Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Putovanje kroz vrijeme

Go down 
+18
Einar
mznida
wanderer
bider
konoko1
Archangel
Alpha
hromi
bros
Skulptura
tomi
Legionar
MoW
Fantom
Dragony
Chakotay
Jaykof
Blizzard
22 posters
Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next
Autor/icaPoruka
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepon pro 21, 2009 11:36 pm

Ovo je veoma popularna i dobro poznata tema o kojoj se već dugo razglaba. Otvorena je za mnoge teorije i razmišljanja, pa su onda nastali i neki paradoxi vezani za ovu temu. No, kako uopće definirati putovanje kroz vrijeme?

Prostorno kretanje u ove 3 dimenzije koje poznamo definirano je kao promjena položaja po vremenu ili v=s/t. Gledano po tome, putovanje kroz vrijeme možemo definirati kao promjenu vremena u odnosu na vrijeme, s tim da ta 2 vremena nisu jednaka. Jedno od navedenih vremena je vanjsko vrijeme (vt), ono koje je jednako za sve osim za putnika, a drugo vrijeme je unutarnje vrijeme (ut), tj. vrijeme koje iskusi i u kojem biva sam putnik. Još definiramo bt ili brzina vremenskog putovanja, to je parametar usporediv sa brzinom kretanja u ove 3 dimenzije.

Iz toga slijedi jedan oblik definicije brzine vremenskog putovanja, a iz čega se mogu izvesti zaključci što bi bilo putovanje kroz vrijeme:

bt = vt / ut

Analogno tome, ako je:

bt < 0 ---- putnik putuje natrag kroz vrijeme jer je u tom slučaju ut ili unutarnje vrijeme negativno, što općenito znači 'vraćanje'.
bt = 0 ---- nedefiniran slučaj
bt < 1 ---- vt < ut, putnikovo vrijeme brže teče te on samim time stari brže
bt = 1 ---- ut = vt, dakle oba vremena su jednaka i ovo se može definirati kao normalan tijek vremena.
bt > 1 ---- vt > ut, vanjsko vrijeme teče brže, a putnik putuje u budućnost

Ovi slučajevi su na neki način usporedivi sa teorijom relativnosti. Što se mi brže krećemo, to nam vrijeme sporije teče za razliku od vanjskog svijeta. Putovanje u budućnost opisano definicijom bt = vt / ut odnosilo bi se za slučajeve kada je bt > 1, a to bi bio slučaj kretanja brzinom bliskoj svjetlosti.
Granični slučaj nalazio bi se kod bt = 0, jer to bi značilo da je vt=0, a to nadalje znači da vanjsko vrijeme stoji. Problem je taj što se unutarnje vrijeme uspoređuje sa vanjskim kod definicije, s tim da je vanjsko vrijeme stalno, nepromjenjivo. To nadalje znači da ne može biti 0, dakle bt također ne može biti 0. Može teoretski biti tek približno nuli, s tim da je takav slučaj veoma nevjerojatan.
Tu dolazi do raskola same funkcije brzine promjene vremena koja ne može biti 0, a opet iza tog graničnog slučaja nalazi se definicija putovanja u prošlost, kada je bt<0, tj. kada je unutarnje vrijeme negativno s obzirom na vanjsko. Ali ta definicija je s one strane barijere, to jest nule u tom omjeru, stoga je i fizikalno neobjašnjivo danom definicijom. No, to je ionako samo teorija.


Paradoxi, problemi i teoretska objašnjenja

Pretpostavka jest da je putovanje u prošlost zbilja moguće. Na to se nadovezuju razni problemi i teorije. Najpoznatiji paradox bio bi Grandfather paradox iliti djedov paradox.


Djedov paradox

Ovaj paradox se ilustrira klasičnim primjerom gdje putnik putuje u prošlost i sreće svog djeda dok je još bio klinac. Moguće je da bi sama prisutnost tog putnika uzrokovalo niz promjena, kao npr. da djed umre nekom nesrećom. To bi značilo da putnik ne može postojati, a ako pustnik ne može postojati, tada nije mogao putovati natrag u vremenu. A ako nije mogao putovati natrag u vremenu, tada djed nije mogao umrijeti budući da ništa nije moglo promijeniti vremenski tok prošlosti. To nadalje znači da će putnik biti rođen i da će opet putovati u prošlost...

Ovaj paradox je jedna neprekidna petlja, koja se moguće ponavlja over and over again i iz koje nema izlaza. Ali je isto tako baziran na odrešenim pretpostavkama.

Za objašnjenje izlaza iz navedenog paradoxa postoje razne teorije. Navest ću samo one koje imaju nekog smisla, jer postoje i banalne hipoteze.

1. Hipoteza o kaosu/korupciji vremenske linije


Ova hipoteza govori o tome da bi već sama pojava putnika u prošlosti izazvala blagu promjenu same prošlosti, a nadalje bi sve išlo po teoriji kaosa, tj. u pitanju je ''butterfly effect''. Iz prve bi se činilo kao da nema nikakvih promjena, ali kako bi vrijeme išlo, tako bi se događaji sve više i više razlikovali od već ''zapisane'' prošlosti. Tako bi u jednom trenu došlo do krajnje neprepoznatljivosti ove nove prošlosti i one koju putnik zna.

Slično kao što teorija kaosa kaže da jedan zamah krilima leptira može uzrokovati uragan u budućnosti.

2. Hipoteza o paralelnim svemirima


Po ovoj hipotezi postoji bezbroj paralelnih svemira koji se dodatno granaju svakom mogućnosti, to jest izborom. Po ovoj hipotezi, ako putnik i ubije svog djeda, to neće spriječiti njegovo postojanje, već će jednostavno nastati novi paralelni svemiri sukladno tom događaju, a u kojima taj putnik neće postojati. Iz ove hipoteze se može razviti nova:

3. Hipoteza o spajanju vremenskih linija

Ovdje svaka akcija koja promijeni tijek povijesti kao rezultat će imati prelazak jedne stvarnosti preko druge i njihovo spajanje. To znači da ako bi putnik susreo sam sebe u prošlosti, da bi se stvarnosti ujedinile tako da u njoj postoji samo taj jedan putnik, tj. oni bi se ujedinili u jednu osobu. Isto tako i sa samim događajima. Slično kako je to bilo u filmu ''The One''.

4. 'Ne može zato što nije' hipoteza


Malo nejasno ime. Ova hipoteza je usko vezana za Fermijev paradox koji je vezan za vanzemaljce, tj. unatoč visokoj mogućnosti za postojanje vanzemaljske inteligencije, mi ju još nismo otkrili. Paradox ima mnoga logična objašnjenja i pretpostavke, ali nebitno. Uglavnom, ako je netko u budućnosti izumio vremenski stroj, tada je pitanje zbog čega se taj netko već nije pojavio u našem vremenu tako da i mi imamo taj vremenski stroj. Razlozi zbog kojih ne bismo znali za postojanje vremeplova jesu:

1. Putovanje u prošlost možda nije moguće, pa onda se nitko niti nije mogao pojaviti sa vremeplovom.
2. Možda je putovanje u prošlost moguće, ali samo do neke granice, a mi smo predaleko u prošlosti za to.
3. Vremenski putnici ne žele utjecati na naš vremenski tok, pa samim time skrivaju svoje postojanje
4. Tako nešto je malo vjerojatno da se dogodi ako su neke od hipoteza istinite kao hipoteza o paralelnim svemirima ili hipoteza predestinacije (koja je sljedeća na redu).

5. Hipoteza o predestinaciji

Uvođenjem ove hipoteze mi izbjegavamo djedov paradox. Ovdje je vrijeme zapravo unaprijed određeno. Koje god akcije putnik pokuša napraviti, one će svejedno dovesti do iste budućnosti koju taj putnik poznaje. Drugim riječima, nemoguće je promijeniti prošlost.
Ova hipoteza je u kontradikciji sa slobodnom voljom jer ako smo određeni vremenom i njegovim promjenama, tada je naš život unaprijed određen, a slobodna volja u njemu je samo iluzija.

Može se povući i sličnost sa 'leptirovim efektom' iz teorije kaosa, ali da je sve obrnuto proporcionalno. Dakle iz prva će se činiti da putnik čini velike promjene u prošlosti, ali kako vrijeme ide, tako se razlike vremenskih linija smanjuju do trenutka dok ne budu identične, a moguće se neće spojiti, već će se raditi tek o jako sličnoj budućnosti naspram one koju taj putnik poznaje.

Ovo su neke zavrzlame, u svakoj ima nelogičnosti kao i logičnosti, neke se pobijaju, neke se podupiru. Ova tema je jako otvorena i moguće je izvoditi svakakve kombinacije kao i hipoteze zubi

Što mislite o ovim hipotezama i imaju li vam smisla? Koje je uopće vaše mišljenje o putovanju kroz vrijeme? Ako znate za još koji paradox ili hipotezu, samo napišite. :)

Slijede problemi putovanja u prošlost.


Zadnja promjena: Omega; uto pro 22, 2009 12:29 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimeuto pro 22, 2009 12:13 am

Problem sačuvanja energije

Odmah se javlja pitanje problema sačuvanja energije, kao i mase. Ako mi putujemo u prošlost i samim time u drugu stvarnost iliti paralelni svemir, tada bi zakon o sačuvanju energije bio narušen na lokalnoj razini svemira, a sačuvan na globalnoj razini multisvemira. A sad to dalje vodi do malo teže znanosti zubi

Svemir je ogroman, a masa jednog čovjeka s obzirom na masu cijelog svemira je zanemariva. Samim time promjena energije u takvom svemiru bila bi zanemariva, te je upitno može li se zakon sačuvanja energije primjeniti na području cijelog svemira. To još niti danas nije jasno, jel masa svemira naknadno nastaje i dal na drugom mjestu nestaje, tj. ne zna se je li uopće energija svemira stalna, ili očuvana.

Kao dodatan argument zašto ne možemo zakonom sačuvanja energije negirati postojanje i mogućnost putovanja kroz vrijeme jest Heisenbergov princip neodređenosti. Prema kvantnoj fizici postoji ograničenje točnosti s kojom možemo istovremeno mjeriti i položaj i brzinu neke čestice. Naveo je da to nije posljedica nesavršenosti mjernih uređaja, već jednostavno kvantno svojstvo tvari. Dakle, taj princip omogućava kratkotrajno odstupanje od zakona sačuvanja energije, na tom principu je objašnjeno Hawkingovo zračenje kod crne rupe.

Uspoređujući na području čitavog svemira, čak i multiverzuma, tada je po tom načelu moguće da dođe do lokalnog disbalansa sačuvanja energije, što se kroz vrijeme ispravi, tj. ravnoteža bi stalno titrala oko nominalne vrijednosti. Ali kako pričamo o zanemarivoj promjeni energije, tako bi i ovaj zakon bio prilično neupotrebljiv kao argument za nepostojanje putovanja kroz vrijeme gledano na velikom području. No upravo sve to ovisi na kojoj razini promatramo zakon sačuvanja energije, ne mora to biti cijeli svemir, već samo ta jedna soba gdje bismo se mi nalazili.

Ovdje dolazi do pitanja povezanosti paralelnih svemira i sveukupnoj očuvanosti energije na vremenskoj liniji.
[Vrh] Go down
Jaykof
Pračovjek
Jaykof

Male
Gemini Goat
Broj postova : 2477
Age : 30
Location : Na temi za odbrojavanje do 21.12.2012.
Registration date : 30.07.2008

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimeuto pro 22, 2009 12:53 pm

Netko je gledal Povratak u budućnost? :D

Usput, zanimljiva tema Omega cerek
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimeuto pro 22, 2009 7:45 pm

Omega što ti misliš o putovanju kroz vrijeme. Dao si dosta dobar presjek teorija i mogućnosti, ali nisi dao svoje mišljenje.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Dragony
Majmun
Dragony

Male
Pisces Rat
Broj postova : 1048
Age : 25
Registration date : 16.12.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimeuto pro 22, 2009 11:41 pm

Jaykof je napisao/la:
Netko je gledal Povratak u budućnost? :D

Ja jesam xD

Zanimljiva tema... Možda je ovo vrijeme kao slojevi nekog neograničeno velikog npr. crvenog luka i ako napravimo vremeplov da se možemo prebacivati iz jednog "sloja" u drugi... confused
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 50
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimeuto pro 22, 2009 11:54 pm

Putovanje kroz vrijeme??? Putovanje kroz vrijeme 888361

Pa slusajuci neke od najnaprednijih naucnika danasnjice to ne bi trebali ocekivati u skoroj buducnosti.
Po nekim izracunavanjima bila bi potrebna citava energija zvijezde kao na primjer sunca da se to uradi.
Medjutim postoji jedan drugi nacin,Virtual reality.
Kako stvari stoje svakih pola godine se udvostrucuje procesna snaga kompjutera pa se ocekuje za jedno 200 godina da bi kompjuteri bili u stanju da prerade beskonacan broj funkcija u sekundi, po cemu bi onda bilo moguce napraviti Virtual reality koji se ne bi mogao razlikovati od stvarnoga svijeta, sto dovodi do novoga paradoxa da se mi mozda vec danas nalazimo u VR.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 12:49 am

Procesna snaga se udvostrujuće prosječno svakih dvije godine, više ili manje. Međutim, održivost eksponencijalnog rasta je dovedena u pitanje zbog ograničenih resursa i fizikalnih granica.
U svakom slučaju, o nekom beskonačnom broju operacija u sekundi se ne može govoriti, ali o vrlo velikom može. :)

Ja smatram da je fizičko putovanje materijalnog tijela u prošlost ili budućnost nemoguće, no putovanje viših razina astralnog tijela u druga vremena je itekako moguće. To je zbog toga što viša tijela nisu ograničena prostor-vremenom kad se kreću u nekim drugim dimenzijama.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 50
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 1:21 am

Einstein je vjerovao da stvarnost obuhvaca proslost, sadasnjost i buducnost jednako.
Mi zamisljamo stvarnost kao sveukupnost dogadjaja u sadasnjem trenutku, zamisljamo fotografiju, mentalnu stop-sliku, cijelog svemira upravo sada i ovdje. To je popis svih stvari i dogadjaja u ovom trenutku (ja pisem na kompjuteru, prva zraka sunca obasjava Washington, na Tokijskoj berzi je uzurbanost pred zatvaranje, dva atoma su stupila u fuziju na Suncu, jedan foton je emitiran sa Oriona...)
Tu ne pripadaju Napoleon, Lincoln, Elvis,oni su prolost,sada ne postoje.
No, tu postoji jedna zamka.
Nista sto se sada ne vidi ne pripada popisu sadasnjosti, jer je svjetlosti potrebno odredjeno vrijeme da dodje do nasih ociju.
Sve sto sada ne vidimo vec se dogodilo.
Znaci, kad bacimo pogled preko sobe, mi vidimo stvari kakve su bile prije 10 ili 20 milijardinki sekunde (jer toliko treba svjetlosti da stigne do naših ociju s 10-ak metara.
Ako pogledamo preko Grand Canyona, vidjet cemo drugu stranu kakva je bila prije jedne milijardinke sekunde.
S mjeseca svjetlosti treba sekunda i po, a Suncu oko 8 minuta.
Za zvijezde, ovisno o udaljenosti, od nekoliko godina do 10.000 godina.
Prema tome, ako stvarnost shvacamo da se sastoji od stvari u nasoj zamrznutoj mentalnoj slici sadasnjosti, i ako shvatimo da nasa sadasnjost nije vrijednija od sadasnjosti nekoga ko je negdje daleko, onda stvarnost obuhvaca sve dogadjaje u prostorvremenu.
Kao sto zamisljamo da cijeli prostor uistinu postoji, trebali bismo zamisliti i da sve vrijeme uistinu postoji.
Nama se proslost, sadasnjost i buducnost cine kao odvojeni entiteti.
No, bez obzira na to kada su se dogodili, dogadjaji naprosto jesu.
Svi oni postoje. Vjecno zauzimaju svoje mjesto u prostorvremenu.
Znaci vrijeme ne tece, kao vlak na sinama.
Ako ste festali u ponoc posljednjeg dana 2008.g, onda se dobro provodite i dalje, jer je to samo jedna nepromjenjiva lokacija u prostorvremenu.
Pojedini trenutak ne moze se mijenjati u vremenu kao sto se pojedino mjesto ne moze pomaknuti u prostoru.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 1:29 am

Fantom je napisao/la:

Pa slusajuci neke od najnaprednijih naucnika danasnjice to ne bi trebali ocekivati u skoroj buducnosti.
Po nekim izracunavanjima bila bi potrebna citava energija zvijezde kao na primjer sunca da se to uradi.

Ovo rečeno se može na neki način razraditi u novi problem zubi

Problem količine energije

Možemo zamisliti membranu koja nas drži u ovom vremenu u kojem jesmo i koja odvaja različita vremenska razdoblja. No, ona ih odvaja samo gledano sa našeg stajališta, a u biti ona spaja 2 različita mjesta iz 2 različita vremena. Ono što bi bilo potrebno jest utrošili ogromnu količinu energije da se prevali put između te 2 točke kroz 2 različita vremenska razdoblja, ako usporedimo sa količinom energije potrebnom za putovanje kroz običan prostor/svemir.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 1:50 am

Fantom je napisao/la:

Kao sto zamisljamo da cijeli prostor uistinu postoji, trebali bismo zamisliti i da sve vrijeme uistinu postoji.
Nama se proslost, sadasnjost i buducnost cine kao odvojeni entiteti.
No, bez obzira na to kada su se dogodili, dogadjaji naprosto jesu.
Svi oni postoje. Vjecno zauzimaju svoje mjesto u prostorvremenu.
Znaci vrijeme ne tece, kao vlak na sinama.
Ako ste festali u ponoc posljednjeg dana 2008.g, onda se dobro provodite i dalje, jer je to samo jedna nepromjenjiva lokacija u prostorvremenu.
Pojedini trenutak ne moze se mijenjati u vremenu kao sto se pojedino mjesto ne moze pomaknuti u prostoru.

Zgodno je sve ovo napisano, ali skrenuo bih pozornost na jednu stvar, a koja se može demonstrirati događajem na rubu horizonta crne rupe.
Svjetlost i općenito zračenja nose informaciju sa sobom o nekom događaju, tako mi vidimo zvijezde i galaksije koje su jako daleko od nas, tj. vidimo ih onakvima kakve su bile prije X vremena, ovisno o tome koliko je pojedini objekt udaljen od nas.
Sve ovo napisano promatrano je na jednom ogromnom prostoru gdje se informacija o događaju širi ''sferno'' u svim smjerovima s obzirom na mjesto gdje se događaj dogodio. Teoretski, ta informacija će vječno lutati svemirom, a isto tako moguće će biti zapisana u samim posljedicama, kao što mi recimo iz maglica možemo ustanoviti kada se dogodila supernova, koje je otprilike jačine bila, te kakav tip zvijezde ju je uzrokovao.

Međutim, dobio sam dojam da se u napisanom tekstu događaj poistovjetio sa nositeljem informacija o događaju. To ne bi valjalo raditi jer nosioci informacija su isto tako skloni fizikalnim promjenama, a događaj koji se dogodio zato ne mora biti realno prenesen dalje sa tim informacijama.

Recimo kod ruba horizonta crne rupe. Jedan kompanjon pada u crnu rupu i blinka nam SOS sa svjetiljkom, a mi ga gledamo izvana. Kako će se on približavati rubu horizonta, tako će nam period blinkanja koje on radi dobivati sve dulje intervale, te će sama svjetlost biti crvenija. Naposljetku, mi nikad ne bismo vidjeli da će naš kompanjon pasti u crnu rupu, već bi za to trebalo beskonačno mnogo vremena za vanjskog promatrača.
Gledano iz perspektive onog koji pada u crnu rupu, njemu bi sve bilo normalno (ako zanemarimo izduživanje tijela zbog potencijalno jake plimne sile zubi), on bi vidio da cijelo vrijeme jednako blinka sa svjetiljkom, čak bi normalno prošao rub horizonta.

Ovakva ideja je fizikalno objašnjiva, premda ju ne zastupaju svi fizičari. To bi značilo da za vanjskog promatrača na rubu crne rupe vrijeme stoji.

Zato mislim da događaj treba promatrati isključivo na lokalnoj razini, unutar jedne sobe. Informacija će putovati van sobe i nositi ''događaj dalje'', ali ono što se dogodi u toj sobi, što jednom vidimo, to se više za nas ne vraća. Barem u fizikalnom svijetu. Kada bi se taj događaj uspio vratiti u toj sobi makar je ''nestao'', tada bismo pričali o putovanju kroz vrijeme, nas ili tog događaja ides
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 50
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 1:55 am

Problem II zakona termodinamike

Termodinamika kaze da vrijeme ide jedino naprijed, jer ako bi se okrenulo u drugom smjeru,
entropija izoliranog sistema bi se mogla umanjiti, sto narusava II. Zakon termodinamike
( koji kaze da se tokom vremena entropija nekog sistema povecava ili ostaje konstantna, nikada se ne smanjuje ).
Djelovanje entropije se ne moze vratiti.Putovanje kroz vrijeme 733858
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 2:26 am

ides

Jedini je problem što zakon o rastu entropije po vremenu ne spada u fundamentalne zakone, ali koja se može izvesti iz fundamentalnih zakona uz pretpostavku početnih uvjeta, ako me pamćenje ne vara zubi
Jer početni uvjeti ne moraju biti jednaki onim zadanima. No valja to malo istražiti...

@ Chakotay

Napisat ću, sve u svoje vrijeme :D
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 27
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimesri pro 23, 2009 9:20 pm

MoW je napisao/la:
no putovanje viših razina astralnog tijela u druga vremena je itekako moguće. To je zbog toga što viša tijela nisu ograničena prostor-vremenom kad se kreću u nekim drugim dimenzijama.
Kako ti to znaš? misli

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimečet pro 24, 2009 4:41 pm

Pa jednostavno tako, iz iskustva i iz određenih znanstvenih pokusa, no morat ćeš mi vjerovati. zubi

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 29
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimečet pro 24, 2009 7:01 pm

@Legi: MoW se astralno projecira iza tebe kad se najmanje nadas. ... Ooo da, bas tad :D
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 27
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimečet pro 24, 2009 8:28 pm

MoW je napisao/la:
Pa jednostavno tako, iz iskustva i iz određenih znanstvenih pokusa, no morat ćeš mi vjerovati. zubi
face
Pa ajde podijeli s nama, ovo je ipak Forum gdje te nitko neće ismijati :)

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 29
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 1:51 am

Mislio sam da je ovo neka stara tema, a ne friska. Sve procitah i vrlo mi je zanimljivo study Meni jos fali dosta znanja fizike da se upustim u raspravu, tako da cu samo upijati :)
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 2:46 pm

Legionar je napisao/la:
MoW je napisao/la:
Pa jednostavno tako, iz iskustva i iz određenih znanstvenih pokusa, no morat ćeš mi vjerovati. zubi
face
Pa ajde podijeli s nama, ovo je ipak Forum gdje te nitko neće ismijati :)

Mnogi se psiholozi i filozofi slažu da je najveće dostignuće 20. stoljeća otkriće podsvijesti. Važnije od nuklearne energije, računala i svega ostalog.
Naša podsvijest, koja je naše više tijelo, komunicira sa svijesti u svakom trenutku. Problem je što mi to ne razumijemo i ne znamo kako s njom razgovarati.
Jedna od definicija Prosvjetljenja je da je to kad se naša podsvijest i svijest stope u jedno, kad mi vidimo sve u svjesnom stanju što podsvijest vidi. Naša svijest se nalazi zatvorena u okvirima 3D tijela.
Točnije, nalazi se u mozgu. Međutim, naša podsvijest se ne nalazi u mozgu, već se nalazi u jednom nadprostoru u kojem vrijeme ne teče linearno, nego ono uvijek Jest. To bi značilo da je iz te dimenzije, u kojoj se nalazi naše više tijelo, cijelo vrijeme pregledljivo. Što se dalje udaljavamo od ovog 3D svijeta, to nam se i naše poimanje vremena čini neispravnije. U višim dimenzijama postoji stalno vrijeme, vječna sadašnjost.
Neki ljudi su uspjeli dovoljno dobro komunicirati sa svojom podsvijesti da zavire u prošlost ili budućnost, gledano iz naše perspektive.
Naša perspektive vremena je, apsolutno gledano, iluzija. Upravo zato je moguće vidjeti buduće i prošle događaje s višim tijelom, a naprednijim pojedincima je omogućeno i djelovati na prošle i buduće događaje.
To su nedvosmisleno pokazali pokusi na generatorima slučajnih brojeva.
Pragmatično promatrano, utjecaj našeg višeg tijela na događaje u prošlosti i budućnosti je vrlo slab, ali postoji. Međutim, ne poznajem za neka ograničenja toga što bi mi kao ljudi mogli postići u tom pogledu.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 29
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 6:03 pm

Svidja mi se objasnjenje. Imas neki link na te pokuse s generatorima slucajnih brojeva ili ako bi mogao malo bolje objasniti o cemu se radi :)
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 36
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 6:19 pm

Kakvi su to generatori slučajnih brojeva? Kako to funkcionira?
Koliko znam, sa računalima nema slučajnosti.
Jedino ako ovo radi na nekom drugom principu...

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 29
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 7:10 pm

Skulptura je napisao/la:
Kakvi su to generatori slučajnih brojeva? Kako to funkcionira?
Koliko znam, sa računalima nema slučajnosti.
Jedino ako ovo radi na nekom drugom principu...

Jedna od metoda je mjerenja vremena koliko je potrebno za pristup memoriji. Kako to jako varira, moze se uzeti da je broj koji se dobije nasumican.

Danas postoje funkcije koje na temelju jednog podatka, npr. broja izgeneriraju cijeli niz brojeva. Taj niz brojeva se ponavlja svaki put kad se upise isti argument u funkciju. Jedinstvenost argumenta se osigurava tako sto se funkciji salje timestamp ili nesto slicno.

U proslosti su postojali isto neki pokusaji stvaranja opisnih random funkcija, no nije bilo neke koja bi stvarno generirala nasumican broj - radilo se o pseudonasumicnim brojevima (nakon nekoliko broja ponavljanja, funkcija bi usla u ciklus). Najpoznatija je takva metoda "metoda srednjeg kvadrata". Uzme se neki pocetni broj, npr 3252, kvadrira se (i dobije 10 575 504) i zatim uzme srednjih X znamenaka dobivenog kvadrata ( 5755 ). Postupak se zatim ponavlja ( 5755 ^2 ... )
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 36
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 7:21 pm

Pseudo koristi matematičku jednadžbu kojom stvara "nasumične" brojeve. Oni, naravno, nisu nasumični već izračunati i moguće ih je predvidjeti. Noviji generatori koriste frekvenciju elektrona od koje stvaraju nasumične brojeve. Ali ni to nije 100% nasumično.

EDIT: Kakve uopće veze imaju nasumični brojevi sa putovanjem kroz vrijeme. Meni tu ništa nije jasno...

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 29
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 7:53 pm

Istina, malo smo odlutali, no i dalje smo "tu negdje" :)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 8:23 pm

Slažem se sa MoW da je moguće putovati kroz vrijeme u nekim višim dimenzijama, no čini mi se da to nije bila tema ovog topica.

Pitanje je da li se može u ovom našem 3D + 1D svemiru putovati kroz vrijeme. E sad ako može zašto nema vremenskih putnika, zašto već nismo vidjeli nekoga tko je doputovao iz budućnosti. Ako bar ne iz naše budućnosti onda barem iz alternativnih svemira.

Iako se Omega potrudio objasniti u uvodnom topicu što je vrijeme i što znači putovati kroz vrijeme još uvijek je sve to nejasno. Npr. što znači kad je bt jednako nuli, tj. kad vrijeme ne teče. Kao da bi tada sve bilo «smrznuto», kao kad stisnemo pauzu na DVD playeru. Da li se tako nešto dogodi i kad putujemo brzinom svjetlosti??? Što se sa situacijom kad je bt manje od jedan, a veće od nule, čovjek bi u takvom sustavu stario brže i ustvari bi se kretao u vremenu sporije od onoga u «vanjskom» sustavu, pa bi opet na neki način ostao u prošlosti.

Sve u svemu dosta komplicirano :)

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 36
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitimepet pro 25, 2009 8:49 pm

Pa barem bi ti, kao prvi časnik trebao znati pravila.
Vremenski putnici ne smiju niti na jedan način utjecati na vremenski tok :)

Moje mišljenje je da se kod putovanja brzinom svjetlosti tok vremena ne bi mijenjao. To je jednostavno brzina i nije mi jasno zašto se povezuje sa vremenom. Možda se tako mislilo i za brzinu zvuka pa se nije ništa desilo kad smo ju dostigli i prestigli.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Putovanje kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Putovanje kroz vrijeme   Putovanje kroz vrijeme Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Putovanje kroz vrijeme
[Vrh] 
Stranica 1 / 11.Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Znanost i tehnologija-
Forum(o)Bir: