roditelj brinuti. Jedno je odabir principa, životnog saputnika, verovanja i sl., a drugo su konsekvence nekih izbora koje mogu biti patološke. Kako bi se osećao roditelj čiji je punoletni sin odabrao postati mučenik džihada... Trebalo bi se ne mešati!? Ne bih rekao... Ako je detetov izbor ispravan i ako ima jaku volju, onda će ono samo, sada već kao odrasla osoba, biti u stanju da neutrališe pokušaj mešanja roditelja. A ako to ne uspe, pa kako će se onda izboriti sa mnogo ozbiljnijim iskušenjima koje neki izbori nose? | |
|
| |
Athena Superforumaš CE-4
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? sri tra 21, 2010 1:55 pm | |
| Naravno da je odabir vjere ili bilo kojeg drugog svjetonazora pojedinca bitan, ali i njegove konzekvence. Pritom nisam mislila na ekstremne primjere mučenika džihada i sl., iako u krajnjim slučajevima može doći do toga. Logično je da će se roditelji miješati, jer bi u tom slučaju pokušali pomoći svom djetetu i u središtu nije egoistično povođenje za vlastitim svjetonazorima (vjerom), samo zato jer je "njihova" pa onda mora obvezno biti i njihove djece. Nekada je teško odrediti granicu slobode izbora i ispravnosti. Ipak, zrela osoba koja je sigurna u svoj izbor i svjesna posljedica istog, ne bi trebala mijenjati mišljenje, svjetonazor pa ni odabir neke druge vjere (ukoliko to želi) radi roditelja. Ipak, svakodnevno vidimo primjere ljudi, obitelji koje često ne odobravaju "mješovite brakove" svoje djece ili njihove odluke i svjetonazore, samo zato jer se kose sa njihovima i na taj način pokušavaju kreirati tuđe živote. Mnogi često posežu za ekstremnim sredstvima u cilju "očuvanja vjerodostojnosti jedne vjere i obitelji". Smatram da je vjera u konačnici ipak stvar pojedinca i da ne trebamo biti pripadnicima neke vjere, samo zato jer se to od nas očekuje. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Zasto sam presla na islam? | |
| |
|
| |
| Zasto sam presla na islam? | |
|