Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?

Go down 
+22
LJUBAV
Bozon
MoW
2pac
KidagakashNedakh
Hladni
Kahali
Alpha
usamljeni vuk
Madonna
Galileo Galilei
Blizzard
narrogh
Archangel
Sin_Nanna
Athena
Fantom
biga
InaNNaa
Chakotay
Korplikan
SkywardSword
26 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Autor/icaPoruka
Madonna
Pračovjek
Madonna

Male
Virgo Dragon
Broj postova : 2438
Registration date : 07.11.2010

Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 2:35 pm

SkywardSword je napisao/la:
Takva je vecina ljudi. Mene, pravo da ti kazem, bas briga odakle dolazis...mozes da dolazis iz Tunguzije....vazno je da si dobar covek. ides
potpisujem...@ rofl2
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse
Broj postova : 1651
Registration date : 30.12.2011

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 3:41 pm

Tek sam sada primetila da je Inannaa napisala kako preterujem zbog toga sto sam stavila rec 'mrznju' u naslov. Ne preterujem. Ako one tuce izmedlju i Hrvata i Srba nisu mrznja, onda ne znam sta su...ljubav mozda? lolcina
Svi mi bar malo..da kazem... ne volimo Hrvate/Srbe (zavisi iz koje smo zemlje)... cak i ako smo ranije ignorisali tu zemlju pod uticajem priatelja, porodice i onih prokletih medija smo ih zamrzeli...
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger
Broj postova : 3112
Registration date : 22.07.2010

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 3:55 pm

to je moje mišljenje, da je mržnja pretjerana i pregruba riječ ... ne znam za tebe, ali ja nikad u svom kratkom životu nisam osjećala ili mržnju ili neke nesimpatije koje se generalno odnose na Srbe. Baš naprotiv, neke moje antipatije su bile upućene pojedincima, kojih ima iz svih nacija, a utjecaj prijatelja, obitelji i medija je inače snažan, u pravu si. ali ako biram društvo koje je sastavljeno od ljudi koji ne forsiraju nacionalni predznak, s kojima se družim dugi niz godina, a kojih ima više nacija i vjera, ako mi je najbolja prijateljica muslimanka, a jedan od najboljih prijatelja Srbin, onda mislim da smo mi kao mala grupica ljudi postigli prevazilaženje te barijere. imala sam sreću da mi obitelj, bez obzira na rat i ostalo, nikad nije davala do znanja ad je mržnja poželjna emocija kad se spomene Srbija, a medije sam naučila ignorirat. tako da ne vrijedi ta tvoja "Svi mi bar malo..da kazem... ne volimo Hrvate/Srbe (zavisi iz koje smo zemlje)... cak i ako smo ranije ignorisali tu zemlju pod uticajem priatelja, porodice i onih prokletih medija smo ih zamrzeli..."
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 4:01 pm

Postujem tvoje misljenje.
Moj pradeda je Hrvat zubo ali ipak...iz nepoznatog razloga ne mogu da zaboravim ono sto su mediji verovatno uvelicavali...razni zlocini, ubijanja... sve je to izmisljeno da bi se posvadjali...ali imam utisak da je to stvarnost... chill
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 5:16 pm

Ovisi o kojim ubijanjima se priča. Recimo Ustaše su bili odvratni. Švabe su radili svašta sa Židovima, ali su se čak i oni čudili Ustašama koliko su okrutni bili. A zločini se protežu i do domovinskog rata. To je rat, naravno da je bilo zločina, samo ovisi tko čemu daje naglasak.
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimeuto sij 31, 2012 5:19 pm

Srbi i Hrvati su podjednako cinili losa dela.
[Vrh] Go down
Madonna
Pračovjek
Madonna

Male
Virgo Dragon
Broj postova : 2438
Registration date : 07.11.2010

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimesri vel 01, 2012 3:37 pm

pa to je i normalno u ratu,svugdje ima ludaka kad ludilo krene..."rat je nema sto da brines,sigurno ces da pogines"...@ kava
[Vrh] Go down
usamljeni vuk
Stanica
usamljeni vuk

Male
Gemini Pig
Broj postova : 23
Registration date : 31.01.2012

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimesri vel 01, 2012 6:18 pm

ni meni to nije jasno
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimečet vel 02, 2012 4:07 pm

ni meni...
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimečet vel 02, 2012 5:56 pm

biga je napisao/la:
Fantom je napisao/la:
Fantom-Alpha
lolcina lol!
e bravo...

8)

bic

Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimečet vel 02, 2012 6:12 pm

Alpha je napisao/la:
biga je napisao/la:

lolcina lol!
e bravo...

8)

bic

tup
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Registration date : 19.10.2011

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 5:24 am

SkywardSword je napisao/la:
Tek sam sada primetila da je Inannaa napisala kako preterujem zbog toga sto sam stavila rec 'mrznju' u naslov. Ne preterujem. Ako one tuce izmedlju i Hrvata i Srba nisu mrznja, onda ne znam sta su...ljubav mozda? lolcina
Svi mi bar malo..da kazem... ne volimo Hrvate/Srbe (zavisi iz koje smo zemlje)... cak i ako smo ranije ignorisali tu zemlju pod uticajem priatelja, porodice i onih prokletih medija smo ih zamrzeli...

Ne znam dali se ti i inače ne libiš lijepiti etikete ljudima oko sebe i trpati ih u svoj crno bijeli svijet predrasuda i zaključaka, ali reći "svi mi bar malo ne volimo Hrvate/Srbe..." i to navoditi kao činjenicu ne samo da nema veze za istinom nego je i plitko i ružno za iznjeti a bogami i bezobrazno (pogotovo u takvom kontextu i pogotovo kada generaliziraš toliko velik broj ljudi) .
Kao drugo slažem se u potpunosti sa nečijom kritikom koja ti je upućena za naslov jer samim naslovom trpaš u koš Sve Srbe i Sve Hrvate, a svi Srbi i Hrvati ne samo da se ne mrze već postoji veliki broj ljudi u urbanim sredinama koji suradjuju, vole se, najbolji su prijatelji, žene se, rodbina su itd.
Kao treće ako je tvoje okruženje naprimjer koje sam/a navodiš kao primjer utjecalo na tebe a ti si to kako vidimo osvijestio/la nebi li bilo mudrije prestaneš trpati u bilo koju ladicu i generalizirati "bilo što i bilo koga" i time napraviti prvi korak k pravom upoznavanju nekog čovjeka (a ne njegovog etnološko-socijalnog-nacionalnog (ili inog) prefixa), na takav način nebi mogao uskočiti u predrasudu prije nego ga upoznaš.

U planetarnim mjerama mi smo do jučer bili isto pleme, govorimo istim jezikom, imamo iste običaje, narodi vjeruju u istog boga i iste proroke jedemo istu hranu, veselimo se i tugujemo nad istim stvarima... cijela priča o naciji, o pripadnosti, o mržnji i nacionalizmu pada u vodu istog trenutka kada doneseš jedan mali sample krvi nekog (bilo kojeg) čovjeka kod bilo kojeg doktora i pitaš ga dali može odrediti nacionalnost te osobe po tom uzorku krvi.. tu padaju sve maske te vrste identifikacije i tu se ruši ta cijela licemjerna kula od karata instalirana pažljivo i strpljivo od ljudi koji su davno shvatili kako zavladati narodom, kako vući konce, kako se igrati Armagedona:
..'Divide et impera' ili ti po engl. 'divide and conquer' ili ti po naški 'Zavadi pa vladaj' ili 'podijeli pa vladaj'...
To je jedna strašna, neumoljiva i do kosti zla i podla procedura koja se izvodi točnim i jasnim potezima, kroz vrijeme i malim ali sigurnim koracima.
Izuzetno teško je ovakvu stvar reći nekome tko to ne želi shvatiti ili tko je involviran u ovakve stvari bez da se na trenutak odmakne korak unazad i pogleda cijelu stvar objektivno.
Zamislite do tančina objasniti takvu stvar recimo nekom branitelju koji je izgubio sina negdje u ovom našem zadnjem ratu ?? ... ukoliko bi netko tko točno zna o čemu se radi krenuo u objašnjavanje detalja tom branitelju vrlo bi mu brzo postalo jasno da je otišao ubijati svoje susjede radi interesa korporativno-političkih struktura, da je poslužio kao jedan od mnogih ispranih i hipnotiziranih piuna u ostvarivanju strateško-ekonomskih poena i u konačnici zapravo poslužio kontra ciljeva i interesa svog naroda ...
... vjerovatno bi se mnogo loših stvari desilo ukoliko bi to pokušali pa makar i danas ali reći im bilo bi porazno za um, za tijelo, za duh i na kraju za cijelo biće ..
Mišljenja sam da postoji dobar postotak suicida od strane PTSP oboljenih kojima se desilo upravo to osviještenje iz hipnotske priče radio-tv-narodne-histerije-oslobodilačkog-rata s obje strane.
Zamislite koliko poražavajuće mora biti shvatiti kako rata nebi bilo da se jednostavno nitko nije pojavio na "poslu".
Dezerteri koji se i do danas smatraju najgorim izdancima naroda ovih područja puno su veće herojstvo napravili razmislivši i shvativši kako ne žele uzeti pušku i otići pucati u susjeda sa kojim je odrastao samo zato jer je netko rekao kako je on zapravo Zli Četnik ili Zli Ustaša koji će mu pobiti familiju..
.. ljudi u ondašnjoj (maherski i godinama režiranoj) narodnoj-radio-tv-histeriji gubili su tlo pod nogama i nisu zdravo razmišljali, nisu zapravo uopće razmišljali.. našao sam se nekoliko puta i sam u takvim situacijama kada neka stvar izmakne kontroli i masa diše kao jedan potpuno identificirani pod nekim stijegom, nekim sloganom ili nekim čovjekom.. dovoljno ju je usmjeriti i imaš aparat (motor) za rat, vrlo moćna stvar, vrlo podla.

T
VAŽNO :
...ovo je ujedno bio dio mog odgovora na pitanje iz posta, drugi dio odgovora dao je vrlo jasno Archangel na prethodnoj strani i onaj tko zna o čemu se radi na ovim prostorima a i na globalnoj sceni takodjer znat će pročitati u prve dve Archove rečenice o čemu piše i znat će da je to potpuna i žalosna istina,
zamiljivo je jedino pogledati kako cijela stvar ima svoje:
- začetke (ranih 70-ih namješteni i poslani Stevo Krajačić i drugi od strane 'Poslodavaca', posijane prve klice),
- sredinu (eskalacija Mržnje pod kontinuiranim ponavljanjem identifikacija, instaliranje engrama, hipnoza, rat u Jugoslaviji)
- i kraj (prodaja SVIH strateških resursa ovih Balkanskih područja, pridruživanje EU i poklanjanje hrvatske zajedno sa ljudima (čitaj robljem) istim spomenutim korpo-političkim instancama koje su Mržnju/Rat i zakuhali ... i to poklanjanje bez ispaljenog ijednog metka, sa smiješkom na licu i sa spuštenim hlačama do koljena)

I zato Sky probaj shvatiti zašto tvoje pitanje ne može biti aplicirano na one koji nisu u njega involvirani, na one koje možda jesu identificirani kao jedan ili drugi građanin, pripadnik neke Nacije ili vjere koju voli, ali je daleko od bilo kakve Mržnje. Pitanje koje bi povuklo puno više motiva, koje nebi nikog trpalo u neku predrasudnu ladicu i koje bi polučilo vrlo zanimljivim razgovorima bilo bi "Srbi koji vole Hrvate i Hrvati koji vole Srbe, kada ste to počali i zašto?" ili ako imaš sumnju kao što si napisao/la zašto ne pitaš "Ima li Srba/Hrvata koji vole svoje Istočne/Zapadne susjede?" mislim da bio se mogao/la jako začuditi na odgovorima.

[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 1:44 pm

[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 2002
Registration date : 22.03.2011

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 2:17 pm

Kahali, čini mi se da malo prepozitivno gledaš na te stvari. Zanemaruješ politiku koja je, bar po meni, jedna od najvažnijih stvari na svijetu. Rat je grozna stvar, i izaziva mržnju ali da nije bilo ratova mi bi i danas živjeli u kamenom dobu. A za svoj narod se uvijek treba ići boriti bez obzira tko bio sa druge strane. Ono što iritira u svemu tome što su počeci ratova dogovoreni od strane moćnijih. Ali je glupo nazivati dobrovoljca hipnotiziranim pijunom. Zar misliš da bi bez dobrovoljaca se izbjegao rat? Bez njih, organizirana vojska bi i dalje djelovala.
Drugo, ne znam odakle si ali pod pretpostavkom da si iz Hrvatske, baš me zanima kako bi ti se živjelo da je Hrvatska opet reliquiae reliquiarum sa granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag.
Na ovo se možda može odgovoriti kako do toga ne bi došlo nikako i da je sam ishod rata već na početku dogovoren. Možda je, ali to je samo teorija. Što ako nije?

Reci mi, kako bi se ti ponio da nas sada napadne netko. Npr. Mađari ili neki drugi susjed (ne slovenci, ta 3 slovenca nam i onako ništa ne mogu zubo )? Jel bi se zauzimao za obranu zemlje ili bi govorio kako su oni koji brane zemlju samo hipnotizirani pijuni faca s vrha? Da je herojstvo ako pobjegnu sa bojišta. Ne, to nije herojstvo. Herojstvo je izbjeći sukob ali ako do njega već dođe onda treba poduzeti sve da što bezbolnije izađeš iz njega a čista predaja teritorija nikako nije bezbolna.
Kontradiktoran si malo jer si mi jednom rekao kako se slažeš da je komunizam možda najbolji način vladavine. Tako si potvrdio da mora postojati vlast. A sad govoriš kako je nacionalnost imaginarna jer se ne može potvrditi u krvnoj analizi. Istina, ne može se ali postojanje države je stvar stara koliko i civilizacija i ona neće nestati. Čak se i životinje skupljaju u čopore i nerijetko sukobljavaju sa drugim čoporom. To je prirodna stvar, samo što smo mi njoj dali ime i ograničili ju zakonima. Mi i srbi jednom davno možda jesmo bili braća ali sada smo mi katolici, oni pravoslavci. Mi pišemo latinicom oni ćirilicom. Mi pričamo ijekavicom, oni ekavicom. Mentalitet nam je vidljivo drugačiji kao i interesi. Jesu to sitne razlike ali to su stvari koje stekneš odgojom a to ne možeš nikako zanemariti, uvijek ostane negdje u podsvjesti, kao i to da si i hrvat i što se dešavalo između srbije i hrvatske. Kao što je Sky rekla, svatko bar malo mrzi srbina/hrvata. Pri tom si se ti pravio kao da ne shvaćaš što stvarno govori iako vjerujem da znaš kako se to ne odnosi na krvnu mržnju nego da ćeš između svoje verzije događaja i tuđe verzije, povjerovati u svoju, na primjer vjerovati svojim medijima što govore o srbima i čuditi se kakve gluposti govore srpski mediji a ne obrnuto. Čak i ako sam sebi govoriš da je to glupost i da je istina negdje između, nešto u tebi se i dalje primiće određenom stajalištu.
Rekao si kako je glupo koristiti riječ mržnja i kako ima mnogo hrvata i srba koji se vole. Ima ih a ima i onih koji se mrze. Mi ovdje pričamo o ovima koji se mrze, zašto je tako. I ti to znaš samo što se hvataš za svaku slamčicu kako bi srušio Sky-jinu tvrdnju. Ajde, recimo da se i ne radi samo o tome nego da pričamo u globalu. Što misliš kojih je više? Ja mislim da je najviše ravnodušnih. Ali i ti ravnodušni znaju prevagnut u negativno. Čisto za primjer, kada je Tadić rekao kako nije dobro što mi branimo naše generale, moj stric (od kojeg nikada nisam čuo ništa negativno protiv srba) je rekao "jebem ti mater srpsku". A kada se desi nešto pozitivno, prešuti. Zatim, čini mi se da si predugo odrastao i ne znaš mržnju koju ovi balavi klinci osjećaju. Ja sam nedavno se maknuo iz škole i ne možeš zamislit koliko sam se u školi naslušao Jasenovca i stare gradiške, paljenju 2-3 srpska štaba. Čak i sada na faxu među studentima povijesti ima masa ljudi nacionalistički, fašistički i protusrpsko nastrojenih. Dok onih koji se otvoreno vole sa srbima, ne nalazim baš puno. Pri tom mislim sa srbima koji tamo i žive, ne ovim našim lokalnima jer su se oni stopili i nitko ih ni ne gleda kao srbe.

Da zaključim, mržnju među nacijama smatram normalnom. Ne odobravam ju jer osim u ratu, ne koristi nikome. naša je nesreća što se ne volimo baš sa srbima jer smatram da kada bi smo se izmirili, lako bi smo prebrodili ove razlike i da bi smo trebali biti jedna država jer smo tada moćni, naravno pod pravim vođom.

Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

- The Third Man
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 3:22 pm

Korplikan, nije mi se svidjela konstatacija da mržnju među nacijama smatraš normalnom.. ali stvarno ljudi, dajte samo malo razmislite, što uopće znači mržnja i koliko je to teška riječ i osjećaj koji sputava pogotovo kad ga stvaljate u kontekst čitavih nacija.
sve ovo što ti pišeš ima smisla ako ćemo teoretizirati o ratovima, o tome da je u ratu sve dopušteno, ali ja kad pogledam ovaj naslov, stvarno sam tužna. tuzni
da, politka je moćna, ali vodstvo politike su ljudi, ljudi koji možda mrze svakoga, možda nekoga, možda su zadojeni mržnjom a ni ne razumiju zašto. moj je otac sudjelovao u ratu, izgubio je puno prijatelja, pa nikada nije opsovao "mater srpsku" niti "mater balijsku", zna da su na obje strane bili vojnici, na obje strane je bilo onih nadobudnih, željnih pokolja, željnih razaranja, željnih pobjede pod svaku cijenu, ali isto tako i onih čiji je prijatelj na suprotnoj strani, koji su mrzili samo rat a ne neprijatelja. neću polemizirati oko komunističkog režima, oko jugoslavije, ali mislim da samo premladi i prepametni da bi dozvolili mržnju prema nekome ko diše isti zrak, i isto ima osjećaje kao i mi, jer svi smo jednod roda, ljudskoga
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 4:20 pm

Korplikan je napisao/la:
Kahali, čini mi se da malo prepozitivno gledaš na te stvari. Zanemaruješ politiku koja je, bar po meni, jedna od najvažnijih stvari na svijetu. Rat je grozna stvar, i izaziva mržnju ali da nije bilo ratova mi bi i danas živjeli u kamenom dobu. A za svoj narod se uvijek treba ići boriti bez obzira tko bio sa druge strane. Ono što iritira u svemu tome što su počeci ratova dogovoreni od strane moćnijih. Ali je glupo nazivati dobrovoljca hipnotiziranim pijunom. Zar misliš da bi bez dobrovoljaca se izbjegao rat? Bez njih, organizirana vojska bi i dalje djelovala.
Drugo, ne znam odakle si ali pod pretpostavkom da si iz Hrvatske, baš me zanima kako bi ti se živjelo da je Hrvatska opet reliquiae reliquiarum sa granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag.
Na ovo se možda može odgovoriti kako do toga ne bi došlo nikako i da je sam ishod rata već na početku dogovoren. Možda je, ali to je samo teorija. Što ako nije?

Reci mi, kako bi se ti ponio da nas sada napadne netko. Npr. Mađari ili neki drugi susjed (ne slovenci, ta 3 slovenca nam i onako ništa ne mogu zubo )? Jel bi se zauzimao za obranu zemlje ili bi govorio kako su oni koji brane zemlju samo hipnotizirani pijuni faca s vrha? Da je herojstvo ako pobjegnu sa bojišta. Ne, to nije herojstvo. Herojstvo je izbjeći sukob ali ako do njega već dođe onda treba poduzeti sve da što bezbolnije izađeš iz njega a čista predaja teritorija nikako nije bezbolna.
Kontradiktoran si malo jer si mi jednom rekao kako se slažeš da je komunizam možda najbolji način vladavine. Tako si potvrdio da mora postojati vlast. A sad govoriš kako je nacionalnost imaginarna jer se ne može potvrditi u krvnoj analizi. Istina, ne može se ali postojanje države je stvar stara koliko i civilizacija i ona neće nestati. Čak se i životinje skupljaju u čopore i nerijetko sukobljavaju sa drugim čoporom. To je prirodna stvar, samo što smo mi njoj dali ime i ograničili ju zakonima. Mi i srbi jednom davno možda jesmo bili braća ali sada smo mi katolici, oni pravoslavci. Mi pišemo latinicom oni ćirilicom. Mi pričamo ijekavicom, oni ekavicom. Mentalitet nam je vidljivo drugačiji kao i interesi. Jesu to sitne razlike ali to su stvari koje stekneš odgojom a to ne možeš nikako zanemariti, uvijek ostane negdje u podsvjesti, kao i to da si i hrvat i što se dešavalo između srbije i hrvatske. Kao što je Sky rekla, svatko bar malo mrzi srbina/hrvata. Pri tom si se ti pravio kao da ne shvaćaš što stvarno govori iako vjerujem da znaš kako se to ne odnosi na krvnu mržnju nego da ćeš između svoje verzije događaja i tuđe verzije, povjerovati u svoju, na primjer vjerovati svojim medijima što govore o srbima i čuditi se kakve gluposti govore srpski mediji a ne obrnuto. Čak i ako sam sebi govoriš da je to glupost i da je istina negdje između, nešto u tebi se i dalje primiće određenom stajalištu.
Rekao si kako je glupo koristiti riječ mržnja i kako ima mnogo hrvata i srba koji se vole. Ima ih a ima i onih koji se mrze. Mi ovdje pričamo o ovima koji se mrze, zašto je tako. I ti to znaš samo što se hvataš za svaku slamčicu kako bi srušio Sky-jinu tvrdnju. Ajde, recimo da se i ne radi samo o tome nego da pričamo u globalu. Što misliš kojih je više? Ja mislim da je najviše ravnodušnih. Ali i ti ravnodušni znaju prevagnut u negativno. Čisto za primjer, kada je Tadić rekao kako nije dobro što mi branimo naše generale, moj stric (od kojeg nikada nisam čuo ništa negativno protiv srba) je rekao "jebem ti mater srpsku". A kada se desi nešto pozitivno, prešuti. Zatim, čini mi se da si predugo odrastao i ne znaš mržnju koju ovi balavi klinci osjećaju. Ja sam nedavno se maknuo iz škole i ne možeš zamislit koliko sam se u školi naslušao Jasenovca i stare gradiške, paljenju 2-3 srpska štaba. Čak i sada na faxu među studentima povijesti ima masa ljudi nacionalistički, fašistički i protusrpsko nastrojenih. Dok onih koji se otvoreno vole sa srbima, ne nalazim baš puno. Pri tom mislim sa srbima koji tamo i žive, ne ovim našim lokalnima jer su se oni stopili i nitko ih ni ne gleda kao srbe.

Da zaključim, mržnju među nacijama smatram normalnom. Ne odobravam ju jer osim u ratu, ne koristi nikome. naša je nesreća što se ne volimo baš sa srbima jer smatram da kada bi smo se izmirili, lako bi smo prebrodili ove razlike i da bi smo trebali biti jedna država jer smo tada moćni, naravno pod pravim vođom.

[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 8:38 pm

InaNNaa je napisao/la:
Korplikan, nije mi se svidjela konstatacija da mržnju među nacijama smatraš normalnom.. ali stvarno ljudi, dajte samo malo razmislite, što uopće znači mržnja i koliko je to teška riječ i osjećaj koji sputava pogotovo kad ga stvaljate u kontekst čitavih nacija.
sve ovo što ti pišeš ima smisla ako ćemo teoretizirati o ratovima, o tome da je u ratu sve dopušteno, ali ja kad pogledam ovaj naslov, stvarno sam tužna. tuzni
da, politka je moćna, ali vodstvo politike su ljudi, ljudi koji možda mrze svakoga, možda nekoga, možda su zadojeni mržnjom a ni ne razumiju zašto. moj je otac sudjelovao u ratu, izgubio je puno prijatelja, pa nikada nije opsovao "mater srpsku" niti "mater balijsku", zna da su na obje strane bili vojnici, na obje strane je bilo onih nadobudnih, željnih pokolja, željnih razaranja, željnih pobjede pod svaku cijenu, ali isto tako i onih čiji je prijatelj na suprotnoj strani, koji su mrzili samo rat a ne neprijatelja. neću polemizirati oko komunističkog režima, oko jugoslavije, ali mislim da samo premladi i prepametni da bi dozvolili mržnju prema nekome ko diše isti zrak, i isto ima osjećaje kao i mi, jer svi smo jednod roda, ljudskoga
Pa je normalno. Ne znam zašto si zanemarila sljedeću rečenicu u kojoj sam objasnio kako u kojem smislu normalno. Svaka nacija ima barem jednu s kojom se ne voli. Čak ni danas francuzi i njemci nisu izmireni do kraja. Nije to toliko izraženo koliko u našem balkanskom primjeru a ni ne spominje se jer su oni sad jedna država ali misliš da onaj gorak okus nije ostao? Sjećate se kako su njemci nakon prvog svijetskog rata potpisali kapitulaciju u vagonu. U istom tom vagonu je francuska potpisala kapitulaciju u drugom svijetskom ratu. Da nije uništen kladim se da bi se opet tamo potpisivala kapitulacija u idućem njihovom sukobu. Zašto? Jer se prošlost ne može zanemariti. Onaj gorak okus uvijek ostane i mora proći više od stoljeća kako bi nestao.
Utopijski je govoriti kako je mržnja preteška riječ. Možemo mi tu govoriti kako je sve divno i krasno kako smo svi ljudi sa istim pravima, od krvi i mesa, bla bla bla ali pogledajte kako je to u praksi provedeno pa onda razmislite i opet recite.
Jesam dojma da se mržnja između srba i hrvata smanjuje. Ali je još tu. I biti će još neko vrijeme. U BiH je drugačija situacija, oni moraju živjeti jedni s drugima i naravno da je taj proces ondje ubrzan. No na međudržavnoj razini, to malo drugačije ide.

E sad možda sam vam ostavio dojam da podupirem svađanje. Ne, samo analiziram što je i kako je i mislim da sam u pravu. Osobno nemam ništa protiv srbije i, kao što već rekoh, zalažem se da jednom opet budemo ista država. Samo mislim da to neće biti ni uskoro.
[Vrh] Go down
InaNNaa
Pračovjek
InaNNaa

Female
Taurus Tiger

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 8:47 pm

ne mislim da podupireš svađu, ovo je diskusija, svatko iznosi svoje stajalište, i naravno da ne može svačije biti ispravno, ali voljela bih samo da se uvažavamo.
sad da te pitam. zašto je utopijski govoriti da je mržnja pretečka riječ? ja nisam rekla da je sve divno i krasno, i da se svi trebamo neizmjerno voljeti, naravno da prošlost ne možemo zanemariti, ali ja govorim o generaliziranju pojma mržnje.
i zašto misliš da je proces smanjivanja "mržnje" kod nas u BiH ubrzan? živim u gradu gdje su zastupljena sva tri naroda i barem 6 nacionalnih manjina i znaš šta je dovoljno za sukob? krivi pogled! ali nije to ono što ja želim reći, niti ja želim ispravljati krivu Drinu, želim samo da svatko pođe od sebe, da preispita razloge te netrpeljivosti, nepodnošenja, ili u krajnjem slučaju mržnje, i onda sudi o sebi, a ne o cijelom jednom narodu, i narodima. mene je povrijedio ovakav naslov teme, vrlo je sugestivan, kao da je već ustanovljeno sa 100% sigurnosti da se Hrvatska i Srbija mrze, pa hajd sad da utvrdimo zašto. Naslov negativno djeluje na moju psihu, na mene kao pripadnika hrvatskog naroda koji ne mrzi niti Srbe niti Srbiju... to sam htjela reći..
[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 9:11 pm

Mislim na svađu među narodima, ne na forumu. Ovo je diskusija, znam i vrlo zanimljiva :)

InaNNaa je napisao/la:
ne mislim da podupireš svađu, ovo je diskusija, svatko iznosi svoje stajalište, i naravno da ne može svačije biti ispravno, ali voljela bih samo da se uvažavamo.
sad da te pitam. zašto je utopijski govoriti da je mržnja pretečka riječ? ja nisam rekla da je sve divno i krasno, i da se svi trebamo neizmjerno voljeti, naravno da prošlost ne možemo zanemariti, ali ja govorim o generaliziranju pojma mržnje.
i zašto misliš da je proces smanjivanja "mržnje" kod nas u BiH ubrzan? živim u gradu gdje su zastupljena sva tri naroda i barem 6 nacionalnih manjina i znaš šta je dovoljno za sukob? krivi pogled! ali nije to ono što ja želim reći, niti ja želim ispravljati krivu Drinu, želim samo da svatko pođe od sebe, da preispita razloge te netrpeljivosti, nepodnošenja, ili u krajnjem slučaju mržnje, i onda sudi o sebi, a ne o cijelom jednom narodu, i narodima. mene je povrijedio ovakav naslov teme, vrlo je sugestivan, kao da je već ustanovljeno sa 100% sigurnosti da se Hrvatska i Srbija mrze, pa hajd sad da utvrdimo zašto. Naslov negativno djeluje na moju psihu, na mene kao pripadnika hrvatskog naroda koji ne mrzi niti Srbe niti Srbiju... to sam htjela reći..
OK, što se podebljanog tiče mislim da ja govorim o jednome a ti o drugome. Govorim o onima koji mrze, ne o svima. Normalno da se ne mrze svi ali ima ih puno koji se mrze i po meni ih ima sasvim dovoljno da se opravda ovakav naslov teme. Kao da je npr. tema "zašto ljudi imaju pse za kućne ljubimce". Nemaju svi, nema čak ni pola ljudi na svijetu psa za kučnog ljubimca ali ih ima dovoljno da se tema tako zove.
Što se tiće ovoga:
Citat :
želim samo da svatko pođe od sebe, da preispita razloge te netrpeljivosti, nepodnošenja, ili u krajnjem slučaju mržnje, i onda sudi o sebi, a ne o cijelom jednom narodu, i narodima.
Ne znam, po meni ovo ne vodi nikuda. Jedan ko ni jedan. Treba promjeniti puno više od pojedinca da bi se ovdje bolje živilo.

Citat :
i zašto misliš da je proces smanjivanja "mržnje" kod nas u BiH ubrzan?
Prvo da odgovorim na ovo zašto mislim da je proces smanjivanja mržnje u BiH ubrzan. Jer sam stekao takav dojam, eto. Nisam boravio u BiH dovoljno dugo da prosudim ali sam stekao takav dojam. Očito sam u krivu, eto.

Što se prvoga dijela tiče, koja je onda riječ primjerena za skandiranje "srbe na vrbe" i sl? Ili, kako bi smo veći dio ljudi zahvatili ovim pitanjem a ne samo glupe klince, koji izraz uputiti za sve one koji, kada upoznaju nekoga, odmah iz opreza provjere zašto mu je prezime "Jovanović" a ne "Horvat".

Zadnja promjena: Korplikan; pet vel 03, 2012 9:13 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Registration date : 15.08.2009

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 9:13 pm

Sjetio sam se nečega što sam čuo od svog profesora istorije u srednjoj o Hrvatima i Srbima. Kaže da su Srbi i Hrvati u Slavenskoj prapostojbini bili dva plemena, koja su uvijek živjela jedno kraj drugog, jedni s jedne drugi s druge strane rijeke. Nakon doseljavanja na ove prostore, za vrijeme turske okupacije, kad bi se desila buna na današnjoj teritoriji Srbije i/ili BiH, nakon što bi došli Turci i ugušili ustanak stanovništvo bi masovno bježalo u Austro-Ugarsku i nastanjivalo se u Srpskoj Krajini. Ona je i dobila ima "Srpska" upravo zato što je tokom vremena u njoj postalo preovlađujuće srpsko stanovništvo iako to nije bilo otpočetka. U Krajini, seljaci su živjeli daleko slobodnije od njihovih kolega u ostatku monarhije, nisu plaćali poreze niti bilo šta, jedino što su morali je ići u vojsku i braniti granice - no to su ionako morali da zaštite same sebe. Na osnovu toga su Hrvati polagano počeli zavidjeti Srbima-izbjeglicama-krajišnicima, koja je tokom vremena neprestano podjarivana od strane vladajućih organizacija, pa je tu još i ubojstvo Stjepana Radića, stvaranje ustaškog pokreta itd...

Kad postoji klica razdora, nju je onda potrebno samo raspiriti, kao žar...

Eto, to je ukratno ono što sam čuo, a sad koliko istine ima u tome, ne bi znao...

Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 9:14 pm

InaNNaa je napisao/la:
n. mene je povrijedio ovakav naslov teme, vrlo je sugestivan, kao da je već ustanovljeno sa 100% sigurnosti da se Hrvatska i Srbija mrze, pa hajd sad da utvrdimo zašto. Naslov negativno djeluje na moju psihu, na mene kao pripadnika hrvatskog naroda koji ne mrzi niti Srbe niti Srbiju... to sam htjela reći..
ne misli se na sve Hrvate/Srbe....samo na one koje se da kazem...ne podnose....a vecina njih to ne rade
[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 9:17 pm

Da, to je istna. Mi ih znamo pod imenom Vlasi zubi
Nije da su baš postali prevladavajuće stanovništvo ali su činili oko 35-40%, barem po procjenama.

Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

- The Third Man
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepet vel 03, 2012 9:18 pm

yep
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepon vel 06, 2012 12:09 am

Da recimo jedan dan svi Hrvati budu zbrisani sa lica zemlje jel mislite da Srbi ne bi nasli nekog drugog za mrznju? Isto vrijedi i obrnuto? Ljudi su prokleti. U tome je problem. Nacionalnost nema neke velike veze s time.

Majmun
Sin_Nanna

Male
Libra Dragon
Broj postova : 1550
Registration date : 10.06.2011

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitimepon vel 06, 2012 12:15 am

Ljudi i jesu prokleti i glupi. Uvek traže nekoga ko je kriv i koga bi uzelui na zub. Uzmimo recimo Kauboje i Indijance. Kada su Indijance oterali sa svoje zemlje i odveli ih u rezervate, poklali su se između sebe, a sve pod izgovorom da se ukine ropstvo. Uvek će se tražiti razlozi za mržnju koji će uglavnom biti zbog neke gluposti.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?   Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije? - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Zasto toliko mrznje izmedju Hrvatske i Srbije?
[Vrh] 
Stranica 2 / 9.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Kako bi izgledao novi rat Srbije i Hrvatske?
» zasto ljudi pate, zasto to Bog dopusta ili...??????????
» Sve veci jaz i polarizacija izmedju muskaraca i zena!?
» Iran protiv Pakistana, da li je moguc rat izmedju njih?