Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Abortus, ubojstvo ili ne?

Go down 
+11
Dada289
kika13
Chakotay
Alpha
Archangel
Fantom
Korplikan
Athena
SkywardSword
InaNNaa
Blizzard
15 posters
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Autor/icaPoruka
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Abortus, ubojstvo ili ne? Empty
PostajNaslov: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 6:52 pm

Dakle, kakav je vaš stav o abortusu iliti pobačaju, je li to zapravo ubojstvo nerođenog djeteta ili nije? U kojim slučajevima podupirete, a u kojima ne podupirete abortus?
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger
Broj postova : 3112
Registration date : 22.07.2010

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:01 pm

negdje sam već nešto pisala na ovu temu, ili barem sličnu, ali opet ću ponovit svoje mišljenje. Abortus je ubojstvo, i to ubojstvo nekoga ko nema mogućnost da se brani, tako da za mene svaki nasilni prekid i najmanje stanice koja je živa znači ubojstvo.
e sad, dvojbeno je kako i u kojim slučajevima to opravdati, ja sam osobno protivnik pobačaja, zbog brojnih posljedica koje taj čin donosi, a pogotovo onih psihičkih (poznajem grupu djevojaka koje su tražile pomoć psihologa i na kojima su rađene studije slučaja). ono što bih ja eventualno izdvojila kao potencijalno opravdanje je teško genetsko oboljenje embrija (koje se danas dosta rano može utvrditi), mada priznajem da se nađem u sličnoj situaciji stvarno ne znam kako bih postupila. također je jako osjetljivo pitanje trudnoća koje su posljedica silovanja, ili nekih eksremnih maloljetničkih trudnoća gdje može doći do ozbiljnog ugrožavanja trudnice... to bih donekle i mogla u svojoj glavi opravdati, ali praksu djevojaka, barem u mom gradu, kojima je to jedan čin koji je postao trend me svakodnevno šokira..
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse
Broj postova : 1651
Registration date : 30.12.2011

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:12 pm

Ja mislim da jeste. Ako npr. neka zena slucajno zatrudni...ta beba nije kriva za to sto su njeni roditelji uradili. no
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:18 pm

Nisam siguran percipiram li abortus kao ubojstvo. Prekid života svakako, ali ubojstvo mi je pregruba riječ za to. 8)
Opravdavam abortus u slučajevima silovanja i nekakvih oboljenja (ni ne znam čega sve ima). Ostale slučajeve, gdje se radi abortus zbog neplanirane trudnoće ili trudnoća iz neopreznosti i ostale slične stvari ne opravdavam, smatram takav čin neodgovornim u tom slučaju. Definitivno ne opravdavam da se čin abortusa svede na čestu praksu u društvu, pa kad netko neće dijete, samo ga pobaci.

Na koncu konca, nastojim promotriti stvar sa gledišta osobe koja je involvirana u to, dakle žrtve silovanja recimo. Lako je reći da one pobačajem naprave ubojstvo i da nisu trebale, ali druga je stvar naći se u toj situaciji i postupiti kako spada, naročito ako je riječ o nekoj mladoj curi koja ima planove za fakultet itd. i kojoj zadnje što joj treba u životu je dijete zbog nekog bolesnika koji ju je silovao.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12351
Registration date : 09.09.2009

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:21 pm

Ta tema već negdje postoji (mislim na Zdravlju scratch), ali da odgovorim.
Osobno, abortus ne smatram ubojstvom.

Zna se do kada je abortus dozvoljen, a postoji razlika između zigote i živog bića sa formiranim organima. Držim se onoga što o tome uglavnom kažu liječnici i argumenata na temelju kojih i dozvoljavaju abortus.
Mislim da apsolutno ne bi bilo dobro zabraniti pravo žene na pobačaj i mislim da je jedina osoba koja može donijeti takvu jednu delikatnu odluku, upravo trudna žena koja će naposljetku i podizati to dijete.
Ostali mogu samo moralizirati, ali bez konkretne, vlastite odgovornosti za život/podizanje tog 'potencijalnog' djeteta, smatram da nemaju nikakvo pravo na osude.

Zadnja promjena: Athena; pon vel 06, 2012 7:27 pm; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : Gramatička greška)
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:22 pm

pa zar prekid života od strane tuđe ruke nije isto što i ubojstvo? confused
jeste pregruba riječ, ali jesi li imao prilku pogleadti slike fetusa netom nakon "prekida života"?
vjerujem da ti onda ubojstvo ne bi bila pregruba riječ..
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:25 pm

Blizzard je napisao/la:
Nisam siguran percipiram li abortus kao ubojstvo. Prekid života svakako, ali ubojstvo mi je pregruba riječ za to. 8)
Kako bi bio prekid 'života', kad se radi o zametku?
Zna se kad počinje život djeteta i kad se počinju razvijati organi djeteta u utobi majke. To definitivno nije u periodu u kojem se abortus dozvoljava.
[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 2002
Registration date : 22.03.2011

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:28 pm

nemam mišljenje o ovome....
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:29 pm

@ Ina
Da, vidio sam slike, i dalje mi je ubojstvo pregruba riječ zubi
Inače, ne, za mene prekid života i ubojstvo nije ista stvar. Recimo ako zgnječim komarca, bi li to bilo ubojstvo? Recimo meni ne bi bilo. Ne znam sad definicijski opisati razliku jer se time nisam dosad ni bavio, ali postoji razlika. Naravno, kako se uzme, jer si se ti izjasnila da je za tebe to ista stvar. Stvar je i u tome kada se može zametak uzeti kao živo biće, uopće, tu vladaju podijeljena mišljenja
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:30 pm

Korplikan je napisao/la:
nemam mišljenje o ovome....

onda nisi trebao ni da postas kava
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:32 pm

Abortus, ubojstvo ili ne? Dilation-and-Evacuation
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:34 pm

Za mene stoji uvjerenje da je zametak živ, od prve minute začetka, i u toj prvoj minuti on je čovjek koji se samo treba razviti i vjerujem da je dokazano da život počinje mnogo prije nego mu se organi formiraju.

Blizz, usporedba s komarcem je hm... zanaimljiva, ali i kad uberem cvijet, ubila sam ga. Nije uvriježeno da se u tom slučaju govori o ubojestvu neke biljke, ili u tvom slučaju komarca, ali mislim da je druga priča kada pričamo o ljudskom biću. nasilan prekid života jednog čovjeka u bilo kojoj fazi života se može slobodno nazvati ubojstvom.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:42 pm

@ Ina
Možemo reći da fetus jest živ, ali se može raspravljati o tome radi li se već onda o ljudskom biću. Znamo u što će se razviti, ali mi nipošto nije tako "očito" i jasno da se to što se abortira može nazvati ljudskim bićem. Ili da se kokošje jaje može nazvati pilićem dok je u koki ili tek izlegnuto.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:47 pm

Inače, u prosjeku je u EU abortus dozvoljen najčešće do 10-og ili 12-og tjedna trudnoće.
Na slici je prikazan abortus fetusa starog 23 tjedana, a to se u principu ne dozvoljava, osim ako nema zdravstvenih razloga za isto.

Inače, 'čovjekom' ili 'djetetom' se smatra biće koje je rođeno. Kao što rekoh, ne znam kako bi se radilo o ubojstvu djeteta, ukoliko se zigota koja se abortira još niti nije razvila u dijete.

Zadnja promjena: Athena; pon vel 06, 2012 7:48 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:47 pm

S jedne strane, to je beba, s druge strane, ne znam da li je dovoljno razvijena da bi je nezvala 'zivim bicem'.
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:53 pm

Athena je napisao/la:

Inače, 'čovjekom' ili 'djetetom' se smatra biće koje je rođeno.

možeš li mi dati neku znanstvenu osnovu za ovu rečenicu?
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:55 pm

Athena je napisao/la:
Inače, 'čovjekom' ili 'djetetom' se smatra biće koje je rođeno. Kao što rekoh, ne znam kako bi se radilo o ubojstvu djeteta, ukoliko se zigota koja se abortira još niti nije razvila u dijete.

Pa ne znam da se tek onda to biće smatra čovjekom, možda u nekom zakonskom smislu?
Ali istina je da sam prilikom postavljanja pitanja u ovoj temi mislio na ono vrijeme kada se pobačaji najčešće i rade, od 8. do 10. tjedna trudnoće i dok se to "nešto" tek formira u prepoznatljiv oblik.
Inače, i prije rođenja je jasno da se radi o djetetu, samo velim, glavno je pitanje otkad se to tijelo može nazvati djetetom, iliti ljudskim bićem. Definitivno i prije rođenja, rekao bih.
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:56 pm

Blizzard je napisao/la:
@ Ina
Možemo reći da fetus jest živ, ali se može raspravljati o tome radi li se već onda o ljudskom biću. Znamo u što će se razviti, ali mi nipošto nije tako "očito" i jasno da se to što se abortira može nazvati ljudskim bićem. Ili da se kokošje jaje može nazvati pilićem dok je u koki ili tek izlegnuto.

u pravu si Blizz, o tome bi se dalo raspravljati, ali za mene je zigota živo biće, bez obzira na njegovu minijaturnu veličinu i nerazvijenost. Po logici kojom neki kažu da se netko ili nešto ne može nazivati živim bićem jer je nerazvijeno, kako onda ameba, papučica i slični mini jednostanički organizmi spadaju pod živa bića?
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 7:59 pm

Spadaju pod živa bića, ali nitko ti ništa neće reći ako ubiš bakteriju ili amebu. I puno razvijeniji oblik života, komarca. Muhu. Može i štakor. Mrav. scratch
Mislim, vidiš već gdje ciljam s ovim. Svi ćemo se složiti da nije u redu ubiti ljudsko biće, ali nešto što to možda nije, tu zapravo počinje rasprava.

Zadnja promjena: Blizzard; pon vel 06, 2012 8:01 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:01 pm

Ali...ljudska (buduca) beba ne moze da se uporedi sa insektom, bakterijom ili nekim protistom.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:02 pm

@InaNNaa
Pa znanstveno je dokazano da se ne može 'smatrati' djetetom zigota ili fetus.
Druga je stvar spekulacija kad život počinje, a moje je mišljenje da ne počinje već začećem.

I medicinski i pravno, da bi se 'nešto' tretiralo djetetom, mora biti rođeno, dakle doći živo na svijet.
Samim tim, zato se niti ne može govoriti da je abortus ubojstvo djeteta, čovjeka i sl.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:03 pm

@ Sky
Ne može se jer se radi o različitim bićima. Glavno je pitanje koliko se ta "buduća beba" može usporediti sa ljudskim bićem u stadiju kada se vrši abortus. Bez obzira jel će se to u budućnosti razviti u čovjeka ili terminatora (doduše nekima je to bitan ili čak presudan faktor u procjeni).
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:04 pm

Tesko pitanje.
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:06 pm

@Blizz - Ma vidim ja na što ciljaš, samo ja sam u ovom slučaju diskriminacijski orjentirana prema životinjama i neću ih svrstati u isti rang s ljudima (ako se to smije roll ), i reći da i dalje tvrdim da je čovjek čovjek, i prekid života u bilo kojoj fazi je ubojstvo.

p.s. i u slučaju komarca, i ostalih razvijenijih oblika života, kažem da sam "ubila sam komarca, muhu, žabu, skakavca"... a glagol "ubiti" iznuđuje imenicu "ubojstvo"

@Athena, ja sad pitam gdje ja mogu pročitati informaciju "I medicinski i pravno, da bi se 'nešto' tretiralo djetetom, mora biti rođeno, dakle doći živo na svijet."
nije da ti ne vjerujem, ali želim neki izvor gdje se mogu o ovome informirati.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitimepon vel 06, 2012 8:09 pm

S biološkog aspekta, dijete je ljudsko biće u periodu od rođenja do puberteta, dok se u pravnim definicijama djetetom smatra maloljetnik, tj. osoba mlađa od doba punoljetnosti.

LINK http://bs.wikipedia.org/wiki/Dijete

Dakle, zna se što je 'dijete', čak i sa biološkog aspekta. U protivnom bi i zakonodavstvo svaki abortus tretiralo kao ubojstvo djeteta iliti živog bića.
Kao što rekoh, ostaje samo spekulacija kad život počinje.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Abortus, ubojstvo ili ne?   Abortus, ubojstvo ili ne? Icon_minitime

[Vrh] Go down

Abortus, ubojstvo ili ne?
[Vrh] 
Stranica 1 / 7.Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Pobacaj